Sprogimas

Vaikų valgiaraščiuose – sveikatai palankūs produktai

Nuo lapkričio 9 d.devyniuose Kauno apskrities darželiuose inicijuota akcija, skirta įtraukti į vaikų valgiaraščius daugiau skaidulinių medžiagų turinčių produktų. Vaikai patys gamino blynus iš viso grūdo miltų, jiems buvo papasakota, iš kur atkeliauja miltai ant jų stalo. Šį projektą organizuoja VŠĮ „Tikra mityba“ ir AB „Kauno Grūdai“. Socialinės atsakomybės projektas „Sveikatai palankūs“ skirtassveikatai palankios mitybos skatinimui, vaikų maisto gaminimo ir valgymo kultūros formavimui. Taip pat siekiama sudaryti penkių dienų sveikatai palankius valgiaraščius ugdymo įstaigoms ir suderinti juos su atsakingomis institucijomis. Kodėl tai aktualu mūsų vaikams?

Vaikų maitinimas ikimokyklinio ugdymo įstaigose turi privalumų

Vaikai valgo reguliariai, tuo pačiu metu sėdėdami prie stalo, nėra skatinamas užkandžiavimas. Valgymo metu nėra padėta ant stalų cukraus ir druskos. Sudaryta galimybė atsigerti geriamojo vandens. Taip pat nenaudojamos žaliavos su tam tikrais maisto priedais. Svarbu tai, kad Sveikatos apsaugos ministerijos įsakyme vaikų maitinimui ugdymo įstaigose yra draudžiamų sveikatai nepalankių maisto produktų sąrašas, nors tokie produktai dažnoje šeimoje yra kasdienybė: rūkyti ir konservuoti mėsos bei žuvies gaminiai, produktai, turintys iš dalies hidrintų riebalų, šokoladas ir šokolado gaminiai bei kiti konditeriniai gaminiai, bulvių traškučiai, sūrūs gaminiai.

„Lietuvos darželiuose vaikai turi galimybę ne mažiau nei tris kartus per dieną valgyti šiltą ir šviežiai pagamintą maistą, kai šeimose tai sutinkama retai. Sudaromi atskiri valgiaraščiai lopšelio ir darželio grupėms, atsižvelgiama į angliavandenių, riebalų, baltymų rekomenduojamus kiekius tai amžiaus grupei. Šviežios daržovės privalomos prie pietų patiekalo“, - pasakoja VšĮ „Tikra mityba” direktorė Danguolė Gasparavičienė.

Šiandien galiojanti vaikų maitinimo tvarka ugdymo įstaigose vienareikšmiškai turi daug privalumų, tačiau egzistuoja ir problemų bei įpročių, kurie turi keistis ne tik teisės aktuose, ugdymo įstaigų maitinime, bet ir namų ūkiuose.

Vaikų maitinimas ikimokyklinio ugdymo įstaigose turi ir trūkumų

„Maitinimo įpročiai, patiekalai Tarybinių laikų, trūkumas šiuolaikiškų, įvairesnių patiekalų ir maisto produktų. Maistinės ir energinės rekomenduojamos paros normos, pagal kurias sudaromi valgiaraščiai, išleistos 1999 m. lapkričio 25 d. Nr. 510 „dėl rekomenduojamų paros maistinių medžiagų ir energijos normų tvirtinimo“, neatsižvelgiama į Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas, sveikatai palankios mitybos principus. Dabar situacija smarkiai pasikeitė, taigi, turi keistis ir šiuo metu galiojantys dokumentai, kuriuose aprašytos mitybos normos, taip pat darželių personalo ir tėvų požiūris į sveikatai palankią mitybą“, - pasakoja VšĮ “Tikra mityba” direktorė Danguolė Gasparavičienė.

Sudarant valgiaraščius ugdymo įstaigose atsižvelgiama į rekomenduojamas paros normas (angliavandeniai, baltymai, riebalai), kalorijų kiekį, tačiau neatsižvelgiama į rekomenduojamą, prieš tai nurodytame teisės akte, vitaminų, mineralinių medžiagų kiekį, dėl to dominuojantys patiekalai – bulvės, rafinuotų miltų produktai bei pieno produktai, keičiasi patiekalų rūšys, o maisto produktų grupės išlieka tos pačios. Vaikai ikimokyklinio ugdymo įstaigose gauna vidutiniškai apie 200 g šviežių daržovių ar vaisių per dieną. Pusryčių metu retai gaunama šviežių daržovių. Tai puiku, jei vaikai grįžę iš ugdymo įstaigų gauna ne tų pačių bulvių ar miltinių gaminių, o daržovių, žalumynų, uogų ir vaisių”, - teigia sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Pirmiausia reikia akcentuoti ne tik daržovių, bet ir žalumynų vartojimą, o tik paskui vaisių ir uogų. Daugelyje pasaulio šalių rekomenduojama, kad ši maisto grupė sudarytų mitybos pagrindą. PSO rekomenduoja suvartoti minimaliai t.y. ne mažiau 400 g per dieną šviežių daržovių ir vaisių.Tai atitinka penkias vaisių ir daržovių porcijas (po 80 g) kasdien, kai pavyzdžiui, vidutinis vienas obuolys sveria apie 160 g, morka apie 160 g, pusė avokado be kauliuko apie 80 g – tai jau bus 400 g per dieną. Jei bus suvalgomas dar vienas bananas apie 200 g – tai 600 g sudarys dienos racioną ir dienos norma bus didesnė nei minimali dienos norma pagal PSO rekomendacijas. Bulvių vartojimas neturi būti priskiriamas prie daržovių.

Kiekviena ugdymo įstaiga siekia ugdyti sveikos mitybos įpročius tarp savo ugdytinių, tačiau nėra vieningos sveikatai palankios mitybos ugdymo programos, kaip vykdomi menų užsiėmimai, turi būti formuojama teisinga valgymo kultūra nuo mažų dienų”, - sakė sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Ką daryti, kad vaikai valgytų sveikatai palankų maistą?

Socialinės atsakomybės projekto Sveikatai palankūs” metu organizuojama vaikų gaminimo, susipažinimo su maistu užsiėmimai, kurių metu vaikai gamina ir degustuoja, taip pratinami prie sveikatai palankaus maisto. Specialistės parengė valgymo kultūros formavimo medžiagą, kuri vaikams perteikiama kasdieninių valgymų metu.

„Pabendravus su vaikučiais, maišant blynų tešlą, ne vienas atskleidė, kad namuose tokių galimybių gaminti kartu su tėveliais neturi. Vaikai sakė, kad neleidžia net padėti kepant blynus, nepasakojama apie ingredientus: iš kur atkeliauja grūdas ir kuo skiriasi balti miltai nuo rupių. Vaikai neišmoksta, nesužino iš kur ir koks maistas patiekiamas jų lėkštėse. Džiugu, kad galime surengti tokią nevienkartinę akciją, kurios metu vaikai turėjo galimybę ne tik patys pasigaminti, sužinoti blynų sudėtį, iš kur atkeliauja miltai, bet ir juos iškepti, pateikti patraukliai su šviežiomis uogomis: mėlynėmis, braškėmis, juodaisiais serbentais ir bananais, bet ir godžiai suvalgyti sveikatai palankų maistą”, - pasakojo socialinės atsakomybės projekto „Sveikatai palankūs” organizatoriai.

Suaugusieji geriausias pavyzdys ir vaikų mitybos pokyčių iniciatorius, tuo tikslu nuo spalio 22 d. rengiame mokymus ugdymo įstaigų personalui Sveikos mitybos ABC”, kurių metu ne tik suteikiamos žinios ir praktiniai patarimai, bet degustuojami projekto partnerių AB Kauno Grūdai” sveikatai palankūs produktai.

Vaikai turi išmokti mėgti daržoves, vaisius ir žalumynus! Vaikučiai turi ragauti pakankamai daug kartų, nenustokite jiems siūlyti. Žinoma, pateikimas turi būti tinkamas Jūsų vaikui, jei vaikas atsisako daržovių, tai nereiškia, kad nemėgsta. Jei šiandien Jūsų vaikui nepatinka, pavyzdžiui, brokolis, pasiūlykite nors žiupsnelį kitą dieną. Atsipalaiduokite, jei vaikai, bijo paragauti kažko naujo, tai normalus ir laikinas reiškinys, jei neduodami „maisto pakaitalai”. Taip pat svarbu išmokyti vaikus mėgautis maistu, gaminti su jais, valgymo metu susikoncentruoti į maistą ir jį gerai sukramtyti. Svarbus nuolatinis vaikų ugdymas savo pavyzdžiu įtraukiant į šeimos pokalbius mitybos temą. Ugdyti vaikus apie tai, ką reikia valgyti, kas yra mitybos pagrindas, kaip valgyti ir kiek reikia suvalgyti. Šeimose daržovės, vaisiai turi būti ant stalo, o ne saldainiai. Vaikai nuolat turi matyti daržoves, vaisius, o ne laikyti juos šaldytuve paslėptus”, - dalinosi patirtimi maisto technologė ir dviejų vaikų mama Raminta Bogušienė.

Inicijuojami pokyčiai ne tik ugdymo įstaigose, bet ir namuose

„Jau dabar esame pradėję kurti naujus patiekalų receptus, technologines korteles, kurie būtų ne tik sveikatai palankūs, bet ir patiktų vaikams. Norime šviesti tėvus ir paskatinti juos vaikams ir namuose gaminti sveikatai palankius patiekalus. Sakoma, kad, kaip atrodau dabar – tai yra mano prieš 10 metų valgyto maisto išraiška, jei žmogus nori ateityje jaustis geriau, jau dabar turi valgyti tokį maistą, kuris tenkintų jo organizmo pokyčius ir būtų sveikatai palankus“, - aiškina VšĮ „Tikra mityba” direktorė Danguolė Gasparavičienė.

Siekiame, kad vaikų valgiaraščiuose būtų šiuolaikiški ir sveikatai palankūs patiekalai, kuriuose būtų pakankamas kiekis vitaminų ir mineralinių medžiagų, o ne vien atitiktų rekomenduojamas kalorijų normas:

-      ne mažiau 400 g šviežių daržovių, žalumynų, uogų, vaisių per dieną;

-      daugiau skaidulinių medžiagų;

-      cukraus bendras suvartojamas kiekis per dieną neviršytų PSO rekomenduojamų 12 g;

-      druskos bendras suvartojamas kiekis per dieną neviršytų PSO rekomenduojamų 5 g;

-      būtų naudojami nerafinuoti augalinės kilmės aliejai;

-      patiekalai neprikepę, nepridegę ar pervirti – svarbi technologinio proceso kontrolė, kurios metu turi būti išlaikoma maistinė patiekalo vertė, kad nesusidarytų kenksmingų žmogaus organizmui medžiagų;

-      vaikams gerti vanduo, arbatos ir kiti gėrimai be pridėtinio cukraus. Sultys, nektarai ar vaisių gėrimai keičiami šviežiai spaustomis sultimis arba vaisių-daržovių kokteiliais/ tyrelėmis.

VšĮ „Tikra mityba“ siekia suteikti ne tik žinių apie sveikatai palankią mitybą ugdymo įstaigų bendruomenei, bet inicijuoti pokyčius vaikų valgiaraščiuose, kad atsirastų sveikatai palankūs patiekalai ne tik ugdymo įstaigose, viešojo maitinimo sektoriuje, bet ir namų ūkiuose.

VšĮ “Tikra mityba”

Sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė

Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.">Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode