Sprogimas

Teismas išteisino kaltinamuosius „MG grupės“ politinės korupcijos byloje

bylojeVilniaus apygardos teismas antradienį išteisino kaltinamuosius „MG grupės“, anksčiau besivadinusios „MG Baltic“, politinės korupcijos byloje, paskelbė teisėjų kolegijos pranešėja Nijolė Žimkienė.

Kaltinimai dėl eilės papirkimų ir prekybos poveikiu, siekiant koncernui naudingų sprendimų priėmimo, buvo pareikšti buvusiam koncerno viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui.

Kyšininkavimu byloje buvo kaltinami buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis, buvęs šios partijos narys Šarūnas Gustainis ir parlamentaras, Darbo frakcijos narys Vytautas Gapšys.

Eksliberalas Gintaras Steponavičius buvo kaltinamas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių.

Teismas taip pat išteisino kaip juridinius asmenis kaltintus „MG grupę“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją.

Jie išteisinti kaip nepadarę veiksmų, turinčių nusikalstamos veikos požymių.

R. Kurlianskiui, E. Masiuliui ir V. Gapšiui prokuroras siūlė skirti laisvės atėmimo bausmes, dešimttūkstantines baudas, suėmimą teismo salėje ir uždrausti jiems eiti įvairias pareigas.

Š. Gustainiui ir G. Steponavičiui siūlyta skirti baudas bei draudimą eiti įvairias pareigas.

„MG grupei“ buvo siūloma skirti daugiau nei pusantro milijonų eurų, Liberalų sąjūdžiui – beveik 565 tūkst., Darbo partijai – beveik 377 tūkst. eurų baudas.

Šis nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacinės instancijos teismui.

Pinigai gėrimo dėžutėje – paskola

Teismas patvirtino E. Masiulio ir R. Kurlianskio versiją, kad 2016 metais politikui degtinės butelio dėžutėje perduoti 90 tūkst. eurų buvo paskola, o ne kyšis.

Anot N. Žimkienės, teisėsaugos surinktų įrodymų nepakanka įrodyti, jog pinigus E. Masiulis paėmė už veikimą „MG grupės“ interesais.

„Esant prieštaringoms aplinkybėms, (...) neaiškumai ir abejonės pagal baudžiamąją teisę turi būti aiškinamos kaltinamojo naudai“, – sakė teisėja.

E. Masiulis sakė, kad pinigus iš R. Kurlianskio skolinosi investicijoms į nekilnojamąjį turtą, o R. Kurlianskis teigė rėmęs liberalo politinę veiklą, nes šis jam patiko.

Anot N. Žimkienės, tokio teiginio nepakanka įrodymui apie kyšį, o baudžiamojo proceso kodekso nuostata, kriminalizuojanti neteisėtą politikų ar partijų rėmimą, tuo metu negaliojo.

Teisėja taip pat pabrėžė, kad kriminalinės žvalgybos metu E. Masiulio automobilyje buvo rastas paskolos raštelį primenantis dokumentas, kurio autentiškumas vėliau buvo patvirtintas specialisto išvadoje.

„Nesuprantama, dėl kokių priežasčių specialisto išvada yra ignoruojama, o prokuroro kalboje teigiama, kad paskolos susitarimo iš viso nebuvo“, – sakė N. Žimkienė.

Vilniaus apygardos teismas taip pat atsiejo papildomus 16 tūkst. eurų, kurie laikyti kaip verslininko kyšis R. Masiuliui, nuo R. Kurlianskio.

Pasak teisėjų kolegijos pranešėjos, įrodymų, jog minėtus pinigus E. Masiuliui perdavė būtent jis, nėra.

Derybos dėl nuolaidų – darbo dalis

Teisėsauga kaltino V. Gapšį paėmus du kyšius, jų bendra vertė –  27,1 tūkst. eurų.

Prokuratūra teigė, kad jis kyšius gavo kaip nuolaidą politinei reklamai „MG grupės“ valdomose televizijose ir per apsimestinį paramos sutartį tarp grupės valdomos bendrovės ir vienos viešosios įstaigos.

Vis dėlto teisėja nurodė, kad V. Gapšys vykdė jam partijos priskirtas pareigas, „rūpinosi šios partijos reklamine kampanija, dėl to jam buvo aktualios išlaidos, vedė derybas dėl nuolaidų“.

„Teisėjų taryba derybose dėl nuolaidų nusikalstamų kėslų neįžvelgė“, – sakė ji.

Ji taip pat pabrėžė, kad byloje nenustatyta, jog kaltinamieji tarėsi dėl atlygio, kuris galėtų būti vertinamas kaip kyšis.

Tuo metu kalbant apie antrąjį epizodą, N. Žimkienė teigė, kad teismas nenustatė, jog „ši parama yra atlygis, kyšis V. Gapšiui už jo pageidaujamą teisėtą veikimą ir poveikį“. 

Jos teigimu, analizuojant keturis R. Kurlianskio ir V. Gapšio pokalbius, nuoseklaus pokalbio, atitinkančio kaltinimų turinį, neužfiksuota.

„Pavienės frazės (...) nėra pakankamai informatyvios, nevienareikšmės“, – sakė teisėja.

Nagrinėta beveik šešerius metus

Prieš beveik šešerius metus pradėta byla palaidojo politikų karjeras ir Liberalų sąjūdžio galimybes 2016-aisiais iškovoti pergalę Seimo rinkimuose.

Tą pačią dieną, gegužės 12-ąją, kai teisėsauga pranešė apie byloje vykdomas kratas ir sulaikymus, E. Masiulis paskelbė atsistatydinantis iš partijos pirmininko pareigų ir Seimo.

Vėlesnėje ikiteisminio tyrimo stadijoje sulaukęs teisėsaugos įtarimų, apie pasitraukimą iš parlamento pranešė ir V. Gapšys.

Š. Gustainis iš partijos buvo pašalintas dar turėdamas specialiojo liudytojo statusą, jis pats pasitraukė iš Vilniaus miesto tarybos.

Tuo pačiu statusu apklaustas G. Steponavičius irgi sustabdė narystę partijoje, 2020 metais Seimo rinkimuose jis nedalyvavo.

Bylos duomenimis, kyšiai politikams buvo perduodami ir grynaisiais, ir kaip parama viešosioms įstaigoms, kyšiu net palaikytas kvietimas į televizijos laidą. N. Žimkienė paskelbė, kad šie įtarimai nepasitvirtino.

„MG grupė“ yra viena didžiausių Lietuvoje gamybos, prekybos, nekilnojamojo turto ir žiniasklaidos įmonių grupė.

Autoriai: Saulius Jakučionis, Augustas Stankevičius

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode