Sprogimas

Europos jaunimo festivalyje – krepšininkų pergalė, plaukikų rekordai ir pirmasis finalas

Pirmadienį Europos jaunimo vasaros olimpinio festivalio (EJOF) į varžybas įsitraukė ir daugiau sporto šakų atstovų. Lietuvos sportininkai antrąją festivalio dieną varžėsi krepšinio, plaukimo, imtynių ir lengvosios atletikos arenose.

Pranoko graikus

Lietuvos vaikinų iki 16 metų krepšinio rinktinės startas EJOF neprisvilo. Rolando Rakučio auklėtiniai pirmose B grupės rungtynėse 77:71 (25:18, 19:20, 13:17, 20:16) įveikė bendraamžius iš Graikijos.

Rungtynės prasidėjo gana atkaklia ir permaininga kova, tačiau neilgai trukus mūsiškiai sugebėjo perimti iniciatyvą į savo rankas. Po pirmojo ketvirčio Lietuvos rinktinė pirmavo 25:18, o antrojo pabaigoje, po Pauliaus Murausko tritaškio metimo, susikrovė ir rekordinę 12 taškų persvarą (42:30).

Visgi per likusias tris minutes graikai perpus sumažino atsilikimą, o pataikytas tritaškis su sirena pridėjo papildomo pasitikėjimo savimi – jo vedami varžovai po pertraukos netgi buvo išsiveržę į priekį (54:55). Bet prieš lemiamą kėlinį svarstyklės vėl buvo R.Rakučio auklėtinių pusėje (57:55).

Paskutinę dešimties minučių atkarpą kur kas geriau pradėjo Lietuvos 16-mečiai – po Tito Sargiūno tolimo šūvio ir Tautvydo Baltrušaičio dvitaškio greitajame puolime po perimto kamuolio komandas jau skyrė 9 taškai (67:58).

Ir nors Graikijos rinktinė ginklų dar nesiruošė sudėti bei surengė spurtą 6:0, netrukus sekė ir mūsiškių atsakas – Olegas Kojenetsas, Liutauras Lelevičius ir Emilis Butkus pelnė po du taškus ir atstatė turėtą pranašumą (77:68). Per likusias pusantros minutės Lietuvos komanda pergalės iš savo rankų nebepaleido.

Rezultatyviausias mūsiškių gretose buvo Paulius Murauskas, pelnęs 16 taškų, Liutauras Lelevičius surinko 15 taškų, Emilis Butkus – 11 taškų ir 6 atkovotus kamuolius, Tautvydas Baltrušaitis ir Titas Sargiūnas įmetė po 10 taškų.

Graikijos komandoje labiausiai išsiskyrė Lefteris Mantzoukas, pelnęs 20 taškų ir atkovojęs 12 kamuolių, o jam geriausiai talkino atitinkamai 14 ir 12 taškų surinkę Giannis Mermigkis ir Thanasis Bazinas.

„Rungtynės buvo banguotos. Žaidėme su pietiečiais, kurie yra ankstesnės brandos, bet jaunimas atlaikė jų spaudimą, nuolatinį kvėpavimą į nugaras, todėl tikrai džiaugiamės šia pergale. Kalbant apie žaidimą, tai trūkumų yra daug – bandysime juos kitose rungtynėse taisyti“, – po pergalės su LTeam.lt mintimis dalijosi treneris R.Rakutis.

Krepšinio turnyrą rinktinė pergalingai pradėjo nepaisant papildomų užkulisinių sunkumų. Į Baku krepšininkai atvyko po 12 val. trukusio persėdimo Kijeve, sekmadienio vakarą jie tik prieš vidurnaktį iš festivalio atidarymo ceremonijos, o pirmadienio rytą dėl organizatorių klaidos praleido galimybę surengti treniruotę.

„Stengiamės nuo tokių dalykų atsiriboti – su trenerių štabu kalbėjome, kad turime pamiršti organizacinius klausimus, turime patys žiūrėti į savo daržą. Aišku, atvykę į Baku neturėjome nė vienos treniruotės su kamuoliu, todėl tikrai nebuvo lengva“, – į neplanuotus sunkumus ranką mojo specialistas.

Aišku, atvykę į Baku neturėjome nė vienos treniruotės su kamuoliu, todėl tikrai nebuvo lengva

Antradienį lietuvių nuo 12:45 val. Lietuvos laiku laukia akistata su Turkija, kuri po pratęsimo 65:72 nusileido bendraamžiams iš Ispanijos. Į kovą prieš juos mūsiškiai stos trečiadienį nuo 15 val. Lietuvos laiku.

A grupėje grumiasi jaunieji Kroatijos, Prancūzijos, Serbijos ir Azerbaidžano krepšininkai. Kovas dėl medalių pratęs po dvi geriausias grupių ekipas.

2017 metais Dėre (Vengrija) Lietuvos krepšininkai tapo EJOF čempionais.

Rekordai ir pirmasis finalas

Antrąją dieną Lietuvos delegacija sulaukė ir pirmojo finalininko bei iš gausybės rago pasipylusių asmeninių plaukikų rekordų. Aleksas Savickas pateko tarp aštuonių stipriausių 200 m plaukimo krūtine dalyvių – į pusfinalį 16-metis panevėžietis prasibrovė su tryliktu rezultatu (2:22,90 min.), bet jame sugebėjo šį laiką pagerinti daugiau nei trimis sekundėmis.

Lietuvos plaukiko užfiksuotas rezultatas 2:19,65 min. – septintas tarp visų pusfinalininkų ir geriausias asmeninis karjeroje. Atrankoje taip pat startavo ir Džiugas Karklelis (2:28,83 min.), kuris galutinėje rikiuotėje liko priešpaskutinis 28-as. Šios rungties finalas vyks antradienio vakarą.

„Aš nesitikėjau tokio rezultato. Galvojau nuo rytinio laiko pusę sekundės nuimti ir tai būtų vau. O ėmiau ir pagerinau virš 3 sekundžių, – pats savo pasiekimu stebėjosi Aleksas. – Išanalizavau visas savo rytinio plaukimo klaidas, nes nesijaučiau, kad būčiau viską atlikęs taisyklingai. Per pietų miegą mąsčiau, ką galėčiau pagerinti ir pusfinalyje tai įvykdžiau. Nors vis tiek dar padariau keletą klaidų, todėl tikiu, kad finale bus žymiai geriau.“

Nors vis tiek dar padariau keletą klaidų, todėl tikiu, kad finale bus žymiai geriau

Atranką įveikė ir Tomas Navikonis, patekęs į 100 m plaukimo nugara pusfinalį – 59,79 sek. Vakarinėje plaukimų sesijoje jis taip pat pagerino savo rytinį laiką ir bendroje įskaitoje įsitaisė 11-oje pozicijoje (58,76 sek.) – tai taip pat jo asmeninis rekordas. Atrankos varžybose kovojo ir Tadas Praniauskas, užėmęs 28-ą vietą tarp 32 dalyvių (1:00,99 min.).

Dar keturi Lietuvos plaukikai neįveikė atrankos barjero, tačiau visi pasigerino asmeninius rezultatus – 100 m plaukime laisvuoju stiliumi Laura Šliburytė (59,44 sek.) ir Gerda Jotautė (1:00,95 min.) finišavo atitinkamai 34-oje ir 44-oje vietoje, Nojus Skirutis 400 m plaukimo laisvuoju stiliumi atrankoje užėmė 29-ą vietą (4:18,34 min.), o Radvilė Kerševičiūtė 200 m peteliške varžybose –finišavo 26-ta (2:26,99 min.).

„Tai nuoseklaus darbo, kuris vyko du metus, rezultatas. Šie vaikai yra atrinkti į rinktinę, su jais dirbama, važiuojama į stovyklas ir varžybas. Aišku, buvo ir klaidų, nebuvo viskas labai sklandžiai – turėsime susirinkimą, kuriame viską aptarsime, kad per likusias keturias varžybų dienas tų klaidų būtų mažiau ir rezultatai būtų dar geresni“, – dienos pasirodymus įvertino plaukimo komandos vadovė Rasa Duškinienė.

Startai ir vėl ne itin sėkmingai susiklostė imtynininkams. Vienintelis dienos graikų-romėnų atstovas Donatas Rindeikis svorio kategorijoje iki 60 kg pralaimėjo aštuntfinalio mačą 0:4 azerbaidžaniečiui Hasratui Jafarovui, kuris vėliau pasipuošė aukso medaliu. Sužibėti 16-mečiui nepavyko ir paguodos turnyre – pirmoje kovoje 1:3 jam teko pripažinti baltarusio Mikitos Muraškos pranašumą. Pastarasis galiausiai tapo „paguodos“ nugalėtoju ir iškovojo bronzą.

Po pirmųjų dvikovų pasirodymus baigė abi imtynininkės. Vestina Danisevičiūtė svorio kategorijos iki 49 kg aštuntfinalyje 1:3 pralaimėjo bronzos medalininke tapusiai baltarusei Aleksandrai Kilsiakovai, o Meda Ančerytė svorio kategorijos iki 61 kg ketvirtfinalyje 0:3 nusileido turkei Elmas Celik.

Pirmoji ir vienintelė iš lengvaatlečių pirmadienį startavo Andrė Ožechauskaitė, dalyvavusi 100 m bėgimo atrankoje. 15-metė Austros Skujytės auklėtinė iš Kauno savo bėgime finišavo trečia per 12,12 sek., tačiau į finalą neprasibrovė ir galutinėje rikiuotėje užėmė 12-ą vietą tarp 25-ių startavusių sprinterių.

Vilnius, liepos 22 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode