Sprogimas

Ekvadorą šeštadienį vėlai vakare sudrebino galingas 7,8 balo žemės drebėjimas, kuris griovė pastatus, privertė iš namų bėgti išsigandusius gyventojus ir pareikalavo mažiausiai 77 žmonių gyvybių, pranešė šalies pareigūnai.

Kaip nurodė JAV geologinių tyrimų biuras (USGS), požeminis smūgis smogė šeštadienį 23 val. 58 min. Grinvičo (sekmadienį 2 val. 58 min. Lietuvos) laiku maždaug už 170 km nuo Kito ir vos už 27 km nuo Muisnės miesto. Tą patį rajoną sudrebino ir mažesni drebėjimai.

Žemės drebėjimas buvo jaučiamas visame Ekvadore, taip pat – Peru šiaurėje ir Kolumbijos pietuose.

Ekvadoro seismologijos institutas pranešė, kad po pagrindinio smūgio dar buvo užfiksuota daugiau kaip 135 papildomų požeminių smūgių.

Stipriausias jų įvyko maždaug 2 val. nakties vietos laiku už 80 km nuo pagrindinio žemės drebėjimo epicentro ir buvo jaučiamas miestuose, esančiuose už kelių šimtų kilometrų.

Šalies viceprezidentas Jorge Glasas (Chorchė Glasas) sakė, kad aukų skaičius veikiausiai didės per šį, anot jo, „didžiausią seisminį judesį, su kokiu susidūrėme per dešimtmečius“.

„Šiuo momentu patvirtintų mirties atvejų skaičius pasiekia 77“, – anksti sekmadienį sakė J.Glasas ir nurodė, kad dar daugiau kaip 588 žmonės buvo sužeisti.

J.Glaso duomenimis, drebėjimas buvo kiek silpnesnis – jo stiprumas siekė 7,6 balo.

„Dieve mano, tai buvo didžiausias ir stipriausias žemės drebėjimas, kokį tik patyriau per savo gyvenimą. Jis truko ilgą laiką, ir aš jutau svaigimą“, – sakė 60 metų Maria Torres (Marija Tores) sostinėje Kite.

„Negalėjau eiti ... Norėjau bėgti į gatvę, bet negalėjau“, – pridūrė ji.

Prie Ramiojo vandenyno įsikūrusiame Gvajakilio uostamiestyje, kuriame gyvena daugiau kaip 2 mln. žmonių, sugriuvo tiltas, kurio nuolaužos sutraiškė po apačia buvusią mašiną, pranešė vienas AFP fotografas.

Ekvadoro Geofizikos biuras pranešė apie „žymią“ struktūrinę žalą „rajone netoli epicentro ir, taip pat, taškuose, taip nutolusiuose kaip Gvajakilis“.

Ekvadoras yra netoli tektoninių plokščių sandūros. Nuo 1900 metų tame regione, kur įvyko drebėjimas, buvo įvykę septyni drebėjimai, kurių stiprumas – 7 ar daugiau balų, nurodė USGS. Per drebėjimą 1987 metų kovą žuvo maždaug 1 tūkst. žmonių.

Havajuose įsikūręs Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras (PTWC) paskelbė perspėjimą netoliese esančiai Ramiojo vandenyno pakrantei, bet vėliau pranešė, kad pavojus iš esmės praėjo.

Prezidentas Rafaelis Correa (Rafaelis Korėja), kuris lankosi Vatikane, per „Twitter“ pasiuntė paramos žinią.

„Pareigūnai jau vertina žalą ir imasi veiksmų“, – sakė jis.

Šokas ir panika

Stiprus drebėjimas buvo jaučiamas Kite, kur vietomis dingo elektra. Pareigūnai apie čia sužeistus žmones kol kas nepranešė, bet žiniasklaida paskelbė nuotraukas, kuriose matyti apgadintos parduotuvės.

45 metų Cristina Duran (Kristina Duran) pačiupo tris savo augintinius ir atsistojo dideliame tarpduryje, kad išvengtų krintančių langų šukių.

„Buvau išsigandusi. Ir tik prašiau, kad tai baigtųsi“, – sakė ji.

Pareigūnai uždarė oro uostą šalies vakaruose esančiame Mantos mieste ir nurodė, kad buvo smarkiai apgadintas skrydžių kontrolės bokštas.

Gvajakilio oro uoste skrydžių laukę keleiviai pajutę purtymą puolė iš terminalų.

„Nuo lubų krito lempos. Žmonės bėgiojo aplink apimti šoko“, – sakė 30 metų Luisas Quimisas (Luisas Kimisas), kuris laukė lėktuvo į Kitą.

Kito šiaurėje žmonės, apimti išgąsčio, bėgo iš namų, o lauke svyravo elektros stulpai ir tabalavo kabeliai.

Drebėjimai taip pat purtė Peru šiaurę ir Kolumbijos pietus, pranešė tų šalių pareigūnai, kurie informacijos apie aukas neturėjo. Vis dėlto Peru pareigūnai paragino pakrančių gyventojus neiti į paplūdimius.

Šis drebėjimas įvyko gelbėtojams Japonijoje prastu oru karštligiškai ieškant žmonių, įstrigusių po dviejų stiprių žemės drebėjimų šalies pietuose, kur dabar kyla tolesnių nuošliaužų pavojus.

Per tą dvigubą stichinę nelaimę žuvo mažiausiai 41 žmogus, o dar mažiausiai šeši yra dingę; baiminamasi, kad jie yra palaidoti po namų griuvėsiais ar nuošliaužomis.

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode