Parama dėkojame




Sprogimas

Profesionalų pateikiami asmeninių finansų valdymo patarimai

Kreditinės kortelės, banko sąskaitų išrašai, investavimo galimybės – daugeliui žmonių, kurie tik pradeda savo finansinę kelionę, asmeninių finansų valdymas gali atrodyti pakankamai sudėtingas ir komplikuotas.

 

Kadangi dažniausiai mums trūksta finansinio išprusimo, nėra stebėtina, kad statistika šiuo atžvilgiu yra labai prasta – akivaizdžiai parodanti, kad gerokai didesnė dalis žmonių nėra finansiškai išprusę ir susiduria su finansiniais sunkumais (ar bent jau balansuoja ant finansinių sunkumų ribos). Kita vertus, kaip mes galime tikėtis tinkamai valdyti savo asmeninius finansus, jei mūsų nuo vaikystės niekas to įprastai nemoko ir sulaukę amžiaus, kuomet turėtume tapti visiškai savarankiškais, neturime nei teorinės, nei juolab praktinės asmeninių finansų valdymo patirties?

Būtent todėl Finance43 paskolų ekspertai sudarė jums nemenką asmeniniams finansams valdyti skirtą patarimų sąrašą, kuris turėtų palengvinti jūsų kelionę. Žemiau pateikti patarimai atkeliauja tiesiai iš verslo savininkų, aukštas pareigas užimančių darbuotojų, finansų ekspertų ir šios srities profesionalų, todėl verta jų žodžius vertinti labai atsakingai bei iš viso to pasimokyti.

10-20% savo atlyginimo skirkite taupymui

Ar vis dar neišsiugdėte taupymo įpročio? Jei ne, dabar būtų pats metas tai padaryti. Net jei jūs šią akimirką jaučiatės kuo puikiausiai ir nemanote, kad jums reikėtų imtis papildomų priemonių asmeninių finansų valdymui, pradėjus taupyti dabar, po penkerių ar dešimtiems metų džiaugsitės priėmę tokį sprendimą.

10-20% atlyginimo atidėjimas į šalį taupymui labai efektyviai pagelbėja tiek trumpalaikiams, tiek ir ilgalaikiams finansiniams tikslams. Vietoje to, kad taupymo svarbą sumenkintumėte nustumdami visą tai į šalį, paverskite tai prioritetu ir visų pirma dalį savo gaunamų pajamų atidėkite taupymui.

Sekite savo išlaidas

Daugybė žmonių visiškai nenutuokia, kokios yra jų pagrindinės kiekvieną mėnesį patiriamos išlaidos ir kur iš tikrųjų nukeliauja jų uždirbami pinigai. Tačiau tokios informacijos žinojimas suteikia kur kas didesnį pranašumą ir gebėjimą suvaldyti savo išlaidavimo įpročius, kurie kai kuriais atvejais būna visiškai nevaldomi. Žinodami, kur nukeliauja jūsų pinigai, jūs galite pagalvoti apie savo prioritetus ir sustyguoti savo asmeninius finansus daug efektyviau.

Be abejo, sekti savo išlaidas jums gali pasirodyti pernelyg sudėtinga, tačiau taip neturėtų būti. Jums tereikia pradėti fiksuoti savo patiriamas išlaidas fiziniame arba elektroniniame žurnale. Ką jau kalbėti apie įvairias mobiliąsias programėles, kurių pagalba galima automatiškai fiksuoti didžiąją dalį savo patiriamų išlaidų. Tokios mobiliosios programėlės taip pat padeda efektyviau ir lengviau sekti savo finansinę situaciją ir žinoti, kada pasiekėte savo patiriamų išlaidų ribą.

Investuokite, kol esate jauni

Jauni žmonės turi neįtikėtinai didelį pranašumą prieš brandesnio amžiaus žmones. Jei jūs pradėsite taupyti ir investuoti labai jauname amžiuje, po 30-40 metų būsite sutaupę 10-20 kartų daugiau nei tie žmonės, kurie pradėjo apie tai galvoti kur kas vėliau. Todėl būkite tikri, kad pasinaudosite šia unikalia galimybe ir pradėsite savo ateitimi rūpintis jau dabar.

Žinoma, investiciniai instrumentai kiekvienu atveju gali labai skirtis, todėl turėtumėte apgalvoti, kokie investavimo būdai jums atrodo patys optimaliausi. Be to, investavimą jūs taip pat galite automatizuoti, tokiu būdu nuo savo pečių nusimesdami papildomų rūpesčių. Tai galite daryti tiek kas mėnesį, tiek ir kas vieną ar kelias savaites. Svarbiausia, kad jūs pradėtumėte kaip įmanoma anksčiau.

Suformuokite nenumatytiems atvejams skirtą piniginį fondą

Jei iki šiol jo vis dar neturėjote, tuomet pats metas dalį savo gaunamų mėnesinių lėšų atidėti nenumatytiems atvejams.

Jei pasirūpinsite tokio piniginio fondo suformavimu, tuomet turėsite finansinę atsvarą ir savotiška „pagalvę“, kuri jums pagelbės, jei iškils nenumatytų situacijų, kurios iš jūsų pareikalaus papildomų išlaidų, pvz., automobilio remontas, namo stogo remontas ar kt. Nenumatytiems atvejams skirtas fondas turėtų būti bent 1000 eurų vertės, tačiau tai yra tik pirminė suma, kurią turėti yra tiesiog būtina. Optimaliausia būtų, jei jūsų nenumatytiems atvejams skirtą fondą sudarytų pinigų suma, kuri prilygtų 3-6 mėn. pragyvenimo išlaidoms.

Žinoma, nenumatytiems atvejams skirtas fondas turėtų būti griežtai atskirtas nuo jūsų įprastinių santaupų.

Pradėkite papildomai uždarbiauti

Tai yra amžiaus auksinė taisyklė – ir tikrai nebe priežasties. Turite suprasti, kad taupymas tikrai nėra vienintelis būdas padidinti jūsų pajamas ir santaupas. Didesnis uždarbis taip pat yra puikus kelias.

Jei jūs pasirūpinsite papildomo uždarbio būdais, tuomet turėsite ir papildomų pajamų šaltinį – ką jau kalbėti apie tai, kad tokiu atveju jūsų pajamos bus diversifikuotos ir jūs galėsite jaustis kur kas saugesni (pvz., jei netikėtai prarastumėte savo pagrindinį darbą). Kitais žodžiais tariant, papildomo uždarbio būdai suformuoja tvirtesnį apsaugos tinklą, kuris pagelbėtų jums, jei tektų susidurti su netikėtomis finansinėmis problemomis.

Nepamirškite, kad tai nebūtinai turi būti antras darbas pilnu etatu. Tai gali būti ir tam tikro hobio pavertimas papildomomis pajamomis, kuomet dirbtumėte savo laisvalaikiu, pvz., keletą valandų per dieną ar tik savaitgaliais.

Venkite greitai nuvertėjančios nuosavybės

Terminas „nuvertėjimas“ yra labai dažnai vartojamas verslo pasaulyje, apibūdinant tam tikrą nuosavybę ar įrangą, kuri bėgant laikui praranda savo vertę. Tačiau ši sąvoka taip pat turėtų būti naudojama ir kalbant apie savo asmeninių finansų valdymą – ypač tuomet, kai pakankamai dažnai nemenka dalis biudžeto yra skiriama įvairių daiktų įsigijimui.

Turėtumėte stengtis vengti pirkti daiktus, kurie labai greitai praranda savo vertę. Tai ypač aktualu tuomet, kai kalbama apie paskolas. Pavyzdžiui, jei jūs norite įsigyti automobilį, tačiau neturite pakankamai asmeninių santaupų, turbūt galvojate apie automobilio paskolą. Tokiu atveju jūs turėtumėte suprasti vieną labai svarbų dalį – paskolos pagalba įsigytas automobilis labai greitai nuvertės. Įsivaizduokime, kad jūsų automobilis kainuoja 30 000 eurų. Jį perkate su 6% palūkanomis 72 mėn. terminui. Tokiu atveju per mėnesį mokėsite 497 eurų vertės paskolos grąžinimo įmoką, o tai reiškia, kad galiausiai būsite sumokėję 35 800 eurų. Po šešerių metų jums pasiseks, jei jūsų automobilis bus vertas bent 11 000 eurų. Todėl jei jūs planuojate kuriam laikui įsipareigoti finansiškai, nes norite įsigyti tam tikrą pirkinį, būtinai atsižvelkite ir į jo nuvertėjimą.

Išmokite valdyti biudžetą

Išlaidų sekimas nėra vienintelė svarbi užduotis – jūs taip pat turėtumėte išmokti valdyti savo asmeninį biudžetą. Tai reiškia, kad jūs turite savo pinigams pasakyti, ką jie turi daryti, o ne svarstyti, kurgi jie pradingo. Jei jūs galite suformuoti biudžetą ir juo vadovautis, jūs sėdėsite vairuotojo sėdynėje ir kontroliuosite visą kelionę.

Biudžeto suformavimas padeda lengviau ir efektyviau planuoti, kur nukeliauja jūsų gaunamos pajamos ir kaip jos yra paskirstomos. Ir šiuo atveju kalbama tiek apie komunalines išlaidas, tiek ir apie maistą, pramogas, finansinius įsipareigojimus ir kt.

Venkite kreditinių kortelių

Kreditinių kortelių turėjimas gali suteikti labai daug laisvės ir galimybių, tačiau visa tai taip pat atkeliauja ir su labai didele atsakomybe.

Galbūt iki šiol manėte, kad vienos ar kelių kreditinių kortelių turėjimas ar galimybė bet kada gauti greitą kreditą yra didžiulis privalumas, tačiau turite suprasti, kad vos vienas neatsakingas sprendimas ir jūs galite turėti nemenko dydžio finansinį įsipareigojimą kreditoriams. Jei turite kreditines korteles ir jomis naudojatės reguliariai, būkite tikri, kad kiekvieno mėnesio pabaigoje jos yra pilnai padengtos. Tuo tarpu, jei jums įprastai būna sudėtinga suvaldyti savo išlaidavimo įpročius, kreditinių kortelių turėtumėte vengti. Ir tai yra ypač aktualu tuomet, kai planuojama kreiptis dėl didesnės vertės paskolos (pvz., būsto paskolos). Jei jūs neturėsite jokių paskolų, tačiau turėsite bent vieną ar kelias kreditines korteles, nepaisant to ar jos bus pilnai padengtos, kreditoriai jas vertins kaip finansinius įsipareigojimus, kurie gali sumažinti jūsų galimybes gauti paskolą.

Automatizuokite savo asmeninius finansus

Kiek laiko per mėnesį jūs praleidžiate bandydami „suvaldyti“ savo asmeninius finansus ir stebėdami, kur nukeliauja jūsų pinigai? Atsakymas į šį klausimą kiekvieno žmogaus atveju gali labai skirtis, tačiau jei jūs iki šiol tam skirdavote labai daug laiko ir tai jums sukeldavo nemažai papildomų sunkumų, turėtumėte visą tai automatizuoti.

Jei jūs automatizuosite savo finansus, tuomet jums nebereikės ieškoti jokių pasiteisinimų – visa tai bus padaryta automatiškai, be jūsų fizinio įsikišimo. Be to, žmogus yra linkęs daryti klaidas (to visiškai nenorėdamas), todėl finansų automatizavimas gali padėti viso to išvengti. Šiuo atveju tai gali aprėpti tiek sąskaitų apmokėjimą, tiek ir taupymą bei investavimą.

Investuokite į save

Sėkmingų ir teisingų asmeniniams finansams svarbių sprendimų priėmimas yra labai tiesiogiai susijęs ir su jūsų finansinėmis žiniomis bei finansiniu išprusimu. Todėl norint sėkmingai valdyti savo asmeninius finansus, būtina reguliariai investuoti į save.

Dalyvaukite mokymuose, lankykitės konferencijose ir seminaruose, kartas nuo karto apsilankykite pas savo asmeninių finansų konsultantą, įgykite papildomą išsilavinimą ar specialybę. Visa tai jums nuties kur kas šviesesnį kelią ir sukurs daug sėkmingesnę ateitį – tiek gyvenimo kokybės, tiek ir stabilesnės finansinės situacijos atžvilgiu.

Ir net jei jūs manote neturintys tiek daug laiko, visuomet galite į rankas paimti knygą ar tam tikruose kursuose sudalyvauti internetu. Būdų ir galimybių šiomis dienomis yra daugybė.

Išmokite valdyti savo finansines įplaukas

Vienas neginčytinas faktas – gyvenimas nuolatos keičiasi. Jei šiandien savo gyvenimą mes matome labai ryškiomis spalvomis, tai rytoj pasaulis gali apsiversti aukštyn kojomis. Lygiai tą patį galima pasakyti ir apie finansus. Patiriame tiek blogų, tiek ir gerų akimirkų, todėl būtina išmokti valdyti savo finansines įplaukas, stengiantis užtikrinti, kad jūs visuomet turėtumėte atsarginį planą.

Jei jūsų finansinės įplaukos kuriam laikui sumažėja, jūs turite turėti atsarginį piniginį fondą, kurio pagalba galėtumėte išgyventi iškilusius sunkumus. Tas pats galioja ir papildomoms piniginėms įplaukoms iš įvairios veiklos, kuria galite užsiimti po pagrindinio darbo.

Išsaugokite gerą asmeninį kredito reitingą

Deja, bet kalbant apie asmeninius finansus, jūs taip pat turite stengtis sekti ir išsaugoti savo gerą asmeninį kredito reitingą. Tai atspindi jūsų finansinę situaciją kreditoriams. Geras kredito reitingas atveria labai daug galimybių, pvz., galimybę gauti paskolą labai žemomis palūkanomis, puikias lizingo sąlygas, palankesnius vienų ar kitų paslaugų planus ir kt.

Žinoma, kredito reitingas bėgant laikui kinta, todėl nepulkite į paniką, jei šią akimirką jis nėra būtent toks, kokio norėtumėte. Jūs galite jį pagerinti sistemingai judėdami pirmyn ir įgyvendindami užsibrėžtus tikslus, pvz., laiku padengdami savo turimus finansinius įsipareigojimus ar kt.

Projektų valdymas: terraproject.lt

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode