Parama dėkojame




Sprogimas

V. Blinkevičiūtė: reaguoti į COVID-19 situaciją būtina, bet sprendimai turi būti pasverti

blinkOpozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos vadovė Vilija Blinkevičiūtė sako, kad reaguoti į blogėjančią epidemiologinę koronaviruso situaciją būtina, tačiau sprendimai turi būti atidžiai įvertinti.

„Pandeminė situacija bloga, kuri yra dabar: ir suserga daugiau žmonių, ir mirčių daugėja. Tikrai būtina tam tikra reakcija, bet kiekvienu atveju tuos sprendimus tikrai reikia pasverti ir įvertinti, ar jie veiksmingi, kokios galimos pasekmės“, – penktadienį Žinių radijui sakė V. Blinkevičiūtė.

Pasak jos, pastarojo meto skiepijimo apimtys įrodo, kad 100 eurų išmoka senjorams yra netinkama priemonė.

„Matyt, ne tas 100 eurų didžiausią poveikį gali padaryti žmogaus apsisprendimui. Mes, socialdemokratai, manome, kad tas lėšas būtų buvę geriau investuoti į sveikatos apsaugos sistemos veiksmingumą“, – dėstė politikė.

Pasak jos, būtent šeimos gydytojai turi didžiausią įtaką senjorams dėl skiepų.

V. Blinkevičiūtė kritikavo ir Seimo sprendimą dėl priimtų įstatymo pataisų, numatančių privalomą darbuotojų testavimą už jų pačių lėšas. Jos teigimu, tai gali duoti neigiamą poveikį. Pavyzdžiui, už savo lėšas nesitestuojantis žmogus gali susirgti ir nežinodamas platinti virusą.

„Tas darbuotojas, atsisakydamas testuotis, gali ir išeiti iš darbo. Vadinasi, gali padaugėti bedarbių“, – aiškino socialdemokratų lyderė.

Kad šios pataisos įsigaliotų, jas dar turi pasirašyti prezidentas.

Pagal Seimo priimtas pataisas, sveikatos patikrinimas dėl užkrečiamosios ligos, dėl kurios paskelbta ekstremali padėtis arba karantinas, esant vakcinos prieinamumui, bus finansuojamas darbuotojo lėšomis arba, jei darbdavys sutiks, – darbdavio lėšomis.

Išimtis būtų taikoma darbuotojams, kurie negali pasiskiepyti dėl medicininių priežasčių. Jų testavimas ir toliau bus finansuojamas iš biudžeto.

Vyriausybė yra sudariusi veiklos sričių sąrašą, kuriame esantys darbuotojai turi nuolat testuotis dėl COVID-19, tai medicinos, švietimo, maitinimo, prekybos, viešojo administravimo darbuotojai, vežėjai, profesinės karo tarnybos kariai. Tikrintis reikia kas 7-10 dienų.

V. Blinkevičiūtė ragino valdančiuosius dėl panašių priemonių daugiau tartis su įvairių socialinių grupių atstovai.

„Priimant sprendimus dėl pandemijos suvaldymo reikėtų plačiau padiskutuoti su įvairiomis socialinėmis grupėmis, kad jos galbūt duotų patarimų, ką galimą būtų daryti“, – sakė politikė.

„Vis dėlto, matyt, veiksmingiausia priemonė – skiepai. Skiepytis tikrai būtina ir dar kartą prašau tą daryti visus mūsų žmones, bet tenka pripažinti, kad suserga ir paskiepyti žmonės, todėl nereikia nepamiršti ir kitų dalykų: ir rankas dezinfekuoti, ir atstumų laikytis, ir patalpas vėdinti“, – pridūrė ji.

Paklausta apie prezidento Gitano Nausėdos teiginius, jog vasaros pradžioje vakcinacijos tempai buvo dirbtinai lėtinti, socialdemokratų lyderė teigė, kad komentuojant šią šalies vadovo mintį „per daug emocijų liejasi“.

„Šioje vietoje noriu pritarti premjerei [Ingridai] Šimonytei, kad reikėtų tą įtampą sumažinti ir nekomentuoti tokių dalykų. Na, pasakė, tai pasakė. Ką čia daugiau bepridursi“, – kalbėjo ji.

Šiuo metu pastarųjų septynių dienų naujų atvejų vidurkis siekia 2,8 tūkst. atvejų, ligoninėse gydoma per 1,6 tūkst. žmonių.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode