Sprogimas

ES vadovams pritariant dujų kainų luboms, G. Nausėda tai vadina didžiausiu žingsniu pirmyn

lubomsBendrijos lyderiams penktadienio naktį iš esmės sutarus įvesti dujų kainų lubas, prezidentas Gitanas Nausėda tai vadina didžiausiu žingsniu pirmyn.

„Mes priėmėme sprendimus dėl dujų kainų ribojimo didmeninėje prekyboje, taip pat dėl kainų lubų nustatymo elektros generavimui naudojamoms dujoms. Tai turbūt yra didžiausias žingsnis į priekį, lyginant su ankstesniais Europos Komisijos pasiūlymais“, – Lietuvos žurnalistams Briuselyje po posėdžio sakė šalies vadovas.

Jis pabrėžė, jog tai yra „politinis signalas“ kitą savaitę posėdžiausiantiems Europos Sąjungos (ES) energetikos ministrams, kurie „pamėgins rasti labai konkrečiu turiniu užpildančius sprendimus“.

Iki išnaktų posėdžiavę Bendrijos lyderiai energetikos ministrams ir Komisijai pavedė detalizuoti sprendimą dėl elektros gamybai naudojamų dujų kainų lubų, įskaitant kaštų ir naudos analizę.

Jie taip pat nurodė parengti konkrečius sprendimus dėl „laikino dinaminio kainų gamtinėms dujoms koridoriaus“.

Siekdama suvaldyti energetikos krizę, Europos Komisija šią savaitę siūlė įvesti dinamines dujų kainų lubas, bet tik sandoriams Nyderlandų biržoje TTF, o ne visiems didmeniniams dujų įsigijimams.

Paklaustas, ar būtent apie tai kalbama Europos Vadovų Tarybos išvadose, G. Nausėda teigė, jog „tekste to nerasite, nes palikome turinį užpildyti energetikos ministrams“.

Jis pabrėžė kol kas į detalius klausimus atsakyti negalintis.

„Esu patenkintas“

Dujų kainų luboms daugiausiai priešinosi Vokietija, besilaikiusi pozicijos, jog tokie sprendimai kelia riziką Europai likti be dujų.

„Po ilgų savaičių išsiskiriančių pozicijų mes pagaliau tą sutarimą pasiekėme. Tai yra sprendimai, kurie Lietuvai yra naudingi, nes tai buvo sprendimai, kuriuos rėmėme mes ir dar keliolika valstybių“, – kalbėjo G. Nausėda.

Prezidentas akcentavo, jog rastas kompromisas „nėra kažkieno nusileidimas kažkam“.

„Tai yra sprendimai, kurie vienodai naudingi, reikalingi mums“, – sakė šalies vadovas.

Anot G. Nausėdos, dujų kainų lubos „yra toks ne per daugiausia su rinkos ekonomika suderinamas principas“, tačiau „tai yra laikina priemonė, kurią pateisina situacijos unikalumas“.

Sutarusi dėl dujų kainų lubų elektros gamybai, ES dar turės įvesti europinio lygio mechanizmą kompensuoti skirtumą tarp rinkos kainos ir nustatytos viršutinės ribos. Pasak G. Nausėdos, priešingu atveju sutartos priemonės neveiks.

„Aš esu patenkintas“, – susitikimą apibendrino prezidentas.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode