Sprogimas

VSAT vadas: stengiamės gerinti migrantų apgyvendinimo sąlygas

vadasInstitucijos stengiasi gerinti migrantų apgyvendinimo sąlygas, sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

Taip jis komentavo Seimo kontrolierių įstaigai pirmadienį paskelbus ataskaitą, kad migrantų apgyvendinimo sąlygos Kybartų Užsieniečių registracijos centre (URC) prilygsta nežmoniškam arba žeminančiam žmogaus orumą elgesiui.

„Ataskaita, kuri buvo paviešinta vakar, gali sudaryti įspūdį visuomenei, kad VSAT, Vidaus reikalų ministerijai ir apskritai Lietuvos valstybei užsieniečių apgyvendinimo sąlygos ir jų gerbūvis nerūpi, tačiau tikrai taip nėra“, – antradienį žurnalistams sakė R. Liubajevas.

„Nuo URC įkūrimo rugsėjo mėnesį padaryta nemažai, siekiant pagerinti buvimo sąlygas užsieniečiams (...) Dėl esamo ploto žmonėms, tai vykdant asmenų savanorišką grąžinimą, mes jau beveik esame priartėję prie tų reikalavimų ir kiekvienam žmogui tenkantis plotas artimiausiu metu bus patenkintas“, – pridūrė jis.

Pasak pasieniečių vado, Seimo kontrolierių įstaiga „iškėlė labai aukštai reikalavimų kartelę“, tačiau sutinka, kad tai yra natūralu. Jis sako, kad tarnyba pasiruošusi dialogui su Seimo kontrolieriais.

„Mes tai vertiname kaip labai svarbų įrankį vykdant žmogaus teisių užtikrinimo Lietuvoje monitoringą, esame pasiruošę dialogui su Seimo kontrolierių įstaiga“, – teigė VSAT vadas.

Seimo kontrolierės Erikos Leonaitės šią savaitę paskelbtame dokumente teigiama, kad Kybartų URC yra perpildytas, dėl to atsiranda su higiena susijusių problemų, nėra privatumo, taip pat griežtai ribojamas užsieniečių judėjimas.

Taip pat teigiama, kad migrantų teisė gauti informaciją apie savo teises ir pareigas, jų atžvilgiu priimtus sprendimus, galimybę gauti teisinę pagalbą nėra tinkamai užtikrinama, todėl dažnai užsieniečiai yra nežinioje.

„Kadangi Kybartų užsieniečių registracijos centrą sudaro trys korpusai, daugiausiai žmonių yra apgyvendinta A korpuse. Deja, bet sąlygos šiame korpuse, vien žiūrint pagal asmeniui tenkantį gyvenamą plotą, kuris yra du kvadratiniai metrai, tai yra labai didelio masto perpildymas, jis prilygsta nežmoniškam ir orumą žeminančiam elgesiui“, – per spaudos konferenciją sakė E. Leonaitė.

Anot jos, perpildymas sukelia ir kitas problemas: higienos, galimybių užsiimti prasmingu laisvalaikiu trūkumą.

Seimo kontrolierė savo išvadose rekomenduoja spręsti patalpų perpildymo problemas, užtikrinti higieną, galimybes praustis šiltu vandeniu, sudaryti sąlygas užsieniečiams patiems gamintis maistą, pasiūlyti didesnę užimtumo įvairovę, įrengti laisvalaikio, poilsio erdves, maldos patalpas ir t.t.

Taip pat rekomenduojama skelbti informaciją apie prašymo suteikti prieglobstį nagrinėjimo procedūras ir terminus, parengti paaiškinimą, kokiu pagrindu ir kokiam laikotarpiui gali būti paimami jų telefonai, užtikrinti migrantų galimybę susisiekti su artimaisiais, teisininkais.

„Pastebėjome, kad nėra tinkamai užtikrinama užsieniečių teisė gauti būtent realią, o ne formalią valstybės garantuojamą teisinę pagalbą“, – pažymėjo E. Leonaitė.

Be kita ko, rekomenduojama užtikrinti kokybiškas ir laiku prieinamas gydymo paslaugas, užtikrinti, kad pareigūnai užsieniečių patikrinimus vykdytų ne naktį.

Seimo kontrolierių įstaigos duomenimis, šiuo metu Kybartų URC gyvena apie 600 migrantų, neteisėtai į Lietuvą patekusių pernai per sieną su Baltarusija, nors pastatuose galėtų gyventi iki 450 žmonių.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad Kybartų URC įrengtas buvusiuose pataisos namuose – buvusios patalpos nebuvo rekonstruotos, todėl užsieniečiai naudojasi buvusia infrastruktūra.

Patikrinimas Kybartų URC vyko gruodžio 14–16, 22–23 bei sausio 12 dienomis.

Lietuvoje URC dar veikia Medininkuose ir Pabradėje.

Autoriai: Ramūnas Jakubauskas, Milena Andrukaitytė


BNS nuotrauka
Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode