Sprogimas

Į Lietuvą iš Moldovos persikelia dar viena grupė ukrainiečių

grupeDarbo vizito į Moldovą išvykusi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, lydima Moldovos vidaus reikalų ministrės Anos Revenco, apsilankė Kišiniovo Moldovos parodų rūmuose „Moldexpo“, kur įkurtas Ukrainos karo pabėgėlių registracijos centras. Ministrės iš minėto centro išlydėjo į Lietuvą mūsų šalyje norinčius apsigyventi ukrainiečius, taip pat aptarė iššūkius, su kuriais susiduria abi šalys, organizuodamos ukrainiečių priėmimą, registraciją ir apgyvendinimą.

Ministrė A. Bilotaitė apsilankė ir Moldovos pasienyje, kur kasdien iš Ukrainos atvyksta apie 13 000 pabėgėlių. Tik prasidėjus karui Ukrainoje, Moldovą užplūdo daugiau nei pusė milijono karo pabėgėlių. Tuomet Lietuva viena pirmųjų pasiūlė Moldovai perimti dalį naštos – pažadėjo apgyvendinti iki 2 tūkst. Ukrainos piliečių. Vėliau savo pagalbą Moldovai pasiūlė dar 15 Europos valstybių. Dalį savo įsipareigojimų Lietuva jau įvykdė – mūsų šalyje jau įsikūrė 224 ukrainiečiai. Šiandien į Lietuvą išvyko dar 7 – tai autobusas su dar viena grupe Ukrainos piliečių.

„Karas Ukrainoje visiems atnešė didelių išbandymų. Putino Rusijai pradėjus žudynes Ukrainoje, visoms arčiausiai esančioms šalims reikėjo tvarkytis su dideliu karo pabėgėlių antplūdžiu. Suteikti nuo karo baisumų bėgantiems žmonėms laikinus namus ir apsaugą – mūsų visų pareiga. Lietuvos Vyriausybė ir žmonės tą puikiai supranta, nes mūsų šalyje laikinus namus jau rado 61 tūkst. 113  ukrainiečių. Šiandien iš Moldovos į Lietuvą persikeliančių žmonių akyse sumišę prieštaringi jausmai: dėkingumas, liūdesys ir viltis, bet esu įsitikinusi, kad padėdami jiems tos vilties suteikiame vis daugiau“, – sako ministrė A. Bilotaitė.

Ministrė pabrėžė ypač aktyvų Lietuvos žmonių ir nevyriausybinių organizacijų įsitraukimą į pagalbą ukrainiečiams. Daugelis Lietuvoje registruotų ukrainiečių apgyvendinti šalies gyventojų pasiūlytuose būstuose, be to, šalies gyventojai per kelias dienas paaukojo 5 mln. eurų koviniam bepiločiam orlaiviui „Bayraktar“ ir kasdien nenuilsdami teikia kitokią pagalbą Ukrainai.

2022 m. vasario mėn. Moldovai paprašius pagalbos, t. y. pasinaudojus Sąjungos civilinės saugos mechanizmu, Lietuvos Vyriausybė priėmė sprendimą skirti Moldovai 750 tūkst. finansinę paramą.

2022 m. liepos mėn. aukšto lygio tarptautinėje donorų konferencijoje „Moldovos paramos platforma“, vykusioje Rumunijos sostinėje Bukarešte, Lietuva papildomai skyrė 500 tūkst. eurų vertės humanitarinę pagalbą Ukrainos pabėgėliams Moldovoje remti.

Nuo karo pradžios iš Ukrainos į Europos Sąjungą pasitraukė 8,5 mln. Ukrainos gyventojų. Beveik pusė jų – 3 937 575 kreipėsi dėl laikinosios apsaugos suteikimo.

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode