Sprogimas

G. Nausėda: dėl klimato kaitos turi būti užfiksuoti labai aiškūs įsipareigojimai

klimatoJungtinių Tautų klimato konferenciją Glazge (COP26) galima būtų laikyti sėkminga, jeigu šalys dėl klimato kaitos užfiksuotų aiškius  įsipareigojimus, pirmadienį žurnalistams sakė konferencijoje dalyvaujantis prezidentas Gitanas Nausėda. 

„Turi būti užfiksuoti labai aiškūs įsipareigojimai ir veikimo mechanizmas, kaip Paryžiaus susitarimo tikslus mes ketiname įgyvendinti. Jeigu tokie elementai būtų, sakyčiau, kad konferencija buvo vaisinga“, – sakė Prezidentas.

Anot šalies vadovo, klimato kaitos problematikai bus skirtas ir lapkričio 15 dieną Vilniuje vyksiantis Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentų susitikimas.

„Ketiname savo susitikimą pirmiausia dedikuoti klimato kaitos tikslams“, – sakė G. Nausėda. 

„Mes kaip nedidelė valstybė galime padaryti labai daug, bet mes vieni pasaulio išgelbėti negalime. Turime dirbti ranka rankon su mūsų kaimynais, su bendraminčiais“, – pridūrė šalies vadovas.

COP26 konferencija Škotijoje vyksta nuo spalio 31 dienos iki lapkričio 12-osios. Tai didžiausia klimato klausimams skirta konferencija nuo 2015 metais Paryžiuje įvykusių istorinių derybų. Šis susitikimas laikomas vienu svarbiausių žingsnių nustatant pasaulinius šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo tikslus, kad lėtėtų pasaulinis klimato šilimas.

Pasaulio lyderiai joje sieks susitarti dėl priemonių keturiems prioritetiniams tikslams įgyvendinti – iki 2050 metų pasiekti nulinį grynąjį išmetamo anglies dvideginio kiekį, užtikrinti, kad pasaulinis atšilimas neviršytų 1,5 laipsnio, įsipareigoti iki 2025 metų kasmet sutelkti 100 mlrd. JAV dolerių paramą besivystančioms šalims kovoti su neigiamu klimato kaitos poveikiu ir parengti taisykles, kuriomis remiantis būtų įgyvendinamas Paryžiaus susitarimas.

Konferencijoje laukiama derybininkų iš 196 šalių ir Europos Sąjungos, taip pat verslo atstovų, ekspertų ir pasaulinių lyderių.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode