Sprogimas

Kavos pupelės – į ką svarbu atkreipti dėmesį?

Kavos pupelės – gardžios ir aromatingos kavos gėrimo pagrindas. Tik šviežiai kavamale sumaltos pupelės ar automatiniu kavos aparatu paruošta kava atskleis visas savo ypatingas skonių natas. Žinoma, kapsuliniai kavos aparatai ir jais paruošta kava taip pat yra puikus sprendimas skubantiems ir nuolat užimtiems žmonėms. Tačiau šviežiai maltos kavos aromatui, skoniui ir jos poskoniam tiesiog neįmanoma atsispirti.

Jei norite pasigaminti geros kavos namuose, turite apstu pasirinkimų. Renkantis kavą reiktų atsižvelgti į visus aspektus - nuo rūšies ir regiono iki skrudinimo ir malimo. Pateiksime pagrindinius veiksnius, padėsiančius išsirinkti tobulas pupeles, nesvarbu, ar pirksite kavos pupeles internetu, ar bakalėjos parduotuvėje.

Kavos kilmė

Ant pakelio nurodyta kavos kilmės šalis nurodo, kokio kavos skonio ir aromato galima tikėtis iš pasirinktų pupelių. Kavos skonis ir aromatas kinta, priklausomai nuo dirvožemio ir klimato, kuriame augo. Skaniausios kavos pupelės užaugintos Brazilijoje, kadangi visame pasaulyje jos laikomos populiariausiomis. Šios pupelės išgaunamosCoffea Arabica kavamedžių uogų. Ši kavos rūšis pavadinta arabika, nes būtent ji, pirmoji, kadaise atkeliavo iš taip vadinamos kavos tėvynės Etiopijos į Arabijos pusiasalį ir iš ten pasklido po visą pasaulį. Mėgstantiems vaisių poskonį, taip pat rekomenduojama rinktis kavos pupeles iš Etiopijos regionų. O jei norite sodraus ir ilgai išliekančio skonio - rinkites Azijoje užaugintas pupeles.

Skrudinimo tipas

Kavos pupelių skrudinimo tipai yra keli - lengvas arba švelnus, vidutinis, stiprus arba tamsus. Kiekvienas tipas atskleidžia vis kitokias pupelių savybes ir turi įtakos skoniui bei aromatui. Kavos pupelės yra skrudinamos net 200 laipsnių temperatūroje, o kartais net aukštesnėje. Kuomet šios pupelės kaista, jose esantis cukrus karamelizuojasi, o būtent šis procesas suteikia kavai nuostabų aromatą. Jeigu ieškote tobulo kavos puodelio, rekomenduojama išmėginti visus kavos skrudinimo tipus, kad pastebėtumėte jų skirtumus ir išsirinktumėte tą, kuris jums maloniausias.

Šviežumas

Labai svarbu atkreipti dėmesį ir į kavos šviežumą, jei norite mėgautis išties gera kava. Idealiu atveju kava turėtų būti užplikyta per penkias minutes nuo pupelių sumalimo. Dėl sąlyčio su oru kava greitai praranda savo skonį bei aromatą, todėl jei tik turite galimybę kavą susimalti namuose,rekomenduojama pirkti kavos pupeles, o ne jau sumaltą kavą.

Intensyvumo lygis

Kavos pupelės savo intensyvumą bei aukštą kofeino lygį išlaiko kuomet yra mažiausiai skrudinamos. Turbūt pastebėjote, jog kuo daugiau skrudinate pupeles, tuo labiau jos tamsėja, o tai reiškia, kad kava bus kartesnė ir nebeturės savyje tiek daug kofeino. Visgi, jei šiuo gėrimu norite mėgautis tiek stipriu, tiek karčiu, reiktų kofeino įdėti papildomai. Na, o jei norite švelnesnio skonio, rinkitės lengvą ar vidutinį intensyvumą.

Kavos poskonis

Yra daugybė skirtingų kavos poskonių, kurie išgaunami sumaišius skirtingas pupelių rūšis bei pritaikius tam tikrą skrudinimo tipą. Įdomu tai, kad vien arabikos kava turi beveik 1000 skirtingų poskonių, todėl galite mėgautis ne tik populiariausiais kavos poskoniais, kaip šokolado, riešutų ar uogų, bet ir gėlių, grūdų bei tabako. Įprastai poskonių natas galite rasti ant kiekvienos pakuotės.

Kaina

Kavos pupelių kaina parduotuvių lentynose gali labai stipriai skirtis. Pagrindiniai aspektai, nuo ko tai priklauso, yra šie - rūšis, kokybė, gamintojas ir pakuotės dydis. Mūsų parduotuvėje taip pat galite rasti kavos pupeles su akcija, kad be vargo galėtumėte įsigyti ir mėgautis savo tobulu kavos puodeliu.

22-128e

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode