Sprogimas

Sedoje kuriama unikali Kalėdų prakartėlė

Ketvirtadienį Sedoje, prie vadinamo „Magazino“, pirmą kartą organizuotas medžio drožėjų, apdirbėjų, tautodailininkų pleneras – „Roges ruošk vasarą, o ratus – žiemą“. Tokio susibūrimo tikslas – iš medžio pagaminti unikalią prakartėlę, kuri Kalėdų laikotarpiu puoš centrinę miesto aikštę.

Parodyti Dievą

Renginyje padėkos žodį susirinkusiems tarė Sedos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios klebonas, Mažeikių vicedekanas kun. Modestas Ramanauskas. „Dėkoju, kad jūs esate, nes jeigu ne menininkai, ne medžio drožėjai, mes neturėtume nė vienos gražios medinės bažnytėlės, jeigu ne jūs, darbštieji menininkai, neturėtume nei kryželių, nei koplytėlės. Jūs esate vieninteliai, kurie mums, čia, Žemėje, gyvenantiems, galite parodyti, kaip atrodė Dievas, kuris vaikščiojo žeme prieš porą tūkstančių metų, kaip atrodė Jo Motina Marija bei kiti šventieji. Jeigu nebūtų nė vieno tapytojo ar drožėjo, mes gyventume tik aprašymais, kaip atrodė Dievas.

 

Prieškalėdiniu laikotarpiu, kada mes žiūrime televizorių, kur būna Kalėdos? Akcijose, parduotuvėse. Atrodo, tuo viskas ir baigiasi. Bet štai mūsų mieste stovės prakartėlė, kuri sakys: „Kalėdos yra Kristaus Gimimo šventė!“ Ir žmonės, žvelgdami į jūsų sukurtą prakartėlę tikrai galvos: „Dievas turi gimti ne parduotuvėse, o mano širdyje, šeimoje“, – teigė dvasininkas, vėliau kiekvienam dalyviui padovanojęs šv. Juozapo – pirmojo dailidės ir Jėzaus globėjo – paveikslėlį.

Vylėsi tęstinumo

Į sambūrį atvykusi Savivaldybės Švietimo skyriaus vyr. specialistė, jaunimo reikalų koordinatorė Alvyda Purauskytė linkėjo gerų rezultatų bei puikaus laiko: „Žinoma, Savivaldybė visada nori padėti ir paremti visokius projektus. Matyti, kad darbas atliekamas realiai, ir manau, kad kitais metais bus kažkoks tęstinumas. Jūsų idėja labai įdomi, galite būti pavyzdžiu kitiems rajonams. Linkiu sėkmės, pasimokymo, gražaus laiko ir, aišku, pačių geriausių rezultatų, kuriais patys galėsite pasidžiaugti.“

„Šiandien vyksta reikšmingas įvykis. Norėčiau, kad tai tęstųsi toliau. Turime labai gražų, storą ąžuolą, jeigu menininkai sutiktų, mes jiems duotume kažką iš jo padaryti. Tik ne šiemet, o kitąmet, nes jau 5 metus ąžuolas guli ir nežinome, kur jį panaudoti. Jums didelis ačiū, kad susirinkote, padarysite mums labai gražų dalyką“, – dėkojo Sedos seniūnijos seniūnas Algirdas Grinkevičius, linkėdamas sėkmės darbuose.

Išliekamoji vertė

     „Manau, kad mūsų sumanymas tikrai išsipildys, stovės prakartėlė Kalėdų metu mūsų aikštėje ir džiugins ne tik sediškius, bet ir aplinkinius. Linkiu visiems gero darbo, oro, nuotaikos bei finalo“, – sakė Sedos bendruomenės pirmininkė Vita Domarkienė.

Pasak praktinių darbų vadovo, vieno iš Mažeikių rajono tautodailininkų Antano Murausko, tautodailininkai – tie žmonės, kurie turi puoselėti tautiškumą, liaudies meną. „Džiugu matyti ne tik sediškius, bet ir svečius, pasiryžusius papuošti Sedą ne tik, kad džiaugtųsi žmonės, bet kad darbai turėtų ir išliekamąją vertę. Mes tik savo darbu ir triūsu, galime parodyti tai, ką galime padaryti. Nebus mūsų, nebus darbų“, – sakė A. Murauskas.

Idėja ir įgyvendinimas

Pasak šio sumanymo autoriaus, Sedos parapijos klebono kun. M. Ramanausko, idėja kilusi Telšiuose: „Prie Katedros būdavo eglė ir nedidelė prakartėlė. Vėliau pamačiau ir kituose Lietuvos miestuose įrengtas prakartėles, tai pamaniau, kodėl negalėtų būti ir Sedoje? Kai čia buvo puošiama miesto eglė, primenanti Kalėdas, o daugeliui žmonių – Naujuosius metus, galvojau, kas galėtų suburti dar daugiau žmonių į centrinę miesto aikštę. Galbūt kalėdiniu laikotarpiu pastatyta prakartėlė? Daugeliui žmonių Kalėdos yra akcijų, nuolaidų parduotuvėse metas, o iš tikrųjų Kalėdos yra Kristaus Gimimo šventė ir kada žmonės vaikščios su vaikais, su šeimomis po miesto centrą, galbūt Kalėdos bus dar tikresnės, negu parduotuvėse, nes ten Kalėdų nenusipirksi. “

„Prakartėlei paruošti liepų medžiai. Šiandien pakviesti tautodailininkai pradeda darbus čia, baigs individualiai, namuose. Gruodyje planuojame renginį, kurio metu bus pašventinta ir prakartėlė. Tikimės kažkuo nudžiuginti ne tik Mažeikių, bet ir aplinkinių rajonų žmones“, – „Būdui žemaičių“ plenere sakė V. Domarkienė. Pasak jos, projektą įgyvendinti atvyko tautodailininkai iš Rubikų, Sedos, Uikių, Nevarėnų bei Telšių. Kiekvienas jų iš medžio iki gruodžio mėnesio sukurs po skulptūrėlę, ištrauktą burtų keliu, kurios vėliau sudarys kalėdinę prakartėlę. Bus pagamintas ir tvartelis.

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Autorės nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode