Parama dėkojame




Revoliucinė operacija: sunkias kaklo ir stuburo traumas patyrę žmonės vėl gali judinti rankas

Kiekvieną vasarą daugybė žmonių nukenčia nuo stuburo ir kaklo traumų. Pavyzdžiui, Lietuvoje vis dar neatsakingai šokinėjama į vandenį, o tokia iš pirmo žvilgsnio smagi pramoga į neįgaliojo vežimėlį pasodina visam gyvenimui. Medikai Australijoje atliko unikalią chirurginę operaciją, kurios metu persodinti nervai leidžia nuo paralyžiaus kenčiantiems žmonėms vėl rašyti, piešti ir laisvai judinti rankas.

Trylikai jaunų pacientų, kurie nagalėjo judinti nė vienos iš keturių galūnių, sėkmingai atliktos nervų persodinimo operacijos, kurių metu gydytojai sujungė sveikus nervus su pažeistais, kad būtų atkurta raumenų veikla.

Procedūros metu paimami sveiki nervai, kurie dažniausiai yra virš traumuotos vietos ir jungiasi su stuburu. Tada jie prijungiami prie paralyžiuoto raumens. Po tokio persodinimo ir terapijos žmogus vėl pradeda valdyti rankas.

Nors ir anksčiau buvo aprašyti tokio sėkmingo persodinimo atvejai, šį kartą mokslininkams pirmą kartą pavyko sėkmingai perkelti ne vieną, o daugybę nervų. Tokia procedūra gali padėti kenčiantiems nuo tetraplegijos. Šiuo terminu apibūdimas visiškas abiejų rankų ir kojų nevaldymas, valingų ir kontroliuojamų raumens susitraukimų nebuvimas.

„Nuo tetraplegijos kenčiantiems žmonėms rankų valdymo pagerinimas yra itin svarbus tikslas. Manome, kad nervų perkėlimo operacija leidžia paralyžiuotiems asmenims vėl rankomis atlikti kasdienines užduotis, lengviau dalyvauti šeimos gyvenime, grįžti į darbo rinką “, – pranešime spaudai cituojama gydytoja Natasha van Zyl iš Melburno universiteto. Ji vadovavo tyrimui.

Mokslininkai eksperimentinę operaciją iš viso atliko 16 pacientų, kurie buvo patyrę įvairių stuburo ir kaklo traumų per pastaruosius 18 mėnesių.

Iš viso buvo persodinti 59 nervai, 10 pacientų taip pat buvo persodintos sausgyslės. Trims pacientams persodinimai buvo nesėkmingi, tačiau, praėjus 24 mėnesiams, 13 pacientų galėjo savarankiškai judindi rankas.

„Mes parodėme, kad nervų perkėlimas gali būti sėkmingai derinamas su tradiciniais sausgyslių persodinimo būdais, siekiant padidinti rankų valdymo efektyvumą“, – sakė tyrimo vadovė.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode