Sprogimas

Psichoterapeutė apie tai, kada skirtis, o kada likti kartu

 

Niekaip negalite priimti sprendimo – skirtis ar likti kartu? Klausimas tikrai ne iš lengvųjų. Svetainėje cheatsheet.com pateikiama keletas santykių ekspertės, psichoterapeutės, daugybės knygų, tarp kurių ir į lietuvių kalbą išversta „Gyvenimas dviese nepraradus laisvės“, autorės dr. Tinos B. Tessinos įžvalgų, galbūt padėsiančių lengviau surikiuoti mintis į vietas.

Santuoka gali tapti sunkiai pakeliama našta. Taip dažniausiai nutinka tada, kai sutuoktiniams trūksta įgūdžių padėčiai pataisyti. Tačiau pasiduoti frustracijai ir paprasčiausiai išeiti – neprotinga. Tai gali būti blogiausias sprendimas iš visų, padarytų per gyvenimą.

Įvertinkite, ar tikrai nėra priežasčių, dėl kurių būtų verta likti kartu:

Jūs vis dar mylite vienas kitą. Gali būti, kad esate pikti, įsitempę, praradę kantrybę ir bet kokią toleranciją vienas kito atžvilgiu, tačiau kažkur giliai jaučiate, kad netekti partnerio būtų skaudu.

Nepasiduokite. Tikėtina, kad santykių negeroves vis dar galima veiksmingai įveikti. Jei niekad taip ir neturėjote progos apie savo jausmus pasikalbėti ramiai, jei santykių reikalus imatės gvildenti tik susikivirčiję, vadinasi, dar nė nebandėte santykių taisyti konstruktyviai ir susigrąžinti šiltus savitarpio jausmus.

Turite vaikų. Vaikams tėvų skyrybos sukelia itin sunkių išgyvenimų. Jūs, kaip tėvai, elgtumėtės neteisingai, jei savo laimę iškeltumėte aukščiau už vaikų.

Vienaip ar kitaip, nuoširdžios pastangos pataisyti santykius ir išsaugoti santuoką padarys visus, įskaitant ir jus pačius, daug laimingesnius negu skyrybos.

Nutraukti santuoką prasminga tik tada, kai santykiai neapsieina be smurto. Tokie santykiai vaikus žaloja labiau negu skyrybos.

Jūsų priekaištai vienas kitam – mažareikšmiai ir nebrandūs. Jei jus siutina tai, kad jūsų partneris jums skiria per mažai dėmesio, kad santykiuose trūksta romantikos arba kad kažkas kitas su jumis elgiasi gražiau ir maloniau už jūsų partnerį, veikiausiai jūs nesate realistas arba patys nesiimate nieko, kad santykiai pagerėtų.

Nebūkite mažas vaikas. Subrendę žmonės nesiskundžia be perstojo, neverkšlena ir nezirzia – jie mąsto, ką daryti, kad būtų geriau.

5 priežastys likti kartu:

– Jūsų sutuoktinis pripažįsta, kad yra problemų, ir geranoriškai siekia jas išspręsti. Jis jaučia savo atsakomybę už tai, kad tarpusavio pasitikėjimas grįžtų.

– Jūs abu vaikštote į konsultacijas su specialistais. Jūs suprantate, kodėl santykius ištiko krizė ir kaip reikėtų ją spręsti.

– Tarp jūsų vėl mezgasi intymūs santykiai (jei buvo nutrūkę).

– Jūs daug metų esate kartu, jus sieja bendri finansiniai ir šeimos interesai, todėl jums verta stengtis santuoką išsaugoti.

– Jūs abu žinote, kad vis dar mylite vienas kitą.

Dr. T. B. Tessina teigia nemananti, kad yra prasmės likti kartu, jei jokios pastangos santykius pataisyti neveikia. Tačiau savo praktikoje ji sako sutikusi daugybę porų, kurios pasistengė ir ilgainiui tapo laimingesnės, negu buvo anksčiau. Krizę gali nulemti užsisenėjusios santykių bėdos, tačiau įmanoma rasti sprendimą, palankų abiem pusėms.

Dažnai nepasitenkinimas išauga iš pykčio. Įveikti gilumines nepasitenkinimo priežastis, pasak autorės, bus paprasčiau, jei pasikonsultuosite su specialistais.

Kai abu partneriai nori, kad situacija pasikeistų, santuoką išgelbėti šansų yra. Santuoka vėl gali virsti visaverte bendryste ir džiuginti kaip niekad anksčiau.

Pasak dr. T. B. Tessinos, neretai pasitaiko ir taip, kad santykiai atgimsta jau po skyrybų. To priežastis, jos teigimu, labai paprasta – po skyrybų žmogus turi progą pajusti, ką reiškia būti vienišam, nusiraminti ir išsivaduoti nuo anksčiau jį kankinusio pykčio.

 Deja, skyrybos niekada nepraeina be nuostolių: finansinės išlaidos, turto dalybos ir t. t.

5 priežastys išsiskirti:

– Jūsų sutuoktinis nemato jokių problemų, išsisukinėja ir kaltina jus. Veikiausiai tai reiškia, kad jo elgsena apsimestinė ir bandyti keisti situacijos jis neketina.

– Jūs manote, kad jau užteks. Nebesate vienas prie kito prisirišę ir nematote prasmės gelbėti santuoką. Net jei taip, būtinai įsitikinkite, kad taip galvojate ne apimtas pykčio.

– Esate pasirengęs toliau tvarkytis vienas.

– Jūs arba neturite vaikų, arba jie jau suaugę, arba esate tikri, kad skyrybos juos sužalos mažiau negu tai, ką jiems tenka patirti dabar.

– Jūsų sutuoktinis neketina nutraukti intymių santykių su kitu žmogumi arba apskritai neketina liautis būti neištikimas.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode