Sprogimas

Išlaikyti stabilumą valstybėje – užduotis kadenciją baigiančiai Vyriausybei

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, sausio 18 d. susitikusi su 16-osios Vyriausybės nariais, aptarė svarbiausius darbus, kuriuos būtina įgyvendinti siekiant užtikrinti stabilų valstybės vystymąsi – telktis spręsti socialinio saugumo problemas, užtikrinti ekonomikos stabilumą,didinti užimtumą ir mažinti socialinę atskirtį, taip pat prioritetu išlieka išorinis ir vidaus saugumas.   
Pasak Prezidentės, šie metai yra rinkimų metai – tai iššūkis Vyriausybei, nes būtina koncentruotis ties būtiniausių darbų užbaigimu, išlaikyti valstybę teisingame kelyje ir nenuslysti į populizmo liūną.


„Svarbiausia grupė darbų, kurie jau skausmingai pribrendę, – telktis spręsti socialinio saugumoproblemas. Smurtas, savižudybės, patyčios, įvairios priklausomybės, tarp jų ir alkoholizmas – turime visi susitelkti sprendžiant šiuos iššūkius. Taip pat norėčiau pasiūlyti ir visiems mums išsikelti sau užduotį – Lietuva be vaikų globos namų. Lietuva tai gali padaryti. Turime padėti mūsų vaikams augti šeimose ir užtikrinti jų saugumą“, – sako Prezidentė.
Prezidentė akcentuoja, kad Vyriausybei būtina rasti sprendimus dėl darbo ir bendros metodikos su rizikos šeimomis, daugiau investuoti į psichinę visuomenės sveikatą ir užtikrinti naujo Vaiko teisių apsaugos įstatymo priėmimą Seime dar šio pavasario sesijoje.
Taip pat būtina skirti dėmesį sveikatos paslaugų prieinamumui – Prezidentė inicijavusi ir Seimui pateikusi įstatymo pataisas dėl eilių mažinimo gydymo įstaigose. Prezidentė pabrėžia, kad svarbu ir toliau mažinti kompensuojamųjų vaistų kainas bei užtikrinti, kad e.sveikata pradėtų realiai veikti.
Prezidentė atkreipė dėmesį į ekonomines tendencijas pasaulyje ir ekonomikos lėtėjimo iššūkius, kurie Lietuvą gali pasiekti kitais metais. Ypač tai svarbu bus formuojant 2017 metų valstybės biudžetą, todėl atsakingas finansų valdymas ir toliau turi išlikti pagrindiniu fonu. Prezidentė akcentuoja, kad svarbu toliau skatinti ir didinti užimtumą – užtikrinti ekonomikos augimą ir finansinį stabilumą, mažinti socialinę atskirtį. Būtina užtikrinti, kad socialinio modelio pasiūlymas būtų išbaigtas ir visoms socialinėms grupėms ir pusėms priimtinas.
„Mūsų ekonomikos augimas turi tapti apčiuopiamu rezultatu kiekvienam mūsų žmogui. Tas atsilikimas, kad mūsų pensijos yra mažesnės negu Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje, jau darosi ir skausmingas, ir gėdingas. Todėl turi būti priimtas sprendimas dėl pensijų indeksavimo, kuris atitinka finansines valstybės galimybes“, – sako Prezidentė.
Pasak Prezidentės, būtina ieškoti būdų, kaip padidinti valstybės pajamas, kad valstybė augimo potencialą galėtų paversti žmonių pragyvenimo lygio augimu. Dabar valstybės sektoriaus kapitalo grąža yra tik apie 3 proc., kai ES vidurkis – nuo 9 iki 12 procentų.
Prezidentė akcentuoja, kad valstybės prioritetu išlieka išorinis ir vidaus saugumas, todėl tiek ruošiant 2017 m. valstybės biudžetą, tiek vykdant šiemetinį būtina užtikrinti kariuomenės modernizaciją, stabiliai tęsti krašto apsaugos ir gynybos finansavimą, vidaus reikalų sistemos aprūpinimą ir žmonių saugumą. Taip pat būtina tolesnė kova su korupcija, antikorupcinių priemonių įgyvendinimas ir kontrolė, skaidrūs viešieji prikimai.
Taip pat Prezidentė akcentavo, kad Vyriausybei būtina sutelkti ir koordinuoti veiksmus tęsiant derybas dėl EBPO.


Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode