Sprogimas

Pasieniečiai dėl 14-os migrantų ėmėsi visų būtinų veiksmų, sako ministrė

emesiLietuvos pasieniečiai dėl į šalį patekusios 14 migrantų grupės ėmėsi visų būtinų veiksmų, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Mūsų pareigūnai, turiu patikinti, ėmėsi visų būtinų veiksmų: jiems buvo suteikta pagalba, nes buvo nusiskundimų dėl sveikatos“, – ketvirtadienį Kaune žurnalistams sakė ministrė.

Taip pat ji pabrėžė, kad Lietuvos ir Baltarusijos siena neteisėtai ją bandantiems kirsti migrantams yra uždaryta, o vaikai negali tapti priedanga.

„Lietuvos siena yra uždaryta. (...) Negalime atidaryti sienos ir įleisti visus“, – teigė ministrė.

„Mes neleisime, kad būtų piktnaudžiaujama ir naudojami vaikai kaip priedanga“, – pridūrė ji.

Pasak A. Bilotaitės, migrantai buvo grąžinti atgal į Baltarusiją nenustačius pavojaus jų sveikatai.

„Kadangi šie asmenys turėjo dokumentus, jiems buvo pasiūlyta grįžti į jų kilmės šalį, (...) bet jie atsisakė ir pasirinko būdą grįžti į Baltarusiją“, – kalbėjo ministrė.

14-os neteisėtų migrantų grupė antradienį buvo aptikta Varėnos rajone, maždaug už 300 metrų nuo sienos su Baltarusija. Valstybės sienos apsaugos tarnybos duomenimis, užsieniečiai buvo pristatyti į Aleksandro Barausko užkardą, kur buvo pamaitinti.

12 migrantų turėjo dokumentus, tai – Irako piliečiai. Dvi užsienietės dokumentų neturėjo, jos prisistatė Somalio pilietėmis. Tarp Irako piliečių buvo dvi šeimos, kurias sudarė sutuoktinių poros bei po tris nepilnamečius. Likę du Irako piliečiai – vieniši vyrai.

Trečiadienį popiet 14-os migrantų grupė grįžo į Baltarusiją.

A. Bilotaitė teigė neturinti informacijos, kad šie asmenys būtų prašę prieglobsčio. Vėliau ketvirtadienį pasieniečiai BNS nurodė, kad užsieniečiai prieglobsčio neprašė.

„Į Lietuvą galima atvykti teisėtais būdais ir pateikti prašymą dėl prieglobsčio. (...) Neleiskime, kad būtų kuriamos naujos schemos, – sakė ministrė. – Deja, ta galimybė nebuvo pasirinkta, sunku pasakyti dėl kokių motyvų.“

Į Lietuvą šiemet pateko daugiau nei 4,2 tūkst. migrantų.

Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl išaugusios neteisėtos migracijos pasienyje su Baltarusija paskelbta nepaprastoji padėtis.


BNS nuotrauka
Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode