Sprogimas

Challah arba baltos duonos pynė

 

Reikės:

   10 g sausų mielių (1,5 pakelio po 7g)

   50 g cukraus ir dar 1 šaukšto cukraus

   230 ml drungno vandens

   2 šaukštelių druskos

   590 g ir dar šiek tiek miltų

   3 kiaušinių

   60 ml ir dar šlakelio rapsų aliejaus

   Saujos aguonų ir sezamo sėklų mišinio (ar kitų mėgstamų sėklų)

Challah yra tradicinė žydų pinta balta duona. Ji įvairiose virtuvėje turi skirtingus pavadinimus, bet jos esmė viena – tai minkšta, puri, mielinė balta duona, o pynimas jai suteikia tikro šventiškumo. Turtinga kiaušinių ir trupučio aliejaus, ji minkšta ir puri, tikras šventiškas Velykinis baltos duonos pyragas, kuris draugiškai tiks visiems Velykiniams kiaušiniams suvalgyti.

Gaminame: sausas mieles sumaišome su šaukštu cukraus ir užpilame maždaug 120-130 ml drungno vandens. Gerai išmaišome, šaukšto nugarėle patrindami cukrų ir mieles į dubens sienelę. Uždengiame audeklu ar švariu virtuviniu rankšluosčiu ir paliekame šiltoje vietoje suburbuliuoti. Leidžiame pastovėti bent 10 min.

Tuo tarpu dideliame dubenyje sumaišome persijotus miltus su druska ir 50 g cukraus. Išmaišome ir viduryje padarome duobutę. Į ją mušame du kiaušinius ir vieną trynį (baltymą palikite aptepimui), pilame aliejų, likusį vandenį ir mielių mišinį. Rankomis sumaišome tešlą.

Kai tešla sulips į vientisą gumulą, pamiltuojame stalo paviršių ir minkome tešlą iki vientisos glotnios minklės. Užtruksime apie 10 min.

Kai tešla paruošta, dedame ją į švarų dubenį, kurio sieneles ištepėme aliejumi, o tešlos paviršių taip pat patepame aliejumi, kad neapdžiūtų. Dubenį uždengiame audeklu ar aliejumi patepta maistine plėvele ir padedame į šiltą vietą pakilti, maždaug 1.5-2 val.

Kai tešla pakyla, padaliname ją į tiek lygių dalių, iš kiek vijų pinsime savo duoną. Iš kiekvieno gabalėlio rankomis suformuojame po gyvatėlę. Išrikiuojame jas visas lygiagrečiai ant stalo. Galus suspaudžiame į vieną ir piname vijas it plaukų kasą. Baigę, galus taip pat suimame į vieną saują. Duonos galus palenkiame.

Perkeliame duoną į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Paviršių švelniai patepame aliejumi. Laisvai apdengiame aliejumi patepta maistine plėvele ir paliekame šiltoje vietoje dar kartą pakilti, apie 1 valandą.

Tuo tarpu šakute išplakame 1 kiaušinio baltymą. Jei sunkiai seksis, galite į pilti šlakelį vandens. Kai duona pakyla, konditeriniu teptuku švelniai aptepame duoną kiaušinio plakiniu ir pabarstome pasirinktų sėklų mišiniu. Kepame 30-35 min 180 C orkaitėje.

Patarimas: galite dalį miltų pakeisti spelta ar viso grūdo kvietiniais miltais, pavyzdziui 400 g kvietinių miltų ir 190 g viso grūdo kvietinių ar spelta miltų.

Beatosvirtuve.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode