Sprogimas

Ukrainos nacionalinis energetikos holdingas „Naftogaz“ pareiškė neketinantis atnaujinti gamtinių dujų importo iš Rusijos, pabrėždamas, jog toks jo sprendimas neturės įtakos rusiškų dujų tranzitui per Ukrainą į Europą.

„Naftogaz“ spaudos tarnybos pranešime teigiama, jog atnaujinti gamtinių dujų pirkimo iš Rusijos koncerno „Gazprom“ dabar neplanuojama, nes jo prašoma dujų kaina yra didesnė nei Europos tiekėjų pasiūlyta.

„Naftogaz“ yra pasirengęs deryboms su „Gazprom“ dėl jo dujų kainos sumažinimo iki rinkoje dabar galiojančių. Rusiškų dujų tranzitas per Ukrainą į Europą ir toliau bus vykdomas vadovaujantis galiojančia sutartimi“, – pažymima „Naftogaz“ pranešime.

Tuo tarpu Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas penktadienį popiet pareiškė, jog dujų kaina Ukrainai antrąjį šių metų ketvirtį mažinama apytikriai 15 proc. iki mažiau nei 180 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų.

„Dujų kaina Ukrainai antrąjį metų ketvirtį – mažiau kaip 180 dolerių tūkstantį kubų – yra konkurencinga, todėl nėra prasmės nuolaidai ir pasirašyti kokius nors papildomus susitarimus. Sutartį su Ukraina turime iki 2019-ųjų, kainos – mažos, konkurencingos“, – penktadienį popiet žiniasklaidai kalbėjo A.Novakas, kurį cituoja agentūra „Interfax“.

Jis pridūrė, jog Rusija nemato reikalo eiliniam susitikimui su Ukrainos ir Europos Sąjungos atstovais dėl dujų tiekimo Ukrainai.

Ketvirtadienį Rusijos energetikos ministerija pranešė, jog gamtinių dujų kainos „nuolaida“ Ukrainai nuo balandžio atšaukiama, ir perspėjo, kad dėl tiekimo sąlygos „take or pay“ („imk arba mokėk“) nebebus nuolaidžiaujama.

Pirmąjį šių metų ketvirtį „Gazprom“ dujas Ukrainai siūlė po 212 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų, įskaičiuojant „nuolaidą“, kuri sudarė 17,77 dolerio. Tuo tarpu Ukrainos „Naftogaz“ jų nepirko, tvirtindamas, jog iš Europos importuojamų dujų tūkstantis kubų kainuoja mažiau nei 200 dolerių.

Ukraina dujų iš Rusijos neimportuoja nuo praėjusių metų lapkričio. Praėjusi žiema buvo pirmoji, kai rusiškų dujų Ukrainai neprireikė.

„Naftogaz“ ir „Gazprom“ bylinėjasi tarptautiniame Stokholmo arbitraže. „Naftogaz“ nori iš Rusijos dujų monopolininko prisiteisti 30 mlrd. dolerių, o koncerno „Gazprom“ finansinės pretenzijos „Naftogaz“ siekia 32 mlrd. dolerių. Be to, Ukrainos antimonopolinė tarnyba „išrašė“ koncernui „Gazprom“ beveik 3,5 mlrd. dolerių baudą už dujų tranzito sutarties sąlygų nepaisymą.

Pernai Ukraina importavo 16,4 mlrd. kubų dujų – 15,9 proc. mažiau nei užpernai. Importas iš Rusijos sumažėjo 58 proc. iki 6,1 mlrd. kubų, iš Europos – išaugo 2,1 karto iki 10,3 mlrd. kubų.

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode