Sprogimas

Tortas per penkias minutes

 

Reikės:

160 g miltų

200 g cukraus

120 g liesos grietinės arba jogurto

150 g sviesto

4 kiaušinių

1 šaukštelio kepimo miltelių

60 g maltų migdolų

1/3 šaukštelio malto kardamono

malto cinamono

žiupsnio druskos

Kremui:

180 g varškės

120 g kreminio varškės sūrio („Philadelphia“)

2-3 šaukštų rudo cukraus (Demerara ar Farino)

Papuošimui:

uogos

šokoladas

Viską reikia daryti greitai. Aną dieną žiūrėjau savo mėgstamą TV laidą, na, nepasikuklinusi pasakysiu, kad mėgstamiausią, nes ją visada pasižiūriu ne tik TV, bet ir per kompą. Tą šeštadienį buvo laida apie viską spėjančias moteris, iš pradžių apie rašytoją, keturių vaikų mamą, gyvenančią Norvegijoje, o paskui jau LRT šnekusis dėmuo: Zita Kelmickaitė ir Edita Mildažytė, kuria žaviuosi nuo vaikystės, ką jau čia slėpsi. Taigi, yra tokia knyga, kurią, pasirodo, ir Edita perskaičius, nes ją citavo, ir aš ją esu perskaičius – tai efektyvumo ir savęs tobulinimo klasiko Brian Tracy „Eat that Frog“ (angl. – suvalgyk varlę). Edita jau šitą taisyklę įvaldžius, sakė, nuo ryto pirmiausia daro tai, kas svarbiausia ir galbūt nemaloniausia. Aš, kadangi mano dienos dabar truputį kitaip einasi, nes aš savanoriškai pasidaviau į kūdikio belaisvę, tai kai ateina tas rytinis miegutis, tai oojoj, mamka kaip torpeda viską skuba nuveikti. Man prioritetas yra pasirūpinti savimi ir paskui šeima, nes vis tik pastebėjau, kad aš geriau jaučiuosi, kai padarau tai, kas man reikia. Kartais ryte darau ne sau dalykus, o kitiems, bet vėlgi – dėl savo malonumo, tai kai Baby Harry buvo tik pusantros savaitės, tai rytinis miegutis būdavo labai rimtas, kokių minimum dviejų valandų. Per vieną tokią miego sesiją aš sulaukiau draugių svečiuose ir dariau joms pietus, ir man viskas puikiai pavyko. Ir dar atsitiko tortas, nors jo neplanavau kepti, bet galvoju, juk sesės gimtadienis, tai kaip dabar be torto?? Nors tokio torto, kuris iš tiesų pyragas, juk reikia. Tikrai laikas buvo suskaičiuotas ir gaila nepaskaičiavau tiksliai, kiek užtrukau, bet iš esmės, viskas tikrai įvyko labai greitai. Esmė biskvitas – labai purus ir lengvas, ir smagus. Dalis miltų praturtinta migdolais, o kvapams mano mylimas kardamonas ir truputis cinamono, ant viršaus reikia kremo, tai juo virto varškė su grietinėlės sūriu (philadelphia) ir rudas šlapias demerara cukrus (farinas dar lygiai taip puikiai tinka). Torto viršų barsčiau liofilizuotomis uogomis (aš jas perku iš Super Garden) ir dar supjaustytas saldainis „Veliuona“. Kaip buvo skanu! Ir kaip greita, tai va, prašau, dalinuosi. Aprašau receptą. Nes šventinė savaitė – ruošiamės Velykom, o toks pyragas labai tiks toms, kurios arba dirba, arba kaip aš, kūdikius augina, bet vis tiek nori būt nudirbusios darbus ir negali pakęsti neefektyvumo… Čia kaip aš (išprotėjus ir tiek).

Greitumas yra toks, kad sviestas ištirpintas ir viskas susiplaka labai greitai su mikseriu. Taigi, plakam kiaušinius su cukrumi iki baltų putų.

Supilam lydytą sviestą ir grietinę, sumaišome jau šaukštu. Tada supilame persijotus miltus, sumaišytus su migdolais maltais ir kepimo milteliais. Ir beriame druską ir prieskonius, man kardamonas būtinas čia, bet galite ir be jo. Viskas turi būt vientisa. Pilame į kepimo formą, pateptą sviestu, aš turiu puikią gerą „Kaiser“ formą, tai net tingiu tiesti popieriais, net ir sviestu nebūtina tept. Kepam 185 laipsnių orkaitėje (prieš tai įkaitinkite bent 5 minutes 200C) apie 40 min..

Iškepusiam tortui ledižiame atvėsti. Atvėsusį išimame iš formos – čia labai padės medinis pagaliukas, juo būtinai apeinam aplink kraštus, kad atliptų ir nebūtų paskui suplyšimo per pusę. Kremui nereikės net mikserio – sumaišome šaukštu varškę „Philadelphia“ ir cukrų. Užtepam ant biksvito papuošiam. Papuošimui galit kaip aš, liofilizuotas uogas (tie žali yra agrastai, ne briuseliniai kopūstai, hahaha) ir supjaustytą saldainį „Veliuona“ dėt, o galite naudot, ką tik norit – mėgstamos uogos ir šokoladas tinka geriausiai, na, dar riešutai ir morengai skaniai susivalgys. Ir prašom. Skaniausias pirmą ir antrą dieną.

Beatosvirtuve.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode