Parama dėkojame




Sprogimas

Ant Vilniaus reformatų bažnyčios stogo iškeltos trys sovietmečiu demontuotos skulptūros

skulpturosAnt Vilniaus evangelikų reformatų bažnyčios ketvirtadienį grąžintos trys sovietmečiu nukeltos skulptūros.

„Iš pradžių buvo pradėtas projektas, vėliau atlikti darbai, pradedant stogo tvarkymu, lietvamzdžiais, fasadais ir kitais darbais. Šiandien tas istorinis momentas, kada buvo užkeltos atkurtos skulptūros“, – ketvirtadienį vykstančios skulptūrų gražinimo ceremonijos metu žurnalistams sakė kultūros viceministras Rimantas Mikaitis.

„Tai tikrai yra neeilinis dalykas, tikrai labai reikšmingas pastatui kaip klasicistinės architektūros atstovui ir kaip tos istorinės tiesos ir pirminio bažnyčios vaizdo atkūrimo prasme“, – sakė restauravimo projektą rengusi KIC projektavimo vadovė Irena Staniūnienė.

2017 metais pagal Kultūros ministerijos paveldotvarkos programą buvo pradėti Vilniaus evangelikų reformatų bažnyčios tyrimo, projektavimo darbai. Bažnyčios restauravimas pradėtas 2018 metais.

Maldos namų stogą vėl papuošus angelų ir mergelės skulptūromis, bažnyčios tvarkymas tuo dar nebaigtas. Tvarkybos darbai bus tęsiami ir kitais metais. Planuojami šoninių ir galinio fasado darbai, cokolio tinkavimas, langų ir durų restauracija.

Planuoja pabaigti iki 2023 metų lapkričio

Skulptūras ant bažnyčios stogo atkūrusios įmonės „Virmalda“ tvarkybos padalinio vadovė Ramunė Balandžiūnienė sakė, kad visus tvarkybos darbus tikimasi pabaigti iki kitų metų lapkričio.

„Pernai metais mes restauravom horeljefą, kolonų kapitelius bei pačias kolonas, šiais metais atkūrėm skulptūras, laiptus ir kitiems metams liko šoniniai fasadai“, – sakė ji.

Vilniaus evangelikų reformatų bažnyčia pastatyta 1830–1835 metais pagal architektūros profesoriaus Karolio Podčašinskio projektą.

1837 metais skulptorius bažnyčios viršų papuošė skulptūromis: dviem klūpinčiais sparnuotais angelais ir Tikėjimą simbolizuojančia mergelės figūra su kryžiumi bei taure rankose.

Skulptūros buvo sukurtos Kazimiero Jielskio, suprojektavusio ir Katedros skulptūras. Pasak I Staniūnienės, jos buvo medinės, išmirkytos pokoste ir nudažytos baltais aliejiniais dažais.

„Skulptūros buvo atkurtos vadovaujantis parengtu projektu, istorinėmis nuotraukomis. Pats skulptūrų atkūrimo procesas užtruko metus“, – teigė R. Balandžiūnienė.

1949 metais jau nuo nebeveikiančios bažnyčios skulptūros buvo nuimtos, pats pastatas pertvarkytas, pritaikytas kino teatrui, šoniniuose fasaduose įrengti įėjimai su laiptais.

1990 metais bažnyčia grąžinta tikintiesiems. Maldos namai tvarkomi Paveldotvarkos programos lėšomis.

R. Mikaitis nurodė, jog paveldotvarkos finansavimo programai šiemet skirta 5,8 mln. eurų. 2022-aisiais ir per artimiausius dvejus metus tvarkybos darbai bus atliekami 127 kultūros paveldo objektuose. Iš jų 48 nauji, likę – tęstiniai.

„Bažnyčios nuolat tvarkomos ir jeigu vertinti Paveldotvarkos programą, būtent 40 proc. visų skiriamų lėšų tenka bažnytiniams objektams“, – sakė kultūros viceministras.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode