Sprogimas

„Kompleksiškai teikiamos paslaugos šeimai orientuotos į jos narius nuo anūko iki senelio“

Siūloma, kad savivaldybės pačios galėtų spręsti, kurioms kompleksiškai teikiamoms paslaugoms šeimai plėtoti savivaldybėje bus teikiama pirmenybė. Apie tai šiandien kalbėta Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovų ir Vilniaus, Kauno, Alytaus, Utenos apskričių savivaldybių ir nevyriausybinių organizacijų atstovų susitikime.

Pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos rengiamą Kompleksiškai teikiamų paslaugų šeimai 2016–2020 m. veiksmų plano projektą, šeimai turėtų būti sudarytos sąlygos gauti kompleksiškai teikiamas paslaugas, užtikrinant paslaugų prieinamumą kuo arčiau šeimos gyvenamosios vietos, siekiant įgalinti šeimą įveikti iškilusias krizes bei derinti šeimos ir darbo įsipareigojimus. Planuojama, kad paslaugos šeimai būtų teikiamos kiekvienoje savivaldybėje bendruomeniniuose šeimų namuose, kurių funkcijas atliktų veikiančios savivaldybės įstaigos ar nevyriausybinės organizacijos.  

„Šio projekto tikslinė grupė – nuo anūko iki senelio. Svarstome siūlymus, kad kiekviena savivaldybė pati galėtų įvertinti joje gyvenančių šeimų poreikius, pasirinktų ir plėtotų būtent tas kompleksiškai teikiamas paslaugas, kurios konkrečioje savivaldybėje bus pačios reikalingiausios“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Laisvūnas Bartkevičius.

Savivaldybėse būtų teikiamas tam tikras kompleksinių paslaugų paketas, į kurį įeitų tokios paslaugos, kaip pozityvios tėvystės mokymai, psichosocialinė, krizių įveikimo pagalba, socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo, vaikų priežiūros ir kitos paslaugos.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministro teigimu, siekiama, kad kompleksiškai teikiamos paslaugos būtų ir socialinės atskirties prevencijos priemonė: teikiant šias paslaugas tikimasi padėti šeimoms išvengti galimų gilių krizių, keliančių grėsmę vaikų gerovei.

Per Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovų ir Vilniaus, Kauno, Alytaus, Utenos apskričių savivaldybių ir nevyriausybinių organizacijų atstovų (NVO) susitikimą taip pat diskutuota dėl galimo kompleksiškai teikiamų paslaugų šeimai sąrašo, jų teikimo modelio, projekto lėšų paskirstymo principų, galimų savivaldos ir nevyriausybinių organizacijų bendradarbiavimo būdų. Sausio 20 ir 22 dieną susitikimai numatomi su Klaipėdos, Marijampolės, Panevėžio, Šiaulių ir Telšių apskričių savivaldybių ir NVO atstovais.

Kompleksiškai teikiamoms paslaugoms šeimai teikti 2016–2020 m. suplanuota apie 21 mln. eurų iš ES fondų ir valstybės biudžeto. Svarbus vaidmuo numatytas nevyriausybinėms organizacijoms, kurios, tapusios savivaldybių partnerėmis šiuose projektuose, teiks didžiąją dalį kompleksiškai teikiamų paslaugų šeimai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode