Sprogimas

Leidžiama vartotojams dar savaitę rinktis elektros tiekėją

Energetikos ministerijos sprendimą leisti žmonėms, dar nepasirinkusiems nepriklausomo elektros tiekėjo, apsispręsti iki kitos savaitės pabaigos, verslas giria. 

„Perlas energija“ direktorius ir Lietuvos nepriklausomų elektros tiekėjų asociacijos vadovas Vilius Juraitis sako, kad tai ministerijos „dovana“, tiems, kurie dar neapsisprendė.  

„Yra daugiau laiko tiems, kurie vis dar dvejoja ir teigė, kad jiems reikia daugiau laiko“, – BNS teigė įmonės vadovas. 

“Enefit“ direktoriaus Vytenio Koryznos teigimu, 150 tūkst. neapsisprendusių elektros vartotojų yra daug, todėl jie visi pakliūtų į garantinį tiekimą ir už elektrą mokėtų brangiau. 

„Biržos kaina ypač antroje metų pusėje gali būti gerokai aukštesnė negu yra dabar, kas reiškia galutinė mokama kaina kliento gali būti  virš 24 centų, kokios yra nustatytos valstybės paramos  kainos grindys. Kitas dalykas: tie vartotoji, kurie pasirinkinės metų gale, jie turės aukštesnę kainą, nes jos kyla – metų pabaigoje turėsime tikrai gerokai aukštesnes kainas“, – šeštadienį  BNS sakė  V. Koryzna. 

„Kainos priklauso ne nuo to, ar liberalizacija pratęsta savaitei, ar ne. Jos priklauso nuo to, kas dėsis rinkose, o ten atrodo, kad kol kas tendencija yra tokia, kad kainos gali tik augti. Praėjusią  savaitę buvo prisuktos dujos Europoje, buvo jų brangimas, o tai prie elektros kainos mažėjimo  neprisideda“, – pridūrė V. Juraitis.  

Tačiau, vertindamas pastarųjų dienų gyventojų aktyvumą, V. Koryzna abejoja, ar per tą papildomą savaitę pavyks įtikinti daugumą žmonių pasirinkti nepriklausomą tiekėją, o ne likti garantiniame tiekime. 

V. Koryznos teigimu, penktadienio situacija buvo „vangi“, o šeštadienį aktyvumas buvo „pakankamai mažas“. 

„Ko gero per tą savaitę bus sunku įtikinti. Reikia aktyvesnės išorinės komunikacijos ir iš ESO, ir iš ministerijos skatinant vartotojus pasirinkti, o ne eiti į garantinį tiekimą“, – teigė V. Koryzna. 

 V. Juraičio teigimu, garantinio tiekimo prognozuojama kaina liepos mėnesiui yra 38 centai už kilovatvalandę. 

 „Žinoma, ji mažės dėl valstybės kompensavimo sistemos, tačiau kadangi kompensuojami tik 9 centais, garantinį tiekimą gausiantys namų ūkiai, prognozuojama, mokės 29 centus. Tuo tarpu jei pasirinks tiekėją su ne didesne nei 33 centų kaina, pritaikius kompensaciją, pirmuosius šešis mėnesius, kai kompensavimo sistema bus įgyvendinama, elektros kaina bus 24 centai – penkiais centais mažiau nei garantinio tiekimo“, – nurodė Lietuvos nepriklausomų elektros tiekėjų asociacijos prezidentas. 

“Enefit“ vadovas pabrėžė, kad įmonės „apkrovimas nėra maksimalus“, visus paskutinėmis dienomis atėjusius vartotojus „spės įforminti“ ir jiems nuo liepos tiekti elektrą. „Perlas energija“ direktorius irgi teigė, kad įmonę pasirinkusiems vartotojai elektrą tiektų nuo liepos be trikdžių. 

Tuo tarpu „Ignitis grupės“ atstovas Artūras Ketlerius BNS pabrėžė, kad klientų srautas pastarosiomis dienomis buvo išaugęs kartais. 

„Kaip ir vakar, kaip ir visą šią savaitę, taip ir šiandien (šeštadienį – BNS) klientų, norinčių sudaryti sutartis dėl elektros tiekimo nuo liepos, pasitarti dėl tarifų, srautas buvo išaugęs kelis kartus“, – teigė A. Ketlerius.   

Energetikos ministerija šeštadienį po pietų pranešė, kad antrojo liberalizavimo etapo buitiniai vartotojai, nesuspėję pasirinkti nepriklausomo elektros tiekėjo, tai galės padaryti dar savaitę – jiems sudaroma galimybė nepriklausomą elektros tiekėją pasirinkti iki sekmadienio, birželio 26 dienos imtinai. 

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode