Sprogimas

Studijuoti nemokamai pakviesta 700 mažiau studentų nei pernai, daugės mokamų studijų

pakviestaStudijuoti valstybės finansuojamose vietose aukštosios mokyklos pakvietė beveik 700 mažiau studentų nei pernai, priimtųjų į mokamas vietas skaičius išaugo daugiau nei tūkstančiu.

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMABPO) penktadienį paskelbti duomenys rodo, kad iš viso studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose pakviesta per 20,5 tūkst. asmenų, iš jų 10 892 – universitetuose, 9 625 – kolegijose. Pernai bendras įstojusiųjų į aukštąsias mokyklas skaičius siekė 20 152, iš jų –  10 946 pakviesti į universitetus, 9 206 – į kolegijas.

Studijuoti valstybės finansuojamose ir su studijų stipendijomis vietose šiemet pakviesti 11 864 asmenys, pernai tokių buvo 12 550, į nefinansuojamas vietas įstojo 8 653 žmonės ( 7 602 pernai).

Universitetuose nemokamose vietose studijuos 8 220, mokamai – 2672 studentai, kolegijose – atitinkamai 3 644 ir 5981 žmonės.

Iš viso aukštosios mokyklos šiemet sulaukė 25 403 stojančiųjų prašymų.

LAMABPO pažymi, kad išaugo tiek bendras įstojusiųjų, tiek ir šiųmetinių abiturientų skaičius, jų priimta 11 888 arba penkiasdešimčia daugiau, nei pernai. Didesnė dalis, t.y. beveik 7,4 tūkst. abiturientų šiemet pakviesti studijuoti nemokamai, pernai tokių abiturientų buvo beveik tūkstančiu daugiau.

Pasak asociacijos, tendencijos renkantis studijų kryptis pastaruosius metus labai nesikeičia: pagal pirmąjį prioritetą daugiausia stojančiųjų rinkosi socialinių, sveikatos mokslų, verslo ir viešosios vadybos studijų programas, nors trauka į šių mokslų studijas jau slūgsta.

Pastebima, kad bendras skaičius stojančiųjų į informatikos ir inžinerijos studijų programas universitetuose nesumažėjo, tačiau šiemet beveik 10 proc. padidėjo ir norus studijuoti pagal informatikos mokslų studijų krypčių programas pareiškusių, ir į jas pakviestųjų skaičius.

LAMABPO duomenimis, daugiau stojančiųjų šiemet rinkosi ir ugdymo mokslų studijų programas, visų pirma, specialiosios pedagogikos, pradinio ugdymo ir lietuvių kalbos. Specialiąją pedagogiką pasirinko trečdaliu daugiau stojančiųjų, o kvietimus gavo 1018 stojančiųjų (pernai– 912).

Aukštosios mokyklos stojantiesiems šiemet pasiūlė kiek mažiau, nei pernai, t.y. 596 studijų programas, bet priėmimas įvyko ne į visas, t.y. į 565 studijų programas (2021 m. – 568). Šiose programose pasiektas švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatytas mažiausias leistinas studentų skaičius programoje.

Gausiausio stojančiųjų būrio sulauks Vilniaus universitetas, jame sudaryti studijų sutartis kviečiami 4 236 asmenys. Į Vytauto Didžiojo universitetą pakviestas 1 331 stojantysis, į Kauno technologijos universitetą – 1 253, į Vilniaus Gedimino technikos universitetą – 1 250. Kolegijose daugiausia stojančiųjų kviečiama mokytis Vilniaus kolegijoje (1 739), Socialinių mokslų kolegijoje (1 525) ir Kauno kolegijoje (1 514).

Į nemokamas vietas daugiausia kvietimų sulaukė būsimi Programų sistemų studijų pirmakursiai Kauno technologijos universitete (227). Studijuoti Vilniaus universiteto Teisės studijų programoje kviečiami 201, Ekonomikos ir finansų programoje – 186, Medicinos programoje – 177 stojantieji, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos programoje – 153 stojantieji.

Kolegijų sektoriuje daugiausia valstybės finansuojamų studijų vietų turėtų užimti į Vilniaus kolegijos Tarptautinio verslo studijų programą kvietimus gavę stojantieji (122). Į Programų sistemų studijų programą Vilniaus kolegijoje pakvietimus gavo 77 stojantieji, į tokią pačią programą Kauno kolegijoje – 76 stojantieji. Vilniaus kolegijoje į Bendrosios praktikos slaugą kviečiama studijuoti 60 stojančiųjų, į Kauno technikos kolegijos Statybos inžineriją – 57 stojantieji.

Pasak LAMABPO, studijuoti priimti 1 223 asmenys, turintys bent vieną 100 balų valstybinio brandos egzamino įvertinimą. Pernai į aukštąsias mokyklas įstojusių  šimtukininkų buvo per pusę tūkstančio daugiau – 1 777. Daugiau nei pusė šimtukus egzaminuose gavusiųjų pakviesti studijuoti į  Vilniaus universitetą.

Šių metų naujove stojant į trumposios pakopos studijų programas šalies kolegijose pasinaudojo dešimt asmenų, jie įstojo į informatikos mokslų studijų programas. Į šias studijas gali pretenduoti asmenys, turintys ne žemesnį kaip vidurinį išsilavinimą arba profesinę kvalifikaciją. 

Sutartis su aukštosiomis mokyklomis būsimieji studentai kviečiami sudaryti nuo pirmadienio, rugpjūčio 1 dienos 9 val. iki rugpjūčio 2 dienos 17 valandos.

Dauguma aukštųjų mokyklų suteikia galimybę sutartis sudaryti ir elektroniniu būdu, tai galima padaryti nuo penktadienio, liepos 29-osios 15 val. iki rugpjūčio 2 d. 17 valandos.

Šių mokyklų sąrašą galima rasti čia: https://bakalauras.lamabpo.lt/aukstosios-mokyklos/el-studiju-sutarciu-sudarymas/.

Papildomo priėmimo prašymų teikimas vyks rugpjūčio 3–5 dienomis.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode