Sprogimas

Pirmąją olimpinių žaidynių dieną kovos šešiolika lietuvių

 

Rio de Žaneire, rugpjūčio 5 d. net 16 Lietuvos sportininkų stos į kovą pirmąją Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių dieną, šeštadienį. Simboliška, jog pirmas iš lietuvių žaidynes pradės jauniausias mūsų šalies olimpinės delegacijos narys, 18-metis irkluotojas Armandas Kelmelis. Vienviečių valčių atrankos varžybos prasidės 14.30 Lietuvos laiku (8.30 vietos laiku).

Šeštadienį be irklavimo varžybų Lietuvos sportininkai taip pat dalyvaus dviračių plento, teniso, gimnastikos ir plaukimo varžybose.

Irklavimas. Jau pirmąją dieną prie starto linijos Rodrigo de Freitaso lagūnoje rikiuosis visi dešimt mūsų šaliai atstovaujančių irkluotojų.

Vienviečių valčių varžybose rungsis Armandas Kelmelis (14.30 val. Lietuvos laiku; 32 dalyviai) ir Lina Šaltytė (15.40 val.; 32). Jiems norint patekti į ketvirtfinalį reikės būti tarp trijų greičiausių savo plaukimuose. Tiesa, net ir nepasisekus pirmuoju bandymu žengti aukštyn, kitą dieną visų irkluotojų lauks paguodos varžybos.

17 val. Lietuvos laiku varžybas pradės moterų porinė dvivietė Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė (13 įgulų), o 17.40 val. toje pačioje valčių klasėje startuos vyrų įgula – Mindaugas Griškonis ir Saulius Ritteris (13). Pirmi trys greičiausi kiekvieno plaukimo ekipažai keliaus tiesiai į pusfinalį, dar po tris – į paguodos plaukimą. Po vieną įgulą jau po pirmosios dienos baigs žaidynes.

Vėliausiai iš Lietuvos irkluotojų (18.40 val.) olimpinį skonį pajus porinės keturvietės įgula - Aurimas Adomavičius, Dominykas Jančionis, Martynas Džiaugys, Dovydas Nemeravičius. Šioje rungtyje varžosi tik 10 įgulų, tad iš pirmosios dienos plaukimų po dvi valtis keliaus tiesiai į A finalą. O dar du finalininkai paaiškės po paguodos lenktynių.

„Labai džiugu, kad Armandas atidaro olimpines žaidynes. Jam tai pirmos suaugusiųjų varžybos, tad visi varžovai bus stiprūs. Gerai būtų aplenkti bent 8 varžovus galutinėje įskaitoje, o rezultato siekti nuosekliai. Linai Šaltytei burtai buvo tikrai normalūs. Yra stiprių varžovių, bet sportininkės tikslas – iškart patekti į tolimesnį etapą.

Sauliaus ir Mindaugo plaukime pirmos trys valtys patenka į pusfinalį, stengsimės pasirodyti kuo geriau, užimti kuo geresnę poziciją, nes kitame etape tai duos pranašumą. Moterų porinių dviviečių irgi tik trylika, po pirmosios dienos bus eliminuota viena valtis, tad tikslas tas pats – patekti į kitą etapą.

Nors varžovai bus labai stiprūs, mūsų keturvietė mėgins kovoti dėl 1-2 vietos pirmame plaukime, kad patektų į finalą, o jei nepavyks, dar turės galimybę pakovoti paguodos varžybose“, - teigė Lietuvos irklavimo rinktinės vyriausiasis treneris Mykolas Masilionis.

Dviračių sportas. Varginančiose 265,5km grupinėse lenktynėse kovos Ignatas Konovalovas ir Ramūnas Navardauskas. Jų varžybų startas – 15.30 val. Lietuvos laiku.

Patyrę Lietuvos dviratininkai pripažįsta – kalnuota olimpinė trasa jiems visiškai netinka, tačiau rankų nenuleidžia ir ketina pakovoti dėl kuo aukštesnių vietų.

„Jau išbandėme abi trasos dalis. Pirmoji drieksis mieste ir šiek tiek už jo – ten bus nedideli, bet statūs kalnai, šiek tiek ir akmeninio grindinio, trasa vingiuos palei jūrą. Antroji dalis irgi nebus lėkšta. Bus ir 15, ir 20 proc. įkalnių. Bus sudėtinga ir nuokalnė – jei lytų, prie didelio greičio būtų pavojinga dėl slidaus kelio. Nors praneša gerą orą, trasa mums, lietuviams bus sudėtinga, net sakyčiau, nesąžininga. Ir aš, ir Ignas sveriame virš 70 kilogramų. Į stačius sudėtingus kalnus lengviau kopti tiems, kurie sveria 50 kilogramų ar nežymiai daugiau. Mums bus labai sunku“, - teigė praėjusių metų pasaulio čempionato prizininkas 28 metų R. Navardauskas. Jam šios žaidynės antrosios karjeroje.

Jau trečiose olimpinėse žaidynėse dalyvausiančiam 30 metų Ignatui Konovalovui prieš startą nerimo kėlė trauma: „Prieš savaitę griuvau ir susitrenkiau petį. Trauma gyja ilgokai, nemaniau, kad taip bus. Ant dviračio ji irgi trukdo, negaliu normaliai patraukti vairo. O čia tokios įkalnės, kad net jei keturias rankas ir kojas turėtum, neužtektų.“

R. Navardausko teigimu, lietuviai apsvarstė galimą taktiką trasoje: „Nusibraižėme gaires. Kažkurioje vietoje vis tiek vyks pabėgimas, kažkas bandys atitrūkti prieš tuos tris aukštus kalnus. Mūsų užduotis – vienam būti tame pabėgime. Būtų gerai, kad jis įvyktų viduryje varžybų. Žinoma, nebus paprasta, nes ir pirmajame rate niekas neateis lengva ranka. Norinčių pabėgti bus daug. Sunku bus papulti į tą pabėgimą.“

Tenisas. Pirmasis į olimpines žaidynes patekęs Lietuvos tenisininkas Ričardas Berankis olimpinį krikštą gaus akistatoje su australu Johnu Millmanu. 26 metų lietuvis planetos reitinge šiuo metu yra 71-as, o metais vyresnis jo varžovas – 75-tas.

„Varžovas man pakankamai gerai žinomas. Su juo teko žaisti prieš devynerius metus, dar jaunių varžybose. Tada pralaimėjau. Bet praėjo daug laiko, žiūrėsime, kai bus šįkart. Pagalvosime taktiką, pasistengsime sužinoti, kaip jis dabar jaučiasi ir žengsime tolyn“, - kalbėjo R.Berankis. Jo akistata su australu turėtų prasidėti 17 val. Lietuvos laiku.

Gimnastika. 16.30 val. olimpinėse žaidynėse debiutuos gimnastas Robertas Tvorogalas, dalyvausiantis daugiakovės varžybose. Tiesa, olimpiečio duonos jis jau yra ragavęs, tačiau ne tos tikrosios.

2010 m. R. Tvorogalas dalyvavo pirmosiose jaunimo olimpinėse žaidynėse Singapūre. Atlikdamas mėgstamą pratimą ant skersinio, tada gimnastas iš Vilniaus pateko į finalą ir užėmė 7 vietą, o po metų jo pasirodymas ant to paties prietaiso Europos jaunimo olimpiniame festivalyje įvertintas sidabro medaliu.

Olimpinė Rio de Žaneiro salė gimnastui jau bus pažįstama – pavasarį jis čia galutinai užsitikrino kelialapį į olimpines žaidynes. „Patiko viskas. Salėje visur vyravo žalia spalva. Gal nuramino mane – labai jaukiai jaučiausi“, – iš olimpinės arenos parsivežtais įspūdžiais dalijasi gimnastas.

Plaukimas. Rio olimpiniame baseine šeštadienį plauks du lietuviai – toje pačioje rungtyje (100 m krūtine) atrankos barjerą mėgins įveikti jau trečiose olimpinėse žaidynėse dalyvaujantis Giedrius Titenis ir šio renginio naujokas, Europos žaidynių čempionas 19-metis Andrius Šidlauskas. Jų varžybos startuos 20.53 val. Jei pavyktų patekti į pusfinalį, jis vyktų, kai Lietuvoje jau būtų 5.06 val. ryto.

Nors laikoma, kad pagrindinė G. Titenio distancija yra 200 m krūtine, jo treneris Žilvinas Ovsiukas teigė: „Nepagrindinių distancijų olimpiadoje nėra. Kaip ir krepšinyje pirmos rungtynės, plaukime pirmi startai emociškai svarbūs. Po to viskas eina įprastu ritmu. Visų varžovų rezultatai labai panašūs – skiriasi šimtosiomis sekundės dalimis. Dėl menkiausios klaidelės gali nepakliūti į pusfinalį. Todėl turi atidirbti šimtu procentų ir siekti tikslo žingsnis po žingsnio – eiti iki pusfinalio, iki finalo.“

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode