Sprogimas

Lietuva išsiunčia iš šalies Rusijos laikinąjį reikalų patikėtinį

laikinajiLietuva išsiunčia iš šalies Rusijos laikinąjį reikalų patikėtinį Sergejų Riabokonį dėl su diplomato statusu nesuderinamų veiksmų ir pareiškimų, pirmadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.

S. Riabokonis Lietuvoje paskelbtas nepageidaujamu asmeniu ir privalo iš šalies išvykti per penkias dienas.

„Šis Lietuvos sprendimas yra priimtas, atsižvelgiant į atsakingų institucijų pateiktą informaciją, pagrindžiančią tai, kad pastarojo meto S. Riabokon veiksmai ir pareiškimai yra nesuderinami su diplomato statusu, traktuotini kaip kišimasis į priimančios valstybės vidaus reikalus ir todėl laikomi Vienos konvencijos dėl diplomatinių santykiu pažeidimu“, – teigiama pranešime.

Kaip žurnalistams sakė užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas, toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į diplomato pareiškimus, menkinančius 1991 metų Sausio 13-osios įvykius.

„Sprendimas priimtas atsižvelgiant į Sergejaus Riabokonio viešus pareiškimus, į jo pareiškimus, menkinančius 1991 metų Sausio 13-osios įvykius Lietuvoje, dėl ciniško istorinių įvykių iškraipymo, taip pat dėl aktyvaus bendravimo su asmenimis, aktyviai veikiančius prieš Lietuvos nacionalinius interesus, kurių vadovaujamos asociacijos atžvilgiu yra atliekamas tyrimas“, – teigė viceministras, turėdamas omeny teisėsaugos tyrimą dėl Algirdo Paleckio asociacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ veiklos. 

Rusijos ambasados Lietuvoje atstovui taip pat pareikštas griežtas protestas dėl Maskvos vykdomos keturių okupuotų Ukrainos regionų – Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios sričių – aneksijos.

Sprendimas išsiųsti S. Riabokonį reiškia, kad Rusija turės paskirti naują ambasados Lietuvoje vadovą.

M. Adomėnas pabrėžė, kad Lietuvos ir Rusijos diplomatinio atstovavimo lygis „išlieka nepakitęs“.

Jis taip pat teigė, kad nota Rusijai ir patikėtinio paskelbimas nepageidaujamu asmeniu yra nesusiję, „sutapimas laike yra atsitiktinis“.

Sprendimas dėl asmeniškai S. Riabokonio išsiuntimo, anot viceministro, priimtas įvertinus Lietuvos teisėsaugos ir nacionalinio saugumo institucijų informaciją bei Rusijos atstovo „veiksmų visumą“.

Kaip pranešė Rusijos naujienų agentūra RIA, Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovai informavo, kad į Vilniaus sprendimą Maskva atsakys analogišku sprendimu.

Laikinasis reikalų patikėtinis vadovauja diplomatinei Rusijos atstovybei nuo balandžio, kai Lietuva, reaguodama į Maskvos įvykdytas žudynes Kyjivo priemiestyje Bučoje, pažemino diplomatinius santykius su Rusija, išsiųsdama iš šalies ambasadorių Aleksejų Isakovą ir atšaukdama savo ambasadorių iš Maskvos Eitvydą Bajarūną.

Lietuvos teisėsauga atlieka tyrimą dėl už šnipinėjimą nuteisto A. Paleckio asociacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ veiklos, organizaciją prašoma likviduoti kaip įsteigtą neteisėtai.

Tyrimas atliekamas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už padėjimą kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.

Organizacijai vadovauja Erika Švenčionienė.

Anot prokuratūros, asociacijos veikla yra priešinga Konstitucijai, kenkia valstybei.

Autoriai: Saulius Jakučionis, Ignas Jačauskas

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode