Sprogimas

Lengvas kaip pūkas braškių tortas

Reikės:

Biskvitui reikės:

3 kiaušinių

150 g cukraus

110 g miltų

50 ml bekvapio aliejaus

1 šaukštelio kepimo miltelių

1 šaukšto tarkuotos apelsinų žievelės

2 šaukštų apelsinų sulčių

Žiupsnelio druskos

Morengo sluoksniui reikės:

3 kiaušinių baltymų

100 g cukraus

Kremui reikės:

300 ml grietinėlės

200 g maskarponės

1 vanilės ankšties

1 apelsino žievelės

50 g miltelinio cukraus

Braškių tyrei reikės:

250 g braškių

30 g miltelinio cukraus

1 apelsino tarkuotos žievelės

Papuošimui:

300 g braškių įdėti į vidų ir ant viršaus

Mėtų lapelių viršui papuošti

Nuostabus, vasara alsuojantis tortas – tikra braškės karalienės scena. Neišsigąskite ilgo ingredientų bei gaminimo sąrašo, nes tikrai nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti. Svarbiausia suprasti, kaip kas ir po ko bus daroma, ir nebus vargo. O aikčios visi valgydami tortą ir dar suvalgę bus su atodūsiais. Negalintiems atsispirti morengui šis tortas tikrai patiks, o ir tie, kas labiau mėgsta biskvitinius tortus, negalės susilaikyti nesuvalgę dviejų gabaliukų. Bet svarbiausios čia yra braškės, kurios ir dominuoja, ir subalansuoja visą tortą.

Paruošiamieji darbai iš vakaro: pirmiausia aromatizuojame grietinėlę, norisi, kad ji sugertų turtingą vanilės ir gaivų apelsinų aromatą. Vanilės ankštį įpjauname įstrižai peiliu, praskleidžiame, bukaja peilio puse išskobiame sėklas ir viską – ir ankštį, ir sėklas įmetame į grietinėlę. Nupjauname apelsino žievelę – stengiamės atpjauti tik oranžinį sluoksnį, be baltojo, nes jis gali suteikti kartumo. Jei tortu nevaišinsite vaikų, galime įpilti ir alkoholio. Paskaninta grietinėlę dedam į šaldytuvą, geriausiai – nakčiai, galima ir kelioms valandoms.

Ruošiame biskvitą: įkaitiname orkaitę iki 180 °C. Pasiruošiame dvi 20 cm skersmens kepimo formas – išklojame jų dugną kepimo popieriumi. Ant atsegtos formos dugno klojame popieriaus lakštą, tuomet uždedame formos žiedą, jį susegame, o išlindusius popieriaus kraštus apkerpame. Įmušame kiaušinius į plakimo indą, suberiame cukrų, druską ir plakame iki tirštos purios masės. Toliau plakdami supilame aliejų,  apelsinų sultis ir suberiame apelsinų žieveles. Viską dar paplakame kelias sekundes kol gerai išsimaišys.Į plakinį šaukštu arba mentele atsargiai įmaišome miltus.

Plakame morenginį sluoksnį: kad baltymai gerai išsiplaktų, indai ir plakiklis turi būti sausi ir jokiais būdais neriebaluoti, todėl kruopščiai iššluostome juos popieriniais rankšluosčiais. Baltymus išplakame su cukrumi iki standžių putų.

Kepame biskvito ir morengo sluoksnį: Padaliname paruoštą biskvitinę tešlą į dvi lygias dalis ir supilame į kepimo formas. Ant viršaus atsargiai paskleidžiame morengo sluoksnį, šaukštu švelniai palyginame viršų. Šauname į orkaitę ir kepame 30 min.

Išimame biskvitą iš orkaitės, pirmiausia, minučių 15 aušiname formoje, o po to – išimame iš formos ir padedame aušti ant grotelių. Neišsigąskite, morengas šiek tiek sukris – taip turi būti.

Braškinis įdaras ir braškės puošybai: įdarui skirtas braškes (250 g) sutriname su cukrumi ir apelsinų žievelę. Iš torto puošimui parinktų braškių išrenkame ir atsidedame gražesnes – joms bus skirta pagrindinė scena torto viršuje, o likusias supjaustome ketvirtadaliais.

Plakame kremą: grietinėlę išimame iš šaldytuvo, perkošiame. Maskarponę sukrečiame į plakimo indą, lėtu mikserio greičiu sumaišome maskarponę su milteliniu cukrum. Kai gerai išsimaišys, supilame perkoštą grietinėlę ir plakame, iš pradžių lėtai, po to greitį padidiname. Kai kremas sutirštėja ir jo paviršių galima pjauti peiliu – nustojame plakti.

Konstruojame tortą: dedame biskvitą morengu į viršų, užtepame dalį kremo – kitą palikite viršūnėlei. Ant kremo sudėliojame supjaustytas braškes, užpilame dalį braškių tyrės. Užvožiame kitą biskvitą taip pat morenginiu sluoksniu į viršų. Ant viršaus vėl užtepame kremą. Viršų galite puošti sveikomis braškėmis arba galite jas supjaustyti.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode