Sprogimas

Tarp kandidatų į nacionalines premijas – K. Saja, R. Dichavičius, M. Kvedaravičius

sajaLietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijai pateikta 30 kandidatų, pirmadienį pranešė Kultūros ministerija.

Skirti svarbiausią įvertinimą kultūros srityje siūloma dirigentui Stanislavui Domarkui, fotomenininkams Aleksandrui Ostašenkovui, Rimantui Dichavičiui ir Violetai Bubelytei, aktoriams Arvydui Dapšiui, Dainiui Svobonui, kino operatoriui Donatui Pečiūrai, kino režisierei Giedrei Žickytei.

Nacionalinę kultūros ir meno premiją siūloma suteikti ir Ukrainoje, Mariupolyje, šiemet nužudytam kino režisieriui Mantui Kvedaravičiui.

Kultūros ministerijos teigimu, nuostatai leidžia teikti nacionalines premijas menininkams ir po mirties, tačiau taip nutinka itin retai: 2018-aisiais premija po mirties įteikta kino operatoriui Audriui Kemežiui, 1991-aisiais – rašytojui Broniui Radzevičiui.

Kandidatų sąraše – septyni rašytojai ir poetai: Kazys Saja, Vincas Ramutis (Romas) Gudaitis, Justinas Sajauskas, Laimonas Teodoras Inis, Gintaras Grajauskas, Violeta Palčinskaitė, Rimvydas Stankevičius.

Taip pat nacionalinei premijai gauti pateiktos dailininko ir vaikų knygų autoriaus Kęstučio Kasparavičiaus, dailininkų Vaidoto Žuko, Broniaus Leonavičiaus, Elenos Balsiukaitės-Brazdžiūnienės, Žygimanto Augustino, dailėtyrininkės, parodų kuratorės Ramintos Jurėnaitės, architekto Kęstučio Kisieliaus kandidatūros.

Į Nacionalinę kultūros ir meno premiją pretenduoja ir choreografė, pedagogė, Kauno šokio teatro „Aura“ įkūrėja Birutė Letukaitė (Birūta Komskienė), kompozitorės Egidija Medekšaitė, Žibuoklė Martinaitytė-Rosaschi, menininkai Julijonas Urbonas bei Jurga Barilaitė, operos solistas Edgaras Montvidas.

Nacionaline premija siūloma įvertinti ir Armonų trio ansamblį: smuikininkę Ingridą Armonaitę-Galinienę, pianistę Ireną Uss-Armonienę, violončelininką Rimantą Armoną.

Premijų komisija, įvertinusi pretendentų veiklą Lietuvos kultūros ir meno kontekste, atrinks ne daugiau kaip šešis laureatus.

Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija yra aukščiausias kūrėjo įvertinimas, įrodantis išskirtinį menininko braižą ir kūrybos pripažinimą.

Šis apdovanojimas skiriamas už reikšmingiausius kūrinius, sukurtus per pastaruosius septynerius metus, ir ne daugiau kaip dvi premijos gali būti skiriamos už ilgametį kūrėjo kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžio – šiemet tai sudaro 33,6 tūkst. eurų.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode