RETRO

Restoranų atstovai: atšaukus lengvatinį PVM bankrutuos pusė įmonių

atsaukusKeliasdešimt viešbučių ir restoranų savininkų bei vadovų antradienį šalia Vyriausybės rūmų protestavo dėl Vyriausybės planų nebepratęsti lengvatinio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo maitinimo įstaigoms.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentės Evaldos Šiškauskienės teigimu, nelikus šios lengvatos, apie pusę šalies maitinimo įstaigų 2023 metais bankrutuos.

„Kokie 50 proc. maitinimo sektoriaus įmonių tikrai bankrutuotų (nelikus PVM lengvatos – BNS), be jokios abejonės, nes be drastiškai padidėjusių energijos kaštų, dar prisideda 55 mln. eurų nesumokėtų mokesčių ir infliacijos išgąsdintų klientų nebuvimas“, – antradienį protesto akcijoje sakė E. Šiškauskienė.

Vienos didžiausių Lietuvoje restoranų ir kavinių grupių „Amber Food“ savininkas Gediminas Balnis, valdantis 65 restoranus su 1,2 tūkst. darbuotojų, sakė, kad yra didelė tikimybė, kad nelikus lengvatinio PVM grupė bankrutuotų.

„Nekalbant apie elektrą, vien žaliavos šiemet mums augo 30 proc., dėl to kainas pakėlėme 15 proc. Taigi, jau atsiliekame, o tada nuo Naujųjų nukrenta dar PVM ir padidėjusi minimali alga – paskutiniai vinys į karstą“, – BNS sakė G. Balnis.

„Taip, esame dideli, tačiau, kai per mėnesį 100 restoranų užsidarys, ko gero, bus šioks toks šokas gyventojams, nes bankrutuotų visa grupė – dalimis nebankrutuojama“, – pridūrė jis.

„Amber Food“ savininko teigimu, bankrutavus ar veiklą sustabdžius didelei daliai maitinimo įstaigų, klientų srautai persiskirstys ir išlikusiųjų restoranų apyvarta ūgtels, o tai pastariesiems leistų išgyventi.

Daugiau nei 20 metų Palangos žuvies restoraną „Žuvinė“ su vyru valdanti Rūta Sakalauskienė teigė, kad ši krizė gali palaidoti ilgametį šeimos verslą.

„Restoranai tai atsidaro, tai užsidaro – mes dirbame jau 20 metų. Taip, ir šią vasarą užsidirbome šiek tiek pinigų, bet iš jų planavome išgyventi žiemą, tačiau penkiskart išaugus elektros kainoms jų nebeužteko vieno rugsėjo mėnesio sąskaitoms apmokėti. O dabar, kai grasina grąžinti PVM, tiesiog galai nebesueina“, – BNS sakė „Žuvinės“ savininkė.

 E. Šiškauskienė anksčiau BNS sakė, kad pirmąjį šių metų pusmetį šalyje jau bankrutavo 81 maitinimo įmonė – daugiau nei per 2020-2021 metus. Asociacija skelbia, kad Lietuvoje šiuo metu veikia daugiau nei 7 tūkst. restoranų ir kavinių, juose dirba daugiau nei 37 tūkst. žmonių, o viešbučiuose – dar 14 tūkst. 

LVRA duomenimis, komunaliniai mokesčiai viešojo maitinimo sektoriui per dvejus metus didėjo 2,3 karto, žaliavos – 51 proc., o darbo užmokestis – 25 proc. Be to, restoranai patyrė šoką ir dėl per 8 pastaruosius mėnesius 7–8 kartus išaugusių komunalinių sąskaitų.

Premjerė Ingrida Šimonytė antradienį sakė, jog 9 proc. PVM lengvata maitinimo įmonėms galioja iki šių metų pabaigos, dėl to buvo susitarta ir tokio susitarimo turi būti laikomasi. 

Finansų ministrė Gintarė Skaistė taip pat pabrėžė, kad PVM lengvata kavinėms buvo įvesta dėl pandeminių ribojimų, o energetinė krizė visiems verslams sudėtinga vienodai ir jiems rengiama mokesčių atidėjimo priemonė. 

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode