Sprogimas

„Valstiečius“ palikusi A. Širinskienė norėtų jungtis prie Regionų frakcijos

jungtisOpozicinę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS) palikusi parlamentarė Agnė Širinskienė norėtų jungtis prie kitos opozicinės – Lietuvos regionų – frakcijos, šios vadovė sako tam kliūčių nematanti.

„Situacija tokia, kad tokių persimetimų žodžių su kitais Regionų frakcijos atstovais buvo, bet aš tokių sprendimų tikrai nepriiminėjau ir manau, kad būtų nesąžininga juos priiminėti, kol nebuvau palikusi LVŽS frakcijos, nes aš nesu tas žmogus, kuris kažką daro kažkam už nugaros. Apie mano galimą sprendimą ir  partijos pirmininkas, ir seniūnė žinojo tikrai daugiau nei prieš mėnesį kažkokio veikimo užkulisiuose aš nedariau, bet kai tik prisiskambinsiu R. Tamašunienei, manau, mes pasikalbėsim, nes kitos galimybės ieškoti kitos frakcijos nebematau“, – BNS sakė A. Širinskienė.

A. Širinskienė teigė, jog su Lietuvos regionų frakcijos atstovais ją sieja požiūris į šeimos, socialinę politiką.

„Manau, kad su Lietuvos lenkų rinkimų sąjungos, Lietuvos regionų partijos politikas sutampa mano požiūris į šeimos, į socialinius klausimus, skurdo mažinimą. Mes visi dirbome vienoje Vyriausybėje, esame buvę vienoje valdančiojoje daugumoje, tai tikrai esame tuos taškus nusigludinę, bet čia reikės frakcijos sprendimo (dėl priėmimo) sulaukti“, – teigė A. Širinskienė.

Regionų frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė BNS sakė pirmadienį sulaukusi A. Širinskienės skambučio, jos sutarė, kad antradienį Seimo narė atneš prašymą priimti į frakciją.

„Nematyčiau, kad rastųsi kokių nors kliūčių (priimti A. Širinskienę – BNS). Esame pasiskelbę, jog esame atvira frakcija ir laukiame tų žmonių, kuriems rūpi regionai, regioninė politika, nes tuo tikslu susibūrė mūsų frakcija“, – teigė R. Tamašunienė.

Trauktis galvojo kelerius metus

Politikė teigė, kad apie pasitraukimą iš „valstiečių“ partijos pradėjusi galvoti jau prieš kelerius metus, o priežastimis įvardijo išsiskyrusias vertybines pozicijas su Seimo frakcijos nariais, kolegų vangumą ir pavydą.

„Pirmos mintys atsirado 2017 metų pabaigoje, jūs puikiai žinote, kad aš labai svarsčiau, ar dalyvauti Seimo rinkimuose, ir tai tikrai nebuvo maivymasis, tai buvo ganėtinai sunkus sprendimas matant kai kurių kolegų elgesį, kuris man buvo sunkiai priimtinas, tarkime, į ką nors kažkur nežiūrėti“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Apie tai, kad palieka „valstiečių“ partiją ir frakciją, A. Širinskienė pirmadienį paskelbė socialiniame tinkle „Facebook“.

„Priėmiau tikriausiai sunkiausią gyvenime sprendimą. Sprendimą, kuris, deja, bet brendo ne vienerius metus. Palieku LVŽS frakciją ir partiją. Suprantu, kad tai visus nustebins, šokiruos, kels daug klausimų ir spėliojimų, o norintiems pakenkti LVŽS sukels daug džiaugsmo ir galimybę įkąsti“, – komentare feisbuke teigė parlamentarė.

„Pastaroji aplinkybė ir buvo tai, kas labai ilgą laiką sulaikydavo nuo tokio žingsnio bei ragino bandyti susigyventi ir viską vertinti dar ir dar kartą“, – pridūrė ji.

Kritikavo bendražygius dėl iniciatyvų

Komentuodama savo sprendimą palikti „valstiečių“ gretas A. Širinskienė teigė, kad jos netenkina „frakcijos Seime darbas ir jo vadyba“, kritikavo bendražygius tiek dėl įstatymų projektų iniciatyvų, tiek dėl jų nebuvimo: „LVŽS narių rankomis į Seimą atneštas ir registruotas samagono varymą įteisinantis įstatymas (...). Dabar jau antrą savaitę murgdysimės Seimo narių automobilių nuomos už valstybės biudžeto lėšas skandale.“

„Tik trys frakcijos nariai nepritarė šios privilegijos sugrąžinimui. Dabar frakcija prabilo apie būtinybę didinti Seimo narių atlyginimus. LVŽS svetimas valdžios troškimas, esame vertybių partija, kas nuolat deklaruojama, bet, panašu, antroje kadencijoje frakcijos nariams asmeninės naudos troškimas nėra svetimas, o automobilių už valstybės pinigus įsigijimas yra vertybė“, – feisbuke rašė „valstietė“.

Ji kritikavo „kone visuotiniu patapusį idėjų ir noro dirbti nebuvimą“, vangų šešėlinės vyriausybės darbą, akcentuodama, jog šešėliniai ministrai neturėtų tikėtis, kad už juos viską padarys kažkas kitas.

Sakė susidūrusi su bendražygių pavydu

Kaip trečiąją pasitraukimo priežastį A. Širinskienė įvardijo pavydą, sakė iš frakcijos narių netgi sulaukdavusi pasiūlymų į salę eiti ne per pagrindines duris, o per šoninį įėjimą, kad ją mažiau kalbintų žurnalistai.

„Pavydi daugiausia tie, kurie nededa jokių pastangų. Žinau, ką reiškia, kai tau pavydi kad ir kiekvienos bent kiek labiau pavykusios laidos, portalo antraštės. Žinau tą jausmą, kai po tavo interviu apsimetant, jog tavęs nemato, demonstratyviai ir pretenzijų kupinu balsu partijos pirmininko klausiama: kodėl ją kvietė į laidą?“, – feisbuke rašė A. Širinskienė.

„Ir žinau, kokia isterija buvo ir yra šiuo klausiamu keliama pastaruosius ketverius metus, kai kalbama už mano akių. Kaip problemos sprendimo išeitį, girdėjau ir pasiūlymą kitą kartą duoti blogesnį interviu, nes prieš tai buvęs „geras“ sukėlė kolegų pavydą“, – teigė ji.

Anot parlamentarės, jai „teko išgirsti prakeiksmus posėdžių salėje“, sužinoti, kad „valstiečių“ senbuviai bando drausti su ja bendrauti kitiems nariams. Parlamentarė teigė, jog jai buvo uždrausta žiūrėti į pirmininkaujantį plenariniams posėdžiams.

„Čia mes kalbame apie Seimą, ne apie įkalinimo įstaigą su kalinių subkultūrom, tik primenu“, – sakė A. Širinskienė.

Ji taip pat teigė gavusi vadovybės nurodymų nevaikščioti pagrindine Seimo laiptine prie plenarinių posėdžių salės, o į ją eiti aplinkiniais atsarginiais įėjimais, nes tada mažiau matys žurnalistai.

Politikė teigė esanti dėkinga LVŽS pirmininkui Ramūnui Karbauskiui „už jo ištikimybę vertybėms, atsidavimą ir besąlygišką pasiaukojimą valstybės kūrimui“.

Jungtis prie partijos kol kas neplanuoja

Prie Lietuvos regionų frakcijos prisijungti ketinanti A. Širinskienė BNS sakė apie narystę kurioje nors iš partijų sakė dar negalvojanti.

„Tikrai apie jokius politinius judėjimus, čia kai kas klausia dėl (prisijungimo) Sauliaus Skvernelio, su kurio kuriama politine jėga tikrai nemanau, kad turėčiau būti asocijuojama ir nenorėčiau būti asocijuojama, nes puikiai žinau vertybinius skirtumus“, – teigė Seimo narė.

„Šiuo atveju aš tikrai negalvoju apie jungimąsi prie kažkokios politinė jėgos, tiesiog norėsiu kažkurį laiką su Regionų frakcijos žmonėmis ramiai padirbėti“, – sakė parlamentarė.

Katalikų teologiją ir teisę baigusi, humanitarinių mokslų daktarės laipsnį turinti A. Širinskienė į politiką atėjo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga per 2016 metų Seimo rinkimus.

Praėjusią kadenciją ji vadovavo Seimo Sveikatos reikalų, po to – Teisės ir teisėtvarkos komitetui. Šią kadenciją jį yra Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotoja.

Autoriai: Milena Andrukaitytė, Augustas Stankevičius, Jūratė Skėrytė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode