Sprogimas

Kuba nuo antradienį siųs į karantiną užsieniečius turistus ir uždarys savo sienas, kad apsisaugotų nuo pandeminio koronaviruso išplitimo, pirmadienį pranešė šalies premjeras.

Šis žingsnis faktiškai eliminuos viena iš nedaugelio komunistinės valstybės pajamų šaltinių.

Kuboje iki šiol patvirtinta 40 koronaviruso sukeliamo susirgimo COVID-19 atvejų.

„Visiems turistams, tebesantiems viešbučiuose, bus skirtas karantinas... Jie negali palikti viešbučių“, kol užsisakys skrydį namo, per valstybinę televiziją sakė premjeras Manuelis Marrero (Manuelis Mareras). Jis pridūrė, kad pirmadienį šalyje tebebuvo 32,5 tūkst. poilsiautojų iš užsienio.

Daugelis jų pirmadienį nuskubėjo į Havanos oro uostą, vildamiesi rasti laisvų vietų lėktuvuose, bet daugelis jų jau buvo užpildyti, o oro bendrovės pradėjo atšaukinėti skrydžius.

Kuba, kuriai taikomos JAV ekonominės sankcijos, yra labai priklausoma nuo pajamų iš turizmo.

Iki šiol Kuba vengė pasekti kitų regiono valstybių pavyzdžiu uždaryti sienas užsieniečiams.

Dėl to vyriausybė sulaukė griežtos kritikos iš susirūpinusios visuomenės, kur 20 proc. gyventojų yra vyresni kaip 60 metų, juolab kad šalies miestuose neretai nutrūksta vandens tiekimas ir stinga muilo.

Reguliariai plautis rankas buvo vienas iš pagrindinių sveikatos apsaugos tarnybų patarimų, teikiamų žmonėms, kad jie apsisaugotų nuo viruso.

Nuo antradienio į salą bus įleidžiami tik Kubos piliečiai ir teisę gyventi šalyje turintys užsieniečiai.

Taip pat buvo sustabdyta automobilių nuoma ir grupinės ekskursijos.

„Ateinančią savaitę jokių turistų“ neatvyks į šalį, pažymėjo M. Marrero ir pridūrė, kad saloje užsidarys beveik visi viešbučiai.

Iš 32,5 tūkst. turistų, tebesančių saloje, 9,4 tūkst. yra apsistoję gyventojų namuose. Pasak vyriausybės, jie bus perkelti į valstybinius viešbučius.

Pirmadienį valdžia taip pat paskelbė mėnesį truksiantį mokyklų uždarymą. Toks žingsnis neturi precedento nuo 1959 metų revoliucijos, kai buvo paskelbta, kad švietimas ir sveikatos apsauga yra svarbiausios Kubos valstybės sritys.

Patys Kubos gyventojai irgi negalės išvykti iš salos be leidimo, išskyrus atvejus, kai iškyla pavojus sveikatai, nurodė premjeras.

Kuboje kol kas vienintelė koronaviruso auka tapo 61 metų italų turistas. Visi kiti užsikrėtusieji yra užsieniečiai arba asmenys, turėję glaudžių kontaktų su žinomais užsikrėtusiaisiais.

Tarnybos patikino Kubos gyventojus, kad virusas bendruomenėse kol kas neplinta.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

Havana, kovo 24 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode