Parama dėkojame




Sprogimas

J. Šiugždinienė: stiprinant profesinį mokymą svarbu mokyklose užtikrinti skaidrumą

skaidruŠvietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė šiandien susitiko su profesinių mokyklų vadovais ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atstovais. Susitikimo metu diskutuota apie profesinio mokymo įstaigų tinklo pertvarkos iššūkius, antikorupcinės veiklos organizavimo švietimo įstaigose svarbą.

„Pastaraisiais metais šiame sektoriuje įvyko nemažai pokyčių. Esu dėkinga už tai, kad vadovai ėmėsi lyderystės ir įvykdė nelengvas reorganizacijas bei toliau siekia, kad sujungimai atneštų naudą ne tik konkrečiai mokyklai, bet ir visai Lietuvos profesinio mokymo sistemai.

Tačiau įvykus tinklo reformai pastebėjome ne itin malonių dalykų – viešųjų pirkimų procedūrų pažeidimų, neskaidrios veiklos požymių priimant mokinius, paliktas dideles skolas. Todėl labai svarbu profesinėse mokyklose užtikrinti skaidrumą, skatinti korupcijos prevenciją, kad tokie atvejai nepasikartotų“, – sakė J. Šiugždinienė.

Su profesinių mokyklų vadovais ir STT vadovybe aptarta profesinio mokymo įstaigų tinklo pertvarka ir tolesni planai stiprinant profesinį mokymą. Diskutuota, kaip būtų galima optimaliau naudoti profesinių mokyklų valdomus išteklius, užtikrinti skaidrų valstybės lėšų panaudojimą, taip pat efektyviau vykdyti viešuosius pirkimus.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje (ŠMSM) apie korupcijos rizikas ir jų prevenciją su profesinių mokyklų vadovais kalbėjosi STT vadovas Žydrūnas Bartkus, Antikorupcinio švietimo skyriaus viršininkas Benas Aldakauskas, Koordinavimo ir stebėsenos skyriaus viršininkė Julija Ožereljeva.

STT atstovai pažymėjo, kad kuriant antikorupcinę aplinką reikalinga aiški įstaigos vadovybės pozicija, antikorupcinis darbuotojų švietimas, efektyvi veiklos kontrolė ir stebėsena. Ministrė akcentavo būtinybę vykdyti skaidrias ir nepriklausomas profesinių mokyklų vadovų atrankas, lyderystės imantis pokyčių svarbą.

ŠMSM iki šių metų pabaigos įgaliojo po profesinių mokyklų tinklo reorganizavimo veikiančių įstaigų vadovus atlikti vidinius žmogiškųjų, infrastruktūros ir kitų išteklių vertinimus, optimizuoti neveiksmingus procesus.

Siekiama paskatinti darbdavių įsitraukimą į profesinį mokymą, plėsti profesinių mokyklų dalininkų ratą. Šiuo metu vyksta atrankos net į kelių profesinio mokymo įstaigų Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ir Panevėžyje tarybas, į kurias kandidatuoti kviečiamos įvairių verslo šakų atstovus vienijančios asociacijos.

ŠMSM šiemet įdiegtas ir vidinis pranešimų apie pažeidimus kanalas, skirtas ŠMSM pavaldžioms įstaigoms. Vidiniu kanalu pateikti pranešimą apie pastebėtą korupcijos atvejį gali ir profesinio mokymo įstaigų darbuotojai. Apie šią galimybę skelbiama ŠMSM interneto svetainėje.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode