Sprogimas

Portugalija nacionaliniu mastu trečiadienio vakarą paskelbė 15 dienų truksiančią nepaprastąją padėtį, padėsiančią su plintančiu koronavirusu kovojančiai vyriausybei apriboti žmonių judėjimą.

„Tai – išskirtinis sprendimas išskirtiniam laikotarpiui“, – per televizijos transliuotą kreipimąsi į tautą pareiškė prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa (Marselu Rebelu de Soza).

Nepaprastoji padėtis įsigalioja ketvirtadienį 0 val. vietos (2 val. Lietuvos) laiku.

„Tai – ne demokratijos pažeidimas. Tai demokratija bando užkirsti kelią neatitaisomam žmonių gyvenimo pažeidimui“, – kalbėjo Portugalijos lyderis.

Tai yra pirmas kartas nuo XX amžiaus 8-o dešimtmečio, kada po kelių dešimtmečių dešiniųjų diktatūros Portugalijoje vėl įsigalėjo demokratija, kai maždaug 10 mln. gyventojų turinčioje šalyje skelbiama nepaprastoji padėtis.

Paskelbus nepaprastąją padėtį vyriausybė galės apriboti kai kurias gyventojų konstitucines teises ir laisves, tokias kaip judėjimo laisvė ar teisė streikuoti. Be to, vyriausybė turės teisę paskelbti karantiną.

Konkrečias priemones žadama paskelbti po ketvirtadienį vyksiančio savaitinio vyriausybės posėdžio.

Portugalijoje iki šiol patvirtinti 448 koronaviruso atvejai ir dvi mirtys, bet vyriausybė yra perspėjusi, kad užsikrėtusiųjų skaičius šalyje turėtų augti „bent“ iki balandžio pabaigos.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

Lisabona, kovo 19 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode