Sprogimas

Indonezijoje penktadienį vėl išsiveržė aktyviausias šalies ugnikalnis Merapis, į 5 km aukštį paleidęs pelenų ir dūmų stulpą.

Tai jau antras didelis Merapio išsiveržimas šį mėnesį. 

Kraterio išspjauti pelenai nuklojo apylinkes už kelių kilometrų nuo viršukalnės, esančios netoli senovinio Indonezijos miesto Džokjakartos.  

Tačiau ugnikalnio keliamo pavojaus laipsnis nebuvo padidintas.  

„Pranešimų apie žalą dėl išsiveržimo negauta. Raginame žmones elgtis ramiai ir nepasiduoti panikai“, -  sakė Nacionalinės stichinių nelaimių valdymo agentūros atstovas Agusas Wibowo (Agusas Vibovas).

Per ankstesnį išsiveržimą šį mėnesį Merapio išspjautas didžiulis pelenų debesi pakilo į maždaug 6 km aukštį. Po išsiveržimo Džokjakartą ir kaimyninį Solo miestą nuklojo pilki pelenai ir teko uždaryti oro uostą.  

Beveik 3 km aukščio Merapis, stūksantis pagrindinėje Javos saloje, yra aktyviausias iš 500 šalyje esančių ugnikalnių. 2010 metais įvyko galingiausias Merapio išsiveržimas nuo 1930-ųjų, pareikalavęs 347 gyvybių ir privertęs evakuotis 280 tūkst. gyventojų.  

1930 metais išsiveržus šiam ugnikalniui žuvo 1 300 žmonių. 1994 metais įvykęs išsiveržimas pareikalavo 60 gyvybių. 

Šioje Pietryčių Azijos valstybėje, turinčioje daugiau kaip 17 tūkst. salų, yra beveik 130 veikiančių ugnikalnių. 

Indonezija priklauso Ramiojo vandenyno „ugnies žiedui“ – aktyvia seismine ir vulkanine veikla pasižyminčiai zonai, kur susiduria tektoninės plokštės. 

Redaktorius Raimondas Čiuplys

Džakarta, kovo 27 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode