Parama dėkojame




Sprogimas

Vakarų šalys JT Saugumo Taryboje solidarizuojasi su Lietuva, smerkia Minską dėl migrantų

smerVakarų šalys Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje penktadienio naktį pareiškė solidarumą su Lietuva ir Lenkija bei pasmerkė Baltarusiją dėl elgesio su migrantais.

Valstybių pareiškime Baltarusija smerkiama už migrantų naudojimą kaip įrankį. Anot jų, Minskas sukėlė pavojų žmonių gyvybėms ir gerovei siekdamas politinių tikslų – destabillizuoti kaimynines šalis ir Europos Sąjungos (ES) išorinę sieną bei taip nukreipti dėmesį nuo žmogaus teisių pažeidimų pačioje Baltarusijoje.

„Tokia taktika yra nepriimtina ir reikalauja stiprios tarptautinės reakcijos bei bendradarbiavimo, kad Baltarusija būtų patraukta atsakomybėn. Ji rodo, kaip Lukašenkos režimas tapo grėsme regioniniam stabilumui“, – teigiama pareiškime.

„Raginame Baltarusijos valdžią sustabdyti šiuos nežmoniškus veiksmus ir nekelti pavojaus žmonių gyvybėms. Tarptautinėms organizacijoms turi būti nedelsiant ir netrukdomai suteikta prieiga prie žmonių, kad jiems būtų suteikta humanitarinė pagalba“, – rašoma jame.

„Tuo pačiu reiškiame solidarumą su Lenkija ir Lietuva ir esame pasirengę aptarti tolesnes priemones, kurių galime imtis, kad suteiktume joms paramą ir nusitaikytume į tuos, kurie dalyvauja ir prisideda prie Lukašenkos režimo veiklos, palengvinančios neteisėtą ES išorės sienų kirtimą“, – tvirtino šalys.

Vakarų valstybės paragino migrantų kilmės ir tranzito šalis bendradarbiauti bei įspėti savo piliečius, kad jie „nepatektų į Baltarusijos valdžios paspęstus spąstus“.

Jos taip pat paragino išvengti humanitarinės krizės ir užtikrinti, kad migrantai, neturintys pagrindo likti Europoje, galėtų saugiai grįžti namo.

Šį pareiškimą išplatino Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai priklausančios ES šalys Prancūzija, Estija ir Airija. Prie jo taip pat prisidėjo Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė, Norvegija ir netrukus prie Saugumo Tarybos prisijungsianti Albaniija.

Kelis mėnesius su Baltarusija besiribojančias ES šalis kamuojanti įtampa dėl neteisėtos migracijos vėl išaugo šią savaitę, pasienyje su Lenkija susitelkus keliems tūkstančiams migrantų ir daliai jų pabandžius prasiveržti pro sieną.

Baimindamasi panašaus scenarijaus, Lietuva šią savaitę įvedė nepaprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija ir migrantų stovyklose.

Migrantų srautas iš Baltarusijos į Lietuvą smarkiai pradėjo augti vasarą. Šiemet į Lietuvą iš viso neteisėtai pateko daugiau nei 4,2 tūkst. migrantų.

Dar didesniam skaičiui jų nebuvo leista atvykti į šalį, nuo rugpjūčio pasieniečiams ėmus taikyti apgręžimo taktiką.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode