Sprogimas

Lietuvos piliečiai Jungtinėje Karalystėje šiemet balsuoja dvigubai aktyviau nei prieš ketverius metus, sako Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Renatas Norkus.

„Lyginant su praeitais Seimo rinkimais – 2016 metais – mes Jungtinėje Karalystėje turėjome apie 5,5 tūkst. rinkėjų, tai jau dabar yra daugiau nei dvigubai daugiau, dar nesuskaičiavus visų“, – BNS sekmadienį sakė ambasadorius.

Anot R. Norkaus, iki sekmadienio 18 val. iš viso šioje šalyje savo valią pareiškė jau daugiau kaip 11 tūkst. lietuvių, tai yra beveik 75 proc. visų čia besiregistravusiųjų balsuoti parlamento rinkimuose.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, iš viso balsuoti ambasadoje Jungtinėje Karalystėje buvo registravęsi 14 732 rinkėjų. 

„Šiuo metu gyvai balsavo, kartu su išankstiniu balsavimu, 525 piliečiai. Paštu esame gavę apie 10,5 tūkst. balsų iš 13,8 tūkst. užsiregistravusiųjų balsuoti paštu. Aišku, dar keliauja laiškai ir lauksime jų iki 16 dienos, kaip ir numatyta tvarkoje“, – sakė ambasadorius. 

Pasak jo, išankstinio balsavimo metu ambasadoje apsilankė 122 žmonės, sekmadienį atėjo daugiau kaip 400. 

Ambasadoriaus teigimu, daugiausiai ambasadoje sulaukiama jaunų žmonių, visi jie beveik iškart gali atiduoti balsus, o nedidelės eilės buvo susidariusios tik ryte. 

„Dar eina žmonės, dar liko dvi valandos ir tas paskutines valandas galime sulaukti procentiškai daugiau, nei buvo dienos eigoje (...) Labai džiugu, kad daug jaunų žmonių atėjo šiandien fiziškai balsuoti. Turbūt vyresnio amžiaus žmonės tikrai nusprendė balsuoti paštu ir tai yra logiška ir saugu“, – kalbėjo jis.

Pernai pirmajame prezidento rinkimų ture dalyvavo bemaž 22 tūkst. Jungtinėje Karalystėje gyvenančių lietuvių. Tuomet kartu vyko ir referendumas dėl dvigubos pilietybės. 

VRK duomenimis, Seimo rinkimuose Pasaulio lietuvių apygardoje iki sekmadienio pavakarės balsavo 56,4 proc. užsienyje balsuoti besiregistravusių Lietuvos piliečių.

Iš viso balsavimui užsienyje užsiregistravo 43 411 rinkėjų.

Daugiausiai – ambasadoje Jungtinėje Karalystėje, Norvegijoje (3 996), Vokietijoje (3 478), Airijoje (2 659), Danijoje (2 131), konsulate Čikagoje (1 752), Belgijoje (1 650), Nyderlanduose (1 633).

Lietuvos ambasadorius Norvegijoje Jonas Paslauskas BNS teigė, jog balsavimas ambasadoje vyksta sklandžiai, nors pačios procedūros dėl saugos reikalavimų per koronaviruso pandemiją užrunka nežymiai ilgiau.

„Nėra kažkokių nesklandumų, pasiruošę buvome gerai, viską apgalvoję. Aišku lėčiau vyksta balsavimas, reikia dezinfekuot, nuvalyt tuos parkerius, po vieną leidžiame tik, atsargumo priemonių imamės, negalim kaip ankstesniais laikais visų suleist“, – BNS sakė diplomatas. 

Anot jo, didesnė dalis balsavusiųjų Norvegijoje balsus atidavė iš anksto, gyvai ambasadoje sekmadienį balsavo apie 200 Lietuvos piliečių.

„Turėsim apie keturis tūkstančius (balsavusiųjų –BNS)“, – BNS sakė J. Paslauskas.

Šiuose Seimo rinkimuose pirmą kartą sudaryta atskira apygarda užsienio lietuviams – Pasaulio

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode