Sprogimas

10 patarimų, kaip apsilankymą muziejuje paversti įdomiu vaikams

 

Ketinant su vaikais pirmą kartą apsilankyti muziejuje ar galerijoje gali kilti nemažai klausimų. Nuo ko pradėti? Kaip vaikus sudominti? Kaip pasiruošti pirmajai kultūrinei išvykai? Juk nepaprastai svarbu, kad pirmasis apsilankymas praeitų smagiai ir kūrybiškai – taip nuo mažų dienų susiformuos požiūris, kad meno įstaigos yra įdomus potyris, o ne tėvų ar mokytojų sugalvota „atrakcija“. Siūlome 10 patarimų, kurie padės vaikams ne tik pažinti meno kūrinius, bet ir smagiai praleisti laiką.

1. Atlikite „namų darbus“

Kad išvyka į muziejų ar galeriją būtų įdomi, atlikite „namų darbus“ ir tinkamai pasiruoškite. Muziejų ar galeriją galite išsirinkti kartu su vaikais – tam gali tekti internete pasižiūrėti keletą ekspozicijų, vaizdo klipų, paskaityti apie autorius. Vaikams visuomet įdomiau, kai vietą jie gali pasirinkti patys. Pasiruoškite įdomių faktų: pavyzdžiui, vaikus tikrai gali sudominti tai, jog Pablas Pikasas nepaprastai mylėjo gyvūnus ir augino ne tik šunis ir kates, bet ir beždžionę, ožką bei vėžlį, o Dali sukūrė visiems vaikams pažįstamų saldainių „Chupa Chups“ modelį. Tokie ir panašūs faktai tikrai sudomins vaikus ir leis geriau pažinti menininkų gyvenimą ar kūrinių atsiradimo aplinkybes.

Kartu su vaiku išsirinkite vieną ar kelis paveikslus, kuriuos būtinai norite pamatyti – vėliau šį paveikslą raskite muziejuje. Nepamirškite į muziejų pasiimti įkrautą fotoaparatą bei užrašinę, kad vaikai galėtų fiksuoti jiems įdomias detales.

2. Rinkitės muziejus, kurie siūlo programas vaikams

Šiais laikais dauguma muziejų turi specialias programas, pritaikytas vaikams. Jų metu ne tik paaiškinama meno istorija, supažindinama su ekspozicijomis, bet ir žaidžiama, užsiimama kūrybine veikla. Paprastai edukacinės programos skirstomos į įvairaus amžiaus grupes, tad veikla atitinka dalyvių žinias ir gebėjimus. Lietuvoje tokius užsiėmimus siūlo dauguma muziejų ir galerijų, įskaitant Valdovų rūmus, Lietuvos nacionalinę galeriją, MO muziejų, Nacionalinį M. K. Čiurlionio dailės muziejų ir kt. Užsiėmimų programos rengiamos kartu su menotyrininkais, vaikų edukatoriais ir mokytojais, tad pasirūpinama jog veikla būtų įtraukianti ir smagi. Tai gali būti puikus būdas supažindinti vaikus su menu ir meno įstaigomis, o taip pat gerai praleisti laiką bendraamžių būryje.

3. Žaiskite

Nesitikėkite, jog vaikai meno kūrinius stebės taip pat ramiai kaip suaugusieji. Leiskite vaikams būti vaikais ir žaiskite kartu su jais – jei tai leidžiama jūsų lankomame muziejuje ar galerijoje, suteikite galimybę vaikams patiems daryti nuotraukas, užsirašyti ar nusipiešti jiems patikusias detales, pabandyti atsistoti skulptūrų pozomis ar kopijuoti paveiksle vaizduojamų žmonių veido išraiškas.

Puikus būdas sudominti mažesnius vaikus – liepti jiems paveiksluose ieškoti įvairių objektų – gyvūnų, laivų, maisto produktų ar ginklų. Galite taip pat pažaisti žaidimą „Atspėk paveikslą“: leiskite vaikams išsirinkti vieną paveikslą ir pasistenkite klausinėdami (ar meno kūrinyje vaizduojama mergaitė? Ar jame yra gyvūnas? Ar paveiksle vaizduojama gamta?) atspėti, kurį meno kūrinį jis/ji pasirinko. Taip ne tik smagiau praleisite laiką, bet ir padėsite vaikams atkreipti dėmesį į paveikslų detales, išmokysite juos tyrinėti ir gerai įsižiūrėti į meno kūrinius.

4. Klauskite vaikų

Nors dažnas suaugęs vos nusivedęs vaiką į muziejų nejučiomis apiberia jį pasakojimais ir informacija, nepamirškite, kad vaikų reikia klausytis. Atsakykite į vaikus dominančius klausimus, tačiau ir patys paklausinėkite. Keletas tokių klausimų gali būti: Kas pavaizduota piešinyje? Kaip manai, ką autorius norėjo pasakyti? Ar paveikslas/skulptūra tau atrodo linksmas/liūdnas/juokingas? Ar šis objektas tau ką nors primena?

Šie paprasti ir atviri klausimai padės sužadinti vaikų smalsumą. Nesistenkite vaikų pataisyti, jei paveiksle jie įžvelgia kitokius dalykus, nei matote jūs – nepamirškite, kad menas yra subjektyvus dalykas, o leisdami vaikams naudotis savo vaizduote, skatinsite jų kūrybiškumą.

5. Skaitykite knygas apie meną

Pasiruošti vaikus pratinti prie meno ir meno įstaigų, galima ir neišėjus iš namų. Kartu su vaikais skaitykite apie meną ir menininkus, gyvūnus, gamtą. Taip vaikai sužinos naujų faktų, kuriuos galės panaudoti, kai kartu lankysitės gamtos muziejuose, meno galerijose. Puikių, vaikus su menu supažindinančių knygų, galima rasti ir Lietuvoje – tai ir Brad Finger „13 modernių dailininkų, kuriuos dera žinoti“, ir Sebastian Cichocki „M.E.N.A.S.“ ar Monikos Krikštopaitytės „Kultūringa pelė Stasė“. Šios knygelės gausiai iliustruotos ir skirtos būtent mažiesiems skaitytojams, supažindins juos su svarbiomis meno sąvokomis, menininkais ir jų biografijomis.

6. Mažiau yra daugiau

Lankantis muziejuose kartu su vaikais, svarbu nepervargti ir neapkrauti vaikų pernelyg didele doze informacijos. Leiskite vaikams atsikvėpti, nesistenkite su vaikais apžiūrėti visų muziejaus ekspozicijų – geriau pasirinkite vieną, bet gerai išanalizuokite, arba aplankykite mažesnius muziejus, tokius kaip Valstybės pažinimo centras ar Pinigų muziejus. Pirmasis jūsų vaikų aplankytas muziejus gali būti susijęs ir su gamta ar gyvūnais – dažniausiai vaikai natūraliai domisi šiomis temomis, todėl pirmasis apsilankymas bus sėkmingas, o vaikai pripras prie muziejų aplinkos, taisyklių.

7. Derinkite apsilankymą meno galerijoje ar muziejuje su meno dirbtuvėmis

Ko gero, geriausias būdas sudominti vaikus – juos įtraukti į tam tikrą veiklą. Prieš lankantis muziejuje arba po jo, skirkite laiko kartu su vaikais tiesiog kurti. Leiskite jiems išbandyti tapymą, naudojant molbertą, maišykite dažus, kurkite iš molio, susipažinkite su dailėje naudojamais įrankiais ar net nufilmuokite mėgėjišką filmą. Tegul vaikai „savo kailiu“ patiria, kaip kuriamas meno kūrinys. Be to, piešiniais ir meno darbais vaikams dažnai lengviau save išreikšti nei žodžiais.

Vertinga kūrybines dirbtuves vaikams pravesti ir po parodos apžiūrėjimo – taip jie, pasisėmę naujų idėjų, galės išbandyti matytas technikas, pabandyti nukopijuoti vieno ar kito menininko stilių arba sukurti kažką savito. Dažnai tokias dirbtuves siūlo pačios galerijos, tačiau jas pravesti tikrai gali ir patys tėvai.

8. Pradėkite anksti

Vaikai, kurie užauga kurdami ar matydami meno kūrinius, ne tik moka geriau išreikšti save, bet ir išlavina stipresnius kalbos, motorinius ir sprendimo priėmimo įgūdžius, išsiugdo lakesnę vaizduotę. Todėl su vaikais rekomenduojama lankytis galerijose nuo kuo mažesnio amžiaus (žinoma, svarbu, kad vaikas jau gebėtų gerai suprasti aplinką). Galerijose turiningai praleisti laiką gali jau ir ikimokyklinio amžiaus vaikai, pradinukai. Bet kaip minėta anksčiau, mažamečiams reikia atidžiai pasirinkti ekspoziciją ir muziejų.

9. Kalbėkitės su vaikais apie šiuolaikinį ir modernųjį meną

Dažnai šiuolaikinis ar modernusis menas vaikams gali būti priimtinesnis nei Baroko ar Renesanso epochų kūriniai. Visų pirma, šiuolaikinis ir modernusis menas įvairesnis, aprėpiantis daugiau temų. Optinis menas, popartas vaikus gali sudominti įdomiais sprendimais, tačiau jų kartai žinomais ir pažįstamais objektais. Ne gana to, jis gali įkvėpti – juk dažnai atrodo, kad šiuolaikinis menas nesunkiai sukuriamas ir nereikalauja ypatingos technikos mokėjimo, tad vaikus gali paskatinti kurti.

10. Nepamirškite paaiškinti vaikams elgesio taisyklių

Prieš lankantis galerijoje arba muziejuje, nepamirškite paaiškinti vaikams elgesio taisyklių. Kūrinių dažniausiai negalima liesti, nevalia bėgioti, šūkauti ir rėkauti, o kai kuriuose muziejuose – ir fotografuoti. Iš anksto įspėję vaikus išvengsite nemalonaus drausminimo, o taip pat netrukdysite kitiems lankytojams.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode