Sprogimas

Prasidėjo aplinkosauginė akcija „Tvora“

Aplinkos ministerijos regionų aplinkos apsaugos departamentų (RAAD) pareigūnai gegužės mėnesį kyla į kovą su nelegalių tvorų statytojais. Kasmet vykstanti akcija „Tvora“ organizuojama siekiant užtikrinti vandens telkinių ir jų pakrančių ekosistemų būklės gerinimą, piliečių teises nekliudomai patekti prie vandens telkinių. Gegužės mėnesį reidai sausuma ir vandeniu bus vykdomi Utenos regione bei Vilniaus apylinkėse. Prie šios akcijos prisijungs ir kiti RAAD.
Nepaisant to, jog akciją „Tvora“ aplinkosaugininkai vykdo kasmet, kiekvieną pavasarį nustatoma aibės pažeidimų pakrantės apsaugos juostose. Neretai pasitaiko ir pažeidėjų, manančių, kad pakanka tik nuimti tvoros tinklą. Vos tik pareigūnai išeina pro vartus, toks pilietis ant stulpų vėl užtraukia tinklą ir toliau riboja priėjimą prie vandens telkinio. Primename, kad užtvaras iš pakrantės apsaugos juostos ribų turi būti pašalintas su visais jo elementais, įskaitant ir tvoros stulpus.
Pernai Aplinkos ministerijos regionų aplinkos apsaugos departamentų pareigūnai nustatė 532 vandens telkinių pakrančių apsaugos juostų režimo pažeidimus, skirta baudų už beveik 13 tūkst. eurų, duoti 67 privalomieji nurodymai pašalinti pažeidimus. Vis dėlto panašu, kad šiemet pažeidėjai dar smarkiau niokoja pakrantes. Per pirmąjį šių metų ketvirtį paskaičiuota žala dėl pažeidimų pakrantės apsaugos juostose – net 9 tūkst. eurų, kai tuo tarpu per visus praėjusius metus jos dydis siekė 11 tūkst. eurų.
Galiojančiame Administracinių teisės pažeidimų kodekse bei netrukus įsigaliosiančiame Administracinių nusižengimų kodekse numatyta administracinė atsakomybė už paviršinių vandens telkinių apsaugos zonų ar pakrančių apsaugos juostų apsaugos ir naudojimo pažeidimus. Baudos už pastaruosius pažeidimus siekia nuo 30 iki 290 eurų.
Primename, kad vandens telkinių pakrantės turi būti laisvai prieinamos visuomenei. Savavališkai užtvėrus paviršinio vandens telkinio pakrantės apsaugos juostą taip pat pažeidžiamos pakrančių ekologinės funkcijos, gamtinis kraštovaizdis bei jo estetinės vertybės, apsunkinama gyvūnų migracija. Už 1 tiesinį tvoros, neteisėtai pastatytos vandens telkinio pakrantėje, metrą skaičiuojama 144 eurų dydžio žala.
Aplinkosaugininkai apie pastebėtas neteisėtas tvoras miškuose ar prie vandens telkinių ragina informuoti pareigūnus tiesiogiai arba bendruoju pagalbos telefonu 112.

LR Aplinkos ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode