Sprogimas

Jaunosios tinklininkės: „Išbandėme daug skirtingų sporto šakų, bet tinklinis mums tinka labiausiai. Dėl jo galime atsisakyti labai daug ko.“

 

Kol tinklinio mėgėjai su nekantrumu laukia geresnių orų Lietuvos tinklinio čempionatui besiruošiančios tinklininkės Agnieška Paškevič (17 m.) ir Jekaterina Kovalskaja (16 m.) nekreipia dėmesio į orą ir intensyviai ruošiasi besibaigiant sezonui pateikti staigmeną tinklinio aikštelėje. Sužibėjusios sezono įkarštyje vykusiose Lietuvos U18 žaidynėse bei Lietuvos U18 čempionate ir užėmusios pirmąsias vietas tinklininkės deda visas jėgas, kad paskutinis šio sezono čempionatas pasibaigtų pergale ir užlipant ant aukščiausių pakylos laiptelių. Tačiau Pasaulio ir Europos čempionatų dalyvės tinklinį pamilo ne iš karto – teko išmėginti ir daugybę kitų sporto šakų, kol galiausiai tinklinis nugalėjo.

Kas lėmė, kad Lietuvos tinklinio padangėje galimai sužibės nauji talentai, ko sportininkėms tenka atsisakyti norint pasiekti aukščiausių rezultatų bei apie netikėtą, bet sėkmingą atradimą viena kitos pasakoja tinklininkės A. Paškevič ir J. Kovalskaja.

2008 metais vykusios Pekino olimpinės žaidynės A. Paškevič buvo ypatingos – būtent jose pamačiusi tinklinio varžybas nusprendė, kad ši sporto šaka jai patinka taip, kad galėtų siekti karjeros aukštumų. Tiesa, prieš tai jaunoji tinklininkė išbandė ir plaukimą ir šokius, tačiau tai nebuvo taip artima. Turbūt nemažai įtakos turėjo ir tai, kad Agnieškos mama – buvusi salės tinklinio žaidėja: „Aš pati taip pat pradėjau nuo salės tinklinio. Tačiau vėliau vis tiek paplūdimio tinklinis nugalėjo. Bet mama dėl to nepyksta, ji mane labai palaiko“, – pasakojo jaunoji sportininkė.

Agnieškos porininkė Jaketerina taip pat pradėjo nuo salės tinklinio. 2011-aisiais pamačiusi paplūdimio tinklinio čempionatą Lietuvoje Jekaterina pradėjo treniruotis …salės tinkliniui!  Galbūt dėlto, kad merginos tėtis žaidė už Baltarusijos salės tinklinio rinktinę, o mergina buvo skatinama taip pat neapleisti sporto. Bet viskas prasidėjo nuo krepšinio, kuris J. Kovalskajai pasirodė kiek per vyriškas, tada buvo išbandytas futbolas, tačiau kontaktinis sportas neatrodė tinkantis, todėl Jekaterina pasirinko sekti tėčio pėdomis, tiesa, vietoje salės tinklinio viršų paėmė paplūdimio tinklinis.

Abi tinklininkės kartu žaidžia dar tik nuo praėjusios vasaros: „Anksčiau Agnieška žaidė su kita porininke ir joms labai gerai sekdavosi. Tačiau taip gavosi, kad ir jos ir mano porininkių keliai išsiskyrė, tai kažkaip pasikalbinau žaisti kartu ir dabar esame abi labai patenkintos, kad taip netikėtai, bet tapome pora aikštelėje“, – pasakojo Jaketrina.

Dabar tinklinio titulų siekia kartu ir abi pripažįsta, jog nemažai visko tenka atsisakyti norint pasiekti gerų rezultatų. „Tenka praleisti geriausių draugų gimtadienius, bet labiausiai gaila šokolado – be jo labai sunku gyventi“, – šypsosi A. Paškevič.  Jai antrina ir porininkė: „Norėtųsi ir su tėvais prie jūros nuvažiuoti ar su draugais pabūti… Kadangi mėgstu įvairų ir net kartais greitą maistą – tenka to atsisakyti“.

Tinklininkių mityba išties atlieka svarbų vaidmenį. Šalia intensyvių treniruočių labai svarbu tinkamai maitintis. Todėl treneris dažnai pataria šiuo klausimu. „Pavyzdžiui rytais stengiamės valgyti košes. Labai mėgstam avižinę košę. Į ją galima prisidėti ir uogų ir visaip pasiskaninti. Todėl ne taip pasiilgstam ir saldumynų.“ – pasakoja J. Kovalskaja. Tačiau prieš rungtynes treneris leidžia ir kitaip pasmaguriauti: „Leidžia suvalgyti ir picos ar makaronų. Kad turėtumėme dar daugiau jėgų. Žodžiu, tikrai nebadaujame“, – apie mitybos subtilybes pasakoja Agnieška.

Artimiausias tinklininkių startas – rugpjūčio 20-21 dienomis Vilniuje, Lietuvos tinklinio čempionate. Po Pasaulio čempionato Kipre ir Europos čempionato Čekijoje merginos tikisi Lietuvoje parodyti, kokią patirtį įgijo tarptautiniuose čempionatuose bei atiduoti visas jėgas parodant, jog atkaklus darbas ir užsispyrimas gali duoti gerų rezultatų.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode