Parama dėkojame




Pakeliui į Rusiją, arba ko laukti pasaulio futbolo čempionato atrankoje?

 

Nurimus „EURO 2016“ batalijoms, prasidėjo klubinis sezonas. Tačiau šiam dar nespėjus deramai įsibėgėti, vėl žvaigždės vilksis nacionalinių rinktinių marškinėlius ir pradės kovą dėl kelialapių į 2018 metų Pasaulio futbolo čempionatą.

A grupė

Prognozė: 1. Prancūzija, 2. Nyderlandai, 3. Švedija, 4. Bulgarija 5. Baltarusija, 6. Liuksemburgas

Bus du aiškūs ešelonai. Pirmame – prancūzai, olandai ir švedai. Komandos, kurios būtų nesuprastos, jeigu nekeltų sau aiškaus tikslo patekti į Pasaulio čempionatą. Favoritai turėtų būti prancūzai – nors „EURO 2016“ triumfuoti nepavyko, visam pasauliui įrodyta, kad „mėlynieji“ grįžta į pasaulio futbolo elitą. Rimčiausią iššūkį mes Nyderlandai. Danny Blindo auklėtiniai sieks reabilituotis po apgailėtinos „EURO 2016“ atrankos. Medžiagos suburti galingai komandai tikrai yra. Tačiau švedai padarys viską, kad Nyderlandus ištiktų dar vienas fiasko. Nors jie ir versis be Zlatano Ibrahimovičiaus, tačiau naujoji futbolo karta užaugo labai talentinga ir dabar turės imtis visą atsakomybę ant savo pečių. Antrame ešelone turėtų dominuoti bulgarai, bet vargu ar kuri nors iš trijų komandų atiminės taškus iš prancūzų ar olandų.

B grupė

Prognozė: 1. Portugalija, 2. Šveicarija, 3. Vengrija, 4. Farerų salos, 5. Latvija, 6. Andora

Europos čempionai portugalai aiškūs grupės favoritai. Su tuo ginčytis norėtų nebent Šveicarija bei galbūt Vengrija. Visos trys šalys sėkmingai grūmėsi vasarą Prancūzijos stadionuose, o per tą laiką beveik nepasikeitė niekas. Didžiausias aukštumas šturmavo Portugalija, tad ji ir yra favoritė. Šveicarija su savo jaunais talentais mėgins šią išankstinę nuostatą pakeisti. Visgi „EURO 2016“ parodė, kad komandos lyderiams dar trūksta brandos. Daugiausia, ką pasieks vengrai – antra vieta grupėje, tačiau be Gaboro Kiraly ir Zoltano Geros tai bus sunku, dar teks atlaikyti apatinio trejetuko atakas, iš kurio aštriausius dantis turbūt rodys Farerų salos. Kaimynai latviai 6 taškus iškovoti turėtų, mat Andora paprastai visose grupėse yra beviltiška autsaiderė.

C grupė

Prognozė: 1. Vokietija, 2. Čekija, 3. Šiaurės Airija, 4. Norvegija, 5. Azerbaidžanas, 6. San Marinas

Keletas faktų aiškūs iš anksto: Vokietija bus pirma, Azerbaidžanas – penktas, San Marino galimybių viršūnė bus vienas taškas. O kova dėl 2–4 vietų bus itin įdomi, nes komandos apylygės. Norvegai buvo labai arti patekimo į „EURO 2016“, airiai visus šokiravo labai sėkmingu savo pasirodymu vasarą ir sukėlė itin didelių problemų tiems patiems vokiečiams, o Čekija su nauju treneriu bandys įrodyti, kad naujoji futbolo karta, skambiai prisistačiusi per sėkmingą pernykštį Prahos „Spartos“ žygį Europos lygoje, gali kažką nuveikti ir su rinktinės marškinėliais.

D grupė

Prognozė: 1. Velsas, 2. Austrija, 3. Serbija, 4. Airija, 5. Moldova, 6. Gruzija

Situacija primena C grupės jėgų konfigūraciją, tik Velsas (nes neskaitant didžiojo trejeto, likusieji individualiu meistriškumu nespindi) nėra tokie tvirti favoritai kaip vokiečiai, o Moldovos ir Gruzijos kova dėl penktos vietos yra sunkiai nuspėjama ir šios dvi komandos namie atims taškų ir iš į 2–4 vietas pretenduojančių komandų. O toje kovoje nedideli favoritai, nepaisant apgailėtino „EURO 2016“, lieka austrai, nes talento komanda tikrai turi bene daugiausiai grupėje. Su tuo ginčytis galėtų nebent serbai, kurių sudėtis gana žvaigždėta jau ne pirmi metai, bet potencialas niekaip nepavirsta gerais rezultatais. Airijos, kaip ir Velso pagrindinė stiprybė bus ne asmenybės, o komandinis žaidimas.

E grupė

Prognozė: 1. Lenkija, 2. Rumunija, 3. Danija, 4. Juodkalnija, 5. Armėnija, 6. Kazachstanas

Nuobodžiausios bus kovos antroje lentelės pusėje – Juodkalnija beveik neabejotinai liks 4-a, o Kazachstanas vargu ar rimtai kovos su armėnais dėl penktosios vietos. Tuo tarpu pirmasis trejetukas turėtų pademonstruoti įspūdingas kovas. Lenkija sėkmingai pasirodė „EURO 2016“, bet neabejotinai dar turi rezervų, Rumunija treneriu paskyrė kažkada labai rimtai į Vokietijos rinktinės trenerio postą pretendavusį Christophą Daumą, o Prancūzijoje rinktinė garsėjo savo kovingumu. Danijoje baigiasi 15 metų trukęs „Olseno gaujos“ etapas, o legendinį Morteną dabar keičia Age Hareide. Dauguma komandos lyderių jau vargu ar net pajėgtų prisiminti kitą komandos strategą nei M. Olsenas, o dabar su nauju vedliu mėgins grįžti tarp futbolo elito.

F grupė

Prognozė: 1. Anglija, 2. Slovakija, 3. Škotija, 4. Slovėnija, 5. Lietuva, 6. Malta

Anglijos futbolo rinktinėje prasideda nauja era su nauju treneriu – Samas Allardyce‘as mėgins grąžinti „trijų liūtų“ šlovę. Lengva nebus, tačiau bent jau atrankoje jiems problemų gali kelti nebent Slovakija, daug ką pelnytai sužavėjusi „EURO 2016“. Patiems slovakams mėgins įkąsti škotai ir slovėnai, tačiau individualiu talentu slovakai tikrai yra pranašesni. Lietuvos laukia penktoji vieta. Nusileisti Maltai būtų tragedija, o įkasti kitiems vargu ar pavyks, nors turbūt tik vienintelė Anglija yra komanda, kuri galės eiti į aikštę žaisti su mūsiškiais neabejodama, kad trys taškai iškovoti bus.

G grupė

Prognozė: 1. Ispanija, 2. Italija, 3. Albanija, 4. Izraelis, 5. Makedonija, 6. Lichtenšteinas

Dėl pirmos vietos grupėje kausis Ispanija ir Italija. Abi komandos pradeda naują raidos etapą su naujais treneriais – atitinkamai Julenu Lopetegui ir Giampiero Ventura. Tačiau permainos nereiškia, kad kitoms grupės komandoms atsiranda galimybių įsitraukti į kovą. Albanija ir Izraelis geriausiu atveju kovos dėl trečios vietos grupėje. Albanai galbūt su tuo sutikti ir nenorėtų, tačiau „EURO 2016“ atrankoje juos lydėjo išskirtinė sėkmė, tad dabar bus gerokai sunkiau. Makedonų pagrindinis tikslas bus išvengti paskutinės vietos grupėje, o tai tikrai nebus lengva.

H grupė

Prognozė: 1. Belgija, 2. Bosnija ir Hercegovina, 3. Graikija, 4. Estija, 5. Kipras, 6. Gibraltaras

Bene silpniausioje atrankos grupėje karaliaus belgai ir bosniai. Belgijai lengva nebus – Roberto Martinezo, Thierry Henry ir kompanijos laukia sunkus uždavinys paversti milžinišką šalies potencialą puikiais rezultatais. Kita vertus, šioje grupėje rimtą iššūkį jiems mesti gali tik didžiulį individualų potencialą, ypač puolimo grandyje turintys bosniai. Bene sunkiausiai vertinti Graikijos, kurios nauju treneriu tapo Michaelis Skibbe, galimybes. Vėl pasirinkdama vokietį, federacija siekia sugrįžti į Otto Rehhagelio laikus. Popieriuje graikai tikrai trečios vietos yra verti, tačiau po apgailėtino ciklo, kuriame šalis užėmė paskutinę vietą grupėje, jų favoritais nelaikys niekas. Iššūkį jiems mes Estija ir Kipras, kurie tikrai turi realias galimybes įkasti graikams, o beviltiškų autsaiderių ateitis laukia Gibraltaro.

I grupė

Prognozė: 1. Kroatija, 2. Islandija, 3. Ukraina, 4. Turkija, 5. Suomija, 6. Kosovas

I grupė turbūt pajėgiausia iš visų – joje ginklus surems net keturios „EURO 2016“ dalyvės. Favoritais derėtų laikyti kroatus – Ante Čačičius „EURO 2016“ įrodė, kad yra tinkamos kvalifikacijos treneris komandai, o individualaus talento koncentracija kroatai turbūt jau lenkia ir keletą tradicinių Europos futbolo grandų. Rimčiausią iššūkį gali mesti Islandija, nors neaišku, kaip rinktinę paveiks tai, kad trenerių štabe neliko stebukladario Larso Lagerbacko. Visgi, turbūt pergales lėmusi sistema išliks nepakitusi. Tačiau islandams reiks rimtai susikauti su Ukraina ir Turkija, kurios individualaus talento turi kur kas daugiau. Ukrainiečius į Pasaulio čempionatą mėgins išvesti trenerio darbo patirties neturintis Andrejus Ševčenka. Turkija pasiliko trenerį Fatihą Terimą, nors komandos pasirodymas „EURO 2016“ ir buvo nuviliantis. Nuo to, kaip sėkmingai asmenybės sulips į darnias komandas, priklausys šių abiejų rinktinių ateitis. Neaišku ko laukti iš Kosovo, nes dabar komandai galės atstovauti ir praeityje kitų šalių garbę gynę žaidėjai, Vargu ar tokių bus daug, tačiau Suomija tikrai negali būti rami, jog neliks grupėje paskutinė. 

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode