Sprogimas

Naujosios Vilnios poliklinikoje galbūt buvo klastojami įrašai apie skiepus – policija

klastoVilniaus Naujosios Vilnios poliklinikoje, įtariama, už kyšius buvo klastojami įrašai, esą asmenys pasiskiepijo nuo COVID-19 ligos. 

„Pagal šiai dienai turimas ir nustatytas aplinkybes, sumos galėjo svyruoti priklausomai nuo to, koks skiepas neva buvo skiepijamas – nuo 200 iki 350 eurų žmogui“, – spaudos konferencijoje sakė Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Giedrius Tarasevičius.

Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pranešė, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas spalio 20 dieną gavus informaciją, kad vienos sostinės poliklinikos medicinos darbuotojai galbūt ima kyšius iš asmenų per tarpininką už savo neteisėtą veikimą vykdant įgaliojimus.

„(...) šiai dienai yra šeši įtariamieji“, – BNS sakė prokuroras Giedrius Tarasevičius. 

Keturi iš šių asmenų yra medicinos darbuotojai, jie yra nušalinti nuo darbo.

Kiti du įtariamieji nėra susiję su gydymo įstaiga. Tikslesnių jų ryšių su įstaiga ar veiklos teisėsauga neatskleidžia.

Įtariama, kad buvo mokami kyšiai už tai, kad medicinos darbuotojai į www.esveikata.lt duomenų bazę įrašytų klaidingus duomenis apie asmenų pasiskiepijimą nuo COVID-19, žinant, kad tomis datomis pastarieji poliklinikoje nesilankė ir jokiomis vakcinomis nesiskiepijo.

Pasak policijos, tokiu būdu asmenys neteisėtai įgijo galimybių pasus ir, neturėdami teisinio pagrindo, naudojosi paslaugomis, kuriomis galima naudotis tik turint galimybių pasą ir „kėlė pavojų ir grėsmę žmonių sveikatai“.

„Yra asmenų, išreiškusių savo poziciją tokiu būdu, kad ir prisipažino, ir keitė savo poziciją, yra ir kurie neprisipažino. Situacija nėra vienareikšmiška šiuo klausimu“, – sakė prokuroras.

Pasinaudojo apie 200 žmonių

Pagal turimą informaciją šiomis „paslaugomis“ galėjo pasinaudoti daugiau nei 200 asmenų, tačiau teisėsauga neatmeta galimybės, kad jų gali išaiškėti daugiau.

„Tie asmenys – 200, kurie buvo galimai suklastoti duomenys, įvedant į registrą ir naudojosi galimybių pasais, tai tie asmenys nėra vien tik Vilniaus miesto ir Vilniaus apskrities gyventojai. Jie yra ir iš kitų šalies apskričių ir asmenys, kurie gyvena, dirba užsienyje ar dažnai išvyksta į užsienį. Tai neapsiribojama vien tiktai Vilniaus miesto“, – sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Saulius Gagas.

Jo teigimu, asmenys, kurie naudojosi suklastotais dokumentais, taip pat gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

„Jeigu nesi pasiskiepijęs, naudoji suklastotą dokumentą ir tu žinai, kad esi neskiepytas – tai užtraukia tam tikrą atsakomybę“, – sakė komisariato viršininkas.

S. Gago teigimu, tai „imlus laikui“ procesas, todėl policija šių asmenų atžvilgiu tebeatlieka veiksmus. Jis ragino žmonių „nepirkti sveikatos už pinigus“ ir ragino žmones elgtis atsakingai.

„Nustačius, kad tie asmenys negavo faktiškai skiepų, o jiems buvo išduoti galimybių pasai, bus kreipiamasi dėl galimybių pasų ir įrašų Registrų centre panaikinimo. Vis tiek grįžtama prie nulinio taško“, – sakė jis.

Ikiteisminiame tyrime įtariamiesiems Vilniaus apylinkės teismo nutartimis paskirtos kardomosios priemonės – nušalinimas nuo pareigų, rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu, papirkimo ir piktnaudžiavimo.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode