Sprogimas

Atėnai, kovo 31 d. (AFP-BNS). Pirmieji 500 migrantų pirmadienį bus grąžinti iš Graikijos į Turkiją pagal šį mėnesį sudarytą Europos Sąjungos ir Ankaros susitarimą, ketvirtadienį paskelbė Europos Komisija.

„Graikija ir Turkija yra tvirtai užsimojusios balandžio 4-ąją išsiųsti atgal 500 žmonių, nebent paskutinę minutę iškiltų kliūčių“, – vienas šaltinis Europos Komisijoje sakė naujienų agentūrai AFP, nors vėliau Atėnai ir Briuselis atsisakė patvirtinti, kiek pabėgėlių bus grąžinta.

Sugrąžinami migrantai bus „sirai, kurie nepaprašė prieglobsčio, afganai ir pakistaniečiai“, pridūrė pareigūnas, patvirtindamas, kad tai bus pirmas pabėgėlių sugrąžinimas pagal Briuselio ir Ankaros sudarytą kovo 18 dienos susitarimą.

Pareigūnas nepatikslino iš kurios iš penkių Egėjo jūroje esančių salų, kur šiuo metu yra apsistoję pabėgėliai ir migrantai, bus perkeliami atvykėliai. Taip pat nepranešama, ar jų sugrąžinimas vyks jūrų ar oro transportu.

ES atstovė Natasha Bertaud (Nataša Berto) Briuselyje patvirtino, kad pirmadienis yra ta diena, kai numatoma pradėti sugrąžinimą prieglobsčio prašytojų, kurių prašymai „buvo pripažinti netenkinamais, nes jie gali gauti apsaugą Turkijoje“.

Pasak jos, tuo pat metu ES pradės Turkijos stovyklose gyvenančių Sirijos pabėgėlių perkėlimą.

Šaltinis Graikijos vyriausybėje nurodė, kad migrantų sugrąžinimas „greičiausiai“ prasidės nuo Chijo arba Lesbo salų, kurios sulaukė daugybės atvykėlių iš Turkijos ir kuriose tūkstančiai migrantų yra įstrigę perpildytuose registracijos centruose.

Pareigūnas atsisakė nurodyti tikslų pirmadienį numatomų sugrąžinti migrantų skaičių.

Turkijos dienraštis „Hyrriyet“, cituodamas vietos pareigūnus pranešė, kad Egėjo jūros pakrantėje šalia Izmiro provincijoje esančio Dikilio miesto planuojama įrengti migrantų sugrąžinimo centrą tiems, kurie yra sugrąžinami iš Graikijos.

Vienas vietos pareigūnas nurodė, kad migrantai bus perskirstyti per 24 valandas ir išsiųsti į Izmirą arba į kitas Turkijos pabėgėlių stovyklas, rašo „Hurriyet“.

Pagal Turkijos ir ES susitarimą, visi ekonominiai migrantai, patekę į Graikijos salas po kovo 20 dienos, gali būti sugrąžinti į Turkiją, nors pagal susitarimą kiekvieno jų atvejis turi būti nagrinėjamas individualiai.

Už kiekvieną iš Graikijos išsiunčiamą Sirijos pabėgėlį ES įsipareigojo priimti po vieną pabėgėlį tiesiai iš Turkijos.

Šio susitarimo tikslas yra paskatinti sirus prašyti prieglobsčio Bendrijoje dar būnant Turkijoje, užuot leidusis į pavojingą kelionę Egėjo jūra žmonių kontrabandininkų laivais.

2015 metais į Europą atvyko daugiau nei milijonas migrantų, maždaug pusė iš buvo nuo karo bėgantys pabėgėliai iš Sirijos.

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode