Sprogimas

Naujas paramos ukrainiečiams projektas „Vienybė težydi“ siūlo pasirinkti patiems šeimas, kurioms norime padėti

Lietuvos Raudonasis Kryžius, reklamos agentūra „Ogilvy Vilnius” ir sutelktinio rėmimo platforma „Contribee“ pradeda projektą „Vienybė težydi!”, kurio metu kvies Lietuvos visuomenę remti negalią turinčius  žmones ir jų šeimas iš Ukrainos, šiuo metu saugų prieglobstį radusius Lietuvoje. Pažeidžiamiems žmonėms, turintiems negalią, ir jų šeimoms dažnai yra sudėtinga susirasti darbą, greičiau įsilieti į bendruomenę ar net reguliariai lankytis pas gydytojus, todėl būtent šiems žmonėms projekto partneriai ir nori padėti. 

Nevyriausybinės organizacijos toliau aktyviai teikia pagalbą Ukrainos žmonėms

Karo pabėgėliams iš Ukrainos Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanoriai padeda jau daugiau kaip 5 mėnesius, tiek registracijos centruose, kur neretai būna pirma atvykusių į Lietuvą žmonių stotelė, tiek ir šešiolikoje savo skyrių per visą šalį. Kaip nurodo Lietuvos Raudonojo Kryžiaus komunikacijos vadovė Luka Lesauskaitė, kiekvienos šeimos istorijos ir iššūkiai labai individualūs, tačiau sudėtingiausiai integruotis sekasi pažeidžiamoms šeimoms iš Ukrainos.

„Kasdien mūsų savanoriai ir darbuotojai su ukrainiečių šeimomis susiduria iš labai arti, padeda susirasti būstą, teikia humanitarinę paramą, padeda įsigyti ar atrasti reikiamų daiktų, atsako į pačius įvairiausius klausimus ar tiesiog išklauso. Todėl pastebime, kokie iššūkiai ukrainiečių šeimoms yra patys didžiausi ir kelia didžiausią nerimą, ypatingai su tokiais iššūkiais susiduria pažeidžiamos šeimos, kurios turi bent vieną šeimos narį susidurianti su neįgalumu. Dažniausiai tai yra daugiavaikės mamos auginančios negalią turinti vaiką, vadinasi dirbti pilną darbo dieną tokioms moterims yra labai sunku, kai nuolatinės ir specifinės priežiūros reikia namuose, o ką jau kalbėti apie išlaidas medikamentams, gydymui ar kitiems poreikiams.“ – pasakojo Lietuvos Raudonojo Kryžiaus komunikacijos vadovė Luka Lesauskaitė.

Dėmesys pažeidžiamiausioms šeimoms

Lietuvoje nuo karo pradžios glaudžiasi daugiau kaip 600 žmonių iš Ukrainos, kurie įeina į šeimas, kuriose bent vienas vaikas iki 17 metų turi negalią. Tokios šeimos verčiasi ypač sunkiai, nes daugumos jų tėčiai gina savo šalį, o mamos turi visą dėmesį skirti neįgalių šeimos narių priežiūrai ir slaugymui – dažnai dirbti pilną darbo dieną nėra nei laiko, nei galimybių, nei jėgų. Lietuvos valstybės parama dėl įvairių priežasčių šių šeimų arba nepasiekia, arba patenkina tik nedidelę dalį jų poreikių. Vienkartinės paramos nepakanka, nes gyventi, pirkti vaistus ir reikalingas specialias priemones reikia kasdien. Būtent todėl iniciatyva VIENYBĖ TEŽYDI renka periodines aukas – t.y. aukotojo pasirinkta suma bus nuskaičiuojama ir pervedama pasirinktai šeimai kartą per mėnesį tol, kol aukotojas nuspręs sustabdyti paramą.

Šiuo metu projekte jau dalyvauja 16 šeimų, tačiau sąrašas nuolat pildomas. Šeimas, atitinkančias projekto kriterijus lanko savanoriai, susipažįsta su jų istorijomis ir išsiaiškina būtiniausius poreikius. Susipažinus su šeimomis iš arčiau, atsiskleidžia tikroji jų padėtis, visi be galo dėkingi Lietuvos gyventojams už pagalbą, tačiau dabartinė situacija dažnu atveju vis tiek verčia rinktis tarp pačių būtiniausių poreikių – turimas santaupas skirti vaiko vaistams ar maisto įsigijimui, sumokėti būsto nuomą ar leisti vaiką į specialųjį darželį ir pan.

Vieni pagrindinių projekto idėjos autorių „Ogilvy Vilnius“ dar vasaros pradžioje kreipėsi į Lietuvos Raudonąjį Kryžių su tikslu prisidėti prie pagalbos nuo karo bėgantiems ukrainiečiams, reaguojant į tai, kad paramos skaičiai su kiekviena diena mažėja.

„Rusijai užpuolus Ukrainą, kaip ir daugelis verslų nelikome abejingi, prisidėjome prie paramos finansiškai, kūrėme Ukrainą palaikančią simboliką, dalis agentūros darbuotojų įstojo į savanorių gretas. Vėliau susitikome su keletu nevyriausybinių organizacijų, aktyviai teikiančių paramą. Norėjome prisidėti prie jų veiklos, kaip reklamos profesionalai. Po susitikimo su Lietuvos Raudonuoju Kryžiumi kilo mintis sukurti platformą, kuri leistų jautriausiai karo pabėgėlių grupei t. y. šeimoms su neįgaliais asmenimis, būti labiau matomiems. Norėjome, kad juos galėtų atrasti ir jų istorijas išgirsti visi norintys aukoti ir taip prisidėti prie kasmėnesinės paramos konkrečiai šeimai. Taip gimė iniciatyva „Vienybė težydi”. Kūrybinį sprendimą įkvėpė įžvalga, kurią išgirdome lankydami ukrainiečių šeimas. Didžioji jų dalis Lietuvoje buvo priimti labai šiltai, sulaukė nemažai pagalbos, tačiau artėjant rudeniui ir senkant santaupoms žmonės nuogąstauja, kad nebegalės pasirūpini savo šeimos būtiniausiais poreikiais, tokiais, kaip būstas, maistas, vaistai, reabilitacija, drabužiai ir kt. Toks makabriškas sprendimas, kai tenka rinktis pirkti vaistus ar maistą, neturėtų egzistuoti. Į tai ir stengiamės atkreipti visuomenės dėmesį savo komunikacijoje.“ – apie projekto idėją ir kūrybinį sprendimą pasakoja „Ogilvy Vilnius“ vykdantysis direktorius Dovydas Kėdikas.

Parama Ukrainos žmonėms negali nutrūkti

Visuomenės aukojimas pirmaisiais karo mėnesiais buvo didžiulis, bendra 5 didžiausių nevyriausybinių organizacijų (Lietuvos Raudonasis Kryžius, Maisto bankas, Maltiečiai, Caritas, Gelbėkit vaikus) parama „Mūsų rankos ir širdys Ukrainai“ pasiekė daugiau nei 3 mln. eurų,  tačiau prasidėjus vasarai aukojimo tempas ir mastas stipriai sumažėjo, nors paramos žmonėms reikia ir toliau. Tam, kad aukojimas dar labiau nesumažėtų  projekto partneriai siūlo pasirinkti konkrečią šeimą, kuriai pagalba itin reikalinga ir skirti savo finansinę paramą.  

"Nuo pat šio tragiško karo pradžios mes nelikome abejingi bei įvairiais būdais stengėmės prisidėti prie Ukrainos gerovės. Dėka aktyvių organizacijų bei nuostabių Lietuvos žmonių, nuo karo pradžios mūsų platformoje buvo surinkta šimtai tūkstančių eurų paramos, skirtos padėti Ukrainai. Ir labiausiai džiugina tai, jog žmonės nesiruošia sustoti - paramos aktyviai yra skiriamos iki šios dienos. Tad nenuostabu, kad sužinoję apie planuojamą "Vienybė Težydi" projektą, supratome, jog privalome būti to dalimi - pasiūlėme visokeriopą pagalbą. Noriu padėkoti mūsų IT komandai už atliktą darbą bei integracijas, kurių dėka šiandien galime pasiūlyti patogų bei funkcionalų sprendimą šioje iniciatyvoje dalyvaujančioms Ukrainiečių šeimoms paremti. Kad ir kokių sprendimų beprireiks ateityje, mes esame pasiruošę tai įgyvendinti." – apie prisijungimą prie projekto partnerių pasakojo „Contribee” Komunikacijos direktorius Mantas Michalauskas.

Aukoti pasirinktai šeimai galima adresu https://contribee.com/vienybetezydi .  Programoje dalyvaujančias šeimas atrenka Lietuvos Raudonojo Kryžiaus regioniniai skyriai, kurie jau dabar joms tiekia visą įmanomą pagalbą. Registruotis į programą gali ir pačios šeimos užpildžius anketą: Анкета бажаючим отримати підтримку | Anketa norinčiam gauti paramą (vienybetezydi.lt) , kilus klausimams kviečiame kreiptis elektroniniu paštu: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. . Jei pažįstate šeimas, kurioms reikia pagalbos – parašykite mums.



Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode