Parama dėkojame




Sprogimas

Lietuvoje lankysis Taivano parlamento vadovas

parlamenŠią savaitę Lietuvoje lankysis Taivano parlamento pirmininkas You Si-Kunas (Ju Sikunas) su delegacija.

Vizitas vyks nuo ketvirtadienio iki šeštadienio, BNS sakė Taivaniečių atstovybės Lietuvoje atstovas Frederickas Chang-Yu Ke (Frederikas Čangjukė) 

Seimo valdyba pritarė Taivano delegacijos priėmimui Seime.

Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen atstovė spaudai Ilona Petrovė BNS patvirtino, kad Taivano ir Lietuvos parlamentų vadovai susitiks per vakarienę ketvirtadienį.

Taivano delegacija taip pat susitiks su Seimo vicepirmininkais Radvile Morkūnaite-Mikulėniene, Pauliumi Saudargu ir Seimo Užsienio reikalų ir Europos reikalų komitetų nariais, rašoma Seimo darbotvarkėje.

Patys taivaniečiai parlamentarus, su kuriais ketina susitikti, vadina draugais.

„Jie atvyksta čia susitikti su draugais Seime ir sustiprinti dvišalius santykius“, – sakė F. Chang-Yu Ke.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ir ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė su Taivano parlamento vadovu nesusitiks, BNS nurodė jų atstovai.

Vizito programa ir taivaniečių retorika rodo, jog Lietuvos ir Taivano atstovai vengia oficialių kontaktų, siekdami nesupykdyti Kinijos, teigia ekspertai.

„Toks atsargus įvardijimas, ypač kai atvyksta aukštesnio lygio delegacija ir susitinka su aukšto lygio pareigūnais, yra įprastas per Taivano pareigūnų vizitus užsienyje, kai stengiamasi net oficialiuose pareiškimuose tas pareigybes įvardyti neoficialiai“, – BNS sakė Rytų Europos studijų centro ekspertas Raigirdas Boruta.

„Tai, žinoma, susiję su tuo, kad Lietuva nepalaiko diplomatinių ryšių su Taivanu. Reikia turėti omenyje ir mūsų konfliktą su Kinija ir nenorą jį dar labiau eskaluoti“, – pridūrė jis.

Pernai, gilėjant Vilniaus ir Taipėjaus santykiams, Lietuvoje rudenį atidaryta Taivaniečių atstovybė. Salą nedalomos šalies dalimi laikanti Kinija Taivano vardo atstovybės atidarymą palaikė jo bandymu veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Po atstovybės atidarymo Pekinas sumenkino diplomatinius ryšius su Lietuva ir ėmėsi prekybos ribojimų, dėl jų Europos Sąjunga kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją.

Lietuva ketina atstovybę Taipėjuje atverti 2022 metais.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode